2022-12-30

Läsplanering: Januari 2023

I slutet av 2022 började jag prenumerera på Illumicrates bokboxar. Nu har jag samlat på mig fyra böcker som jag gärna vill läsa innan det blir många att hantera.

Nu är ju inte planerad läsning något jag brukar lyckas med, men jag vägrar ge upp mina försök att få lite struktur på det jag gör.


2022-10-23

Den siste tempelriddaren | Raymond Khoury

Författare: Raymond Khoury 
Format: Inbunden
Längd: 411 sidor 
Förlag: Prisma Bokförlag
Utgiven: 2006

Beskrivning:
Akko, år 1291. Medan staden brinner efter angreppet av sultanens trupper, sätter Tempelfalken segel och för bort en liten skara riddare, åt vilka ordens stormästare anförtrott ett mystiskt skrin. Skeppet försvinner spårlöst.

New York City, nutid. Fyra ryttare, utklädda till tempelriddare, anfaller Metropolitanmuseet under det högtidliga öppnandet av en utställning med skatter från Vatikanen och stjäl en medeltida chiffermaskin. 
Därmed kastas FBI-agenten Sean Reilly och arkeologen Tess Chaykin in i en livsfarlig katt-och-råttalek med skoningslösa mördare. Det riskfyllda äventyret för dem genom tempelriddarnas mörka historia; över Manhattans kyrkogårdar, tvärs över kontinenter, till ödsliga bergstrakter i Turkiet och in i Vatikanens innersta. Slutligen upptäcker de en häpnadsväckande hemlighet som kommer att skaka den religiösa världen i dess grundvalar.

Mina tankar:
Denna bok hittade jag hos Kupans secondhand för 10 kronor. Beskrivningen lät så pass spännande att den fick följa med hem.

Boken började bra och spännande med rånet mot museet, men sen går det bara utför. Präster från Vatikanen som mördar folk för att dölja sanningen. En begåvad arkeolog som inte framstår som det minsta begåvad alls. En religiös FBI-agent som jag inte kan beskriva ens i mitt huvud eftersom han är så torftigt framställd. Det handlar mest om varför kristendomen är falsk. Jag är inte det minsta religiös, men det här tog på krafterna ändå. Det tog mig två veckor att ta mig igenom boken. I alla fall det mesta av den för efter ca 325 sidor var jag så less att jag bara skummade igenom någon sida här och där. Jag förstår inte varför denna bok jämförs med Da Vinci koden, som trots kritik är väldigt mycket bättre att ägna sin lästid åt. Detta är en gammal bok i en trilogi som inte finns att få tag i på svenska längre. Inget jag kommer ligga sömnlös över direkt.


2022-10-22

Flickan från Terra ৷ Cornelia Johansson

Författare: Cornelia Johansson
Genre
: Rymdopera, Science Fiction 
Format: Ljudbok
Längd: 11 h 30 min 
Uppläsare: Simon Väderklint 
Utgiven: 2020-08-12

Beskrivning:
Priya är arkeolog. Med sitt team besöker hon fjärran planeter och undersöker ruinerna från försvunna civilisationer. Under en utgrävning hittar Priya något häpnadsväckande, koordinaterna till människornas förlorade hemvärld. Nu kan hon bli den första människan på 50000 år som sätter sin fot på Terra. Men resan dit blir oändligt mycket farligare än hon tänkt, och väl där hittar de något helt oväntat. En flicka.

Mina tankar:
Jag har lurat på den här boken ett tag, och nu tog jag tag i det och lyssnade på den som ljudbok. Tack och lov har jag ett arbete som lämpar sig för att ha nåt i öronen.

Boken handlar enligt beskrivningen om Priya som är arkeolog. I min enfald trodde jag det skulle bli lite av ett Indiana Jones-äventyr fast ute i rymden. Jag borde ha lärt mig vid det här laget att inte tro på vad baksidetexten säger. Visserligen är hon arkeolog och forskare, men så mycket grävande handlar det inte om. Själva poängen kommer i min mening för tidigt i boken och det är mest ett enda flyende från en planet till en annan. Lite humor fanns det och jag kom på mig själv att skratta till emellanåt.

Jag skulle kanske ha läst boken istället för att lyssna på den. Uppläsaren gillade jag inte alls, och jag höll på att DNFa boken redan efter en kvart för jag orkade inte med det hurtfriska sättet han läste på.
Mitt arbete gjorde dock att jag till slut lyckades stänga ute det som irriterade mig. Jag tyckte emellertid om alla karaktärerna och hur samhället fungerade på de olika planeterna. Även om det ibland kändes lite för bra för att vara sant. Boken är riktad till yngre läsare och det märks. 

Flickan från Terra är inte dålig, men som sagt störde jag mig på uppläsaren och det tog ner mitt helhets intryck. 

2022-10-21

Alvklingan | Nick Perumov

Författare: Nick Perumov
Serie: Mörkrets ring #1
Genre
: Fantasy 
Format: Pocket
Längd: 557 sidor 
Förlag: Coltso 
Utgiven: 2011-06-23

Beskrivning:
Darra väster, darra öster.Kraften, kraften i handen.Nio stjärnor i en blomma,en blå blomma på klingan.Trehundra år har gått sedan ringens krig. Mörkrets herres fästning ligger i ruiner och i Midgårds fria länder råder fred och välstånd. Den unge hobbiten Folco har förläst sig på Röda boken och drömmer om äventyr på okända vägar, när en rad oroande händelser som först tycks sakna samband visar sig bära bud om annalkande ofärd. En dag hittas en mördad hobbit i ett dike invid landsvägen och ett gåtfullt sällskap iakttas vid Kummelåsarnas gravkullar. Något har satt Midgård i gungning. Folco Brännbock, Hamfasts son, ger sig ut på en lång vandring i förfädernas spår, men världen är inte längre sig lik.

Mina tankar:
Detta är ännu ett av mina secondhand-fynd bland Kupans böcker. Blev min för 15 kronor. Jag har sett att det är många exemplar av Perumovs böcker till salu på Tradera och blev nyfiken när jag hittade den här.

Alvklingan är första fristående boken i trilogin Mörkrets ring. Handlingen utspelar sig 300 år efter Tolkiens böcker. Det är ärligt sagt fanfiction av Sagan om ringen, men en väldigt bra sådan. Många välkända händelser och karaktärer nämns och det är riktigt tillfredsställande att förstå sammanhanget. Boken är väldigt långsam och precis som i Sagan om ringen är det mycket resande både till fots och till häst. För mig personligen var det här en perfekt bok att läsa långsamt under en längre period. Det var min "mysläsning" i ett par minuter innan jobbet och vid läggdags. Jag har hittat andra boken, men undrar om bok tre alls finns på svenska. Hursom kommer jag att läsa vidare för den här småputtriga läsningen gillar jag.


2022-10-09

Sammanfattning: September 2022

 Jag har som sagt börjat jobba igen, och som jag befarade har det inte blivit så mycket läst under september. Däremot har jag lyssnat på ljudböcker när jag jobbat. Nu känner jag dock att saker och ting börjat lägga sig till rätta och min läsro efter jobbet har kommit tillbaka. 

De böcker jag har lyssnat på är:

  • Ringens brödraskap (JRR Tolkien)
  • Bröderna Lejonhjärta (Astrid Lindgren)
  • Drakens flykt (Robert Jordan)
  • Tears klippa (Robert Jordan)
  • Tordyveln flyger i skymningen (Maria Gripe)
  • Guards! Guards! - Terry Pratchett (Discworld #8)
Den enda bok som blev läst, och det som ebok var Konstiga huset av Agatha Christie.

Drakens flykt och Tears klippa utgör tillsammans tredje boken i The Wheel of Time som på engelska originaltiteln heter Dragon Reborn.. Jag vet inte varför böckerna delas upp i två här i Sverige. Jag tycker om den uppläsaren, Viktor Åkerblom, men trots det saknar jag att läsa böckerna fysiskt. I min hylla står faktiskt hela serien fast på engelska och jag funderar på att fortsätta läsa istället för att lyssna. 

Astrid Lindgren läser själv sin bok Bröderna Lejonhjärta. Det var ganska bra, men jag hade faktiskt föredragit en uppläsare som varit neutral mot berättelsen. Det kändes lite väl gnälligt, men boken är ju riktad till barn och inte femtiotreåriga tanter😀.

Ringens brödraskap var okej att lyssna på men inte mer än det. Uppläsningen kändes rätt platt om jag ska vara ärlig. Jag började med bok två, men orkade inte med att lyssna särskilt länge. Om jag fortsätter tror jag att det blir på engelska och med Andy Serkis som uppläsare. 

Guards! Guards! har jag börjat lyssna på hur många gånger som helst. Nu när jag har ett jobb där det funkar med ljudböcker gjorde jag ett försök till och lyckades ta mig igenom hela boken. Jag förstår varför den är så omtyckt men det var svårt att få ordning på karaktärerna.

Jag hoppas att oktober blir en lite bättre läsmånad.


2022-10-08

Länsplanering: Oktober 2022

 

Jag har som vanligt många böcker att välja på. De jag känner för att läsa just nu är dessa som jag ställt på min rullvagn från Ikea. Boken längst till vänster är tredje boken i en serie så den går bort. Jag hittade den på Kupan. Första boken hittade jag som pocket, men andra boken verkar bara finnas som ljudbok på svenska. Kanske läser jag den på engelska istället. Jag får se hur jag gör när det blir dags.

Jag tänker inte göra misstaget att säga exakt vilka som ska läsas för det brukar aldrig bli som jag tänkt. Istället är det bland dessa jag kommer att välja min läsning under oktober.

2022-08-31

Sammanfattning: Augusti 2022


 Som jag misstänkte blev inte alla böcker i min läsplanering lästa, men några nya kom till.

  • Spin The Dawn av Elizabeth Lim
  • The Accidental Medium av Tracy Whitwell
  • All About Evie av Cathy Lamb
  • Tre män i en båt av Jerome K. Jerome
  • Miniatyrmakaren av Jessie Burton
  • Huset på udden av Agatha Christie
Trots problem med hälsan blev det en hel del läst. En jämn fördelning mellan böcker på svenska och engelska. Jag orkade inte ta itu med varken Pestens tid eller My Lady Jane den här månaden. Den som spar den har, som man säger.

Den här månaden har jag spelat rätt mycket. Har köpt några spel till min Nintendo Switch på rea. Nu är jag ingen storspelare och det tar väldigt länge för mig att komma nån vart i spelen. Jag har också plöjt igenom nästan alla säsonger av Father Brown på Britbox och andra säsongen av Only Murders In The Building på Disney+. Jag försöker göra fler saker att läsa för att inte bli utbränd. På måndag är det dags för jobb igen och det kommer säkert att dämpa läsningen. Jag hoppas också att hälsan förbättras under september, för nu orkar jag inte med mer bakslag.

2022-08-27

Tre män i en båt⎜Jerome K. Jerome

Titel: Tre män i en båt
Författare: Jerome K. Jerome (1859-1927)
Antal sidor: 191 (tryckt upplaga)
Utgiven första gången: 1889 
Förlag: Modernista 2017

Beskrivning:
Vad som skulle bli en vanlig reseguide blev en av världens roligaste romaner. Jerome K. Jeromes Tre män i en båt utspelar sig under två veckor längs med floden Themsen, från Kingston upon Thames i London till Oxford och tillbaka. Berättelserna om de viktiga historiska platserna förlöses i en hejdlös komik, när J. och hans vänner, George och Harris, och J:s påhittade hund, Montmorency, ger sig ut på båtsemester.

Mina tankar:
Jag har tyvärr ägnat mer tid till att se videor om böcker på Youtube än åt att läsa själv den här veckan. Dock väcktes mitt intresse för att försöka mig på någon av de sk klassikerna. I en kommentar fick jag veta att Tre män i en båt skulle vara humoristisk. Så jag hittade den på svenska hos Kobo och laddade ner den.

Boken handlar precis som titeln säger om tre män i en båt, plus en hund. De tre männen tävlar med eller mindre med varandra om vem som kan slippa undan hårt arbete. Man får följa med på deras två veckor långa färd längs med Themsen.

Visst, den var väl ganska rolig, men efter halva boken hade jag tröttnat på hur korkat de betedde sig. Det här är nog humor á la 1889 då boken gavs ut för första gången. Dock var den mellan dialogen väldigt vackert skriven och miljön längs med floden gick nästan att se framför sig. Däremot tyckte jag att de historiska inslagen var rätt tråkiga.

Jag hittade till och med några citat som fångade mitt intresse:

"Vad en läkare behöver är praktik", sa jag för mig själv. "Han ska få mig. Han kommer att få mera praktik på mig än på ettusensjuhundra vanliga enkla patienter med bara en eller ett par sjukdomar var."

"Dammen alldeles bortom slussen vid Sanford är en utmärkt plats att dränka sig i."

"Slussen och kvarnen vid Iffley strax innan man kommer till Oxford är ett omtyckt motiv av alla flodälskande riddare av pensel och palett. Verkligheten blir emellertid en besvikelse sedan man sett tavlorna." 

För att vara en 133 år gammal bok så är den helt okej. 

2022-08-02

MIna lästa böcker

Jag har nyss förverkligat min idé att ställa de böcker jag läst i en egen hylla, och ja, det ser inte mycket ut för världen. Nu har jag ju röjt ut en hel hylla i samband med flytten, men det är en bråkdel av allt jag läst sen min läslust kom tillbaka 2018-19. . 



Totalt har jag läst 96 st böcker på min Kindle sen jag köpte den 2018 (i bokserier visas bara första boken i bild men med en siffra i kanten). På min Kobo har jag läst totalt 13 st böcker sen inköpet i våras. Så nej, antalet böcker i min bokhylla plus antalet lästa e-böcker överensstämmer inte med antalet jag har läst totalt. Slutsatsen är att min utrensning vid flytten nog var ganska effektiv trots allt. Det slår mig hur pass mycket jag läser på min Kindle och Kobo. Det känns som jag behöver ta och läsa mer ur det som finns i mina bokhyllor ett tag framöver. 

Frågan är nu om jag i framtiden ska satsa på att köpa nyutgivna böcker som e-bok istället för fysiska bok? Fördelarna med e-böcker är många, men det jag tycker mest om är att man har tillgång till böckerna på ett par sekunder samt att de oftast är billigare än fysiska böcker. Jag älskar att ha böcker omkring mig. Trots det har jag nog kommit till en gräns där jag måste börja välja med eftertanke. Det fungerar inte med hur många bokhyllor som helst. Väggarna räcker inte till tyvärr. Inte pengarna heller för den delen.


2022-08-01

Läsplanering: Augusti 2022


Jag ger inte upp mina försök att planera min läsning lite grann. Dessa böcker kanske blir lästa under augusti:

  • My Lady Jane (Cynthia Hand & Brodi Ashton & Jodi Meadows) - började jag läsa som e-bok men blev så förtjust i den att det blev ett inköp av fysisk bok. Det är en humoristisk version av en historisk händelse.
  • All About Evie (Cathy Lamb) - också en nyupptäckt bok. Handlar om en kvinna som får uppenbarelser. Hon gör ett DNA-test och upptäcker familjehemligheter.
  • The Accidental Medium (Tracy Whitwell) - köpte jag nyligen efter att ha hört talas om den hos en booktuber jag följer. Ska handla om en fd skådis som upptäcker att hon är ett medium och löser brott.
  • Spin the Dawn (Elizabeth Lim) - har stått ett bra tag i hyllan nu. Omslaget är väldigt vackert och jag väntade med att köpa den till denna utgåva blev tillgänglig. Den är påbörjad och jag gillar vad jag läst hittills.
  • Pestens tid (Stephen King) - har jag hållit på med ett tag. Det är inte för att den är dålig utan för att jag blir så himla nedstämd under läsningen. Kanske är det lite för nära inpå vår verkliga epidemi att läsa om hur jordens befolkning nästintill decimeras. Så jag läser korta bitar i taget och kommer till sista sidan vad det lider.
  • The Legend of Black Jack (AR Witham) - har författaren själv gett ut. Jag har hört mycket bra om den och en fristående bok utan fortsättning säger jag inte nej till. Boken handlar om Jack som är väldigt intelligent och som tidigt blir föräldralös. När han fyller fjorton blir han kidnappad av monster till en annan sfär. Monstren vill att han ska rädda ett liv där med hjälp av sin intelligens. 



2022-07-31

Sammanfattning: Juli 2022

 

Jag har visst läst mer än vad jag trodde under juli. Vanligtvis gör värmen att koncentrationen sviker, men så icke i år tydligen. Däremot var flera av böckerna mindre bra. Sånt är bokläsarlivet ibland.

  • A Study in Stone (Michael Campling) - tyckte jag inte riktigt om. Har recenserat så följ länken om det är intressant.
  • Döden går på visning (Anders de la Motte) - hittade jag i pocketstället inne i mataffären. Som om jag inte har nog med böcker hemma. Har dock ingen lust att fortsätta med serien för den kändes som en dussindeckare.
  • Crossed by Death (ACF Bookens) - ännu en serie som jag inte är intresserad av att fortsätta. För mycket fokus på småbarnslivet som ensamstående. Klicka på länken för mina åsikter om boken.
  • Det susar i säven (Kenneth Grahame) - en klassiker jag inte läst sen jag var barn. Har ett svagt minne av att ha sett den som serie i något barnprogram som liten.
  • Spy x Family (Tatsuya Endo) - andra boken i manga serien med samma namn. Jag har bestämt mig för att sluta köpa manga fysiskt för att istället läsa dom digitalt istället.
  • Juniper & Thorn (Ava Reid) - ett impulsköp till min Kindle eftersom beskrivningen lockade. Berättelsen är jättebra men sättet den är skriven på drog ner betyget till 2 stjärnor av 5. Jag tror också att det var ett misstag att läsa ut den på en och samma dag. Kanske hade boken behövt läsas i kortare etapper för att komma helt till sin rätt.
  • Harry Potter och de vises sten (JK Rowling) - omläsning för min del. Minns inte hur många gånger som jag läst den här boken. 
  • The Splendid City (Karen Heuler) - denna bok hörde jag talas om på Booktube och föll för beskrivningen. Boken är uppdelad i tre delar. Första delen älskade jag. Mittendelen var så tröttsam att jag började bläddra förbi massor av sidor för att komma till tredje och avslutande delen. Synd, för det är en rätt kort bok på 275 sidor. Slutet var typ...okej.
Totalt lästa: 9 st
Kindle: 3 st
Kobo: 2 st
Fysiska böcker: 4 st

Det verkar som om att läsa väldigt varierat gör att min läsning flyter på rätt bra. Att flera av böckerna var hyfsat korta gjorde sitt med. Tyvärr verkar jag välja bort mina fysiska böcker i förmån för att läsa e-böcker. Jag ska dyka djupare ner i det ämnet i ett kommande inlägg tror jag.

2022-07-04

Crossed by Death ⎜A. C. F. Bookens

Titel:
 Crossed by Death
Författare: A. C. F. Bookens
Serie: Stitches in Crime #1
Genre: Mysdeckare
Antal sidor: 220
Format: e-bok (Kindle)
Utgiven: 2021
Förlag: Shadowstone Books

Beskrivning:
Salvaging from historic buildings isn’t supposed to require reporting a murder. When salvage expert and historian Paisley Sutton crawls into an abandoned store with a house attached, she certainly isn’t expecting to find a body on site. But soon, her discovery sends Paisley on an expedition through history that links this murder to the one that led the previous owners to abandon the building in the first place. And someone doesn’t want her to salvage this story from the wreckage. Can Paisley preserve herself and her young son while also uncovering the stories that matter most?

Mina tankar:
Det här är ännu en e-bok jag hittade på Amazon i jakt på något kort och lättläst. Den handlar om Paisley, ensamstående mamma till en tvååring, som under ett av sina uppdrag hittar liket av en kvinna. 

Jag är som sagt tveksam till Amazon´s gratisböcker, men den här var faktiskt rätt hyfsat bra. Mysteriet i sig var bra och det var lätt att gilla karaktärerna. Till och med den spirande romansen mellan Paisley och sheriffen var helt okej att läsa om. Däremot tyckte jag att för mycket fokus lades på livet med sonen. Det hade räckt med antydningar för de flesta av oss fattar att det inte är enkelt med småbarn. Personligen blev jag så less att när dessa partier dök upp så hoppade jag helt enkelt över dom för att komma vidare i handlingen. Detta drog ner mitt helhetsintryck från tre stjärnor till två.

Crossed by Death är ingen dålig bok i sig, men är man inte intresserad av livet som ensamstående småbarnsförälder ska man nog välja något annat att läsa.



2022-07-03

A Study In Stone ⎜Michael Campling

Titel: A Study In Stone
Författare: Michael Campling
Serie: Devonshire Mysteries #1
Genre: Mysdeckare
Antal sidor: 126
Format: e-bok (Kindle)
Utgiven: 2019
Förlag: Shadowstone Books

Beskrivning:
Faced with a mystery, some people walk away, but others are driven to solve it.  
Dan Corrigan never walked away from a problem in his life, but burnt out by the pressures of corporate troubleshooting, he needs to escape, to disconnect. 
His hideaway in a quiet rural village should be ideal, but it soon throws up a mystery of its own. 
An ancient legend, a coded message on a stone slab, and a secret concealed in a country manor house: these are the clues that will take Dan on a journey into the past, delving deeper into a hidden history. 

Mina tankar:
De senaste dagarnas sommarvärme har gjort att min läsning stannat av. I går kväll började jag leta efter något kort och lättläst bland Amazons e-böcker. Det finns en hel del som faktiskt är gratis. Oftast är det första boken i en serie. Jag har dessvärre märkt att även om sådana böcker har högt betyg brukar de falla platt för min del. Trots det tar jag gärna risken för att kanske bli motbevisad. 

Förutsättningarna för A Study In Stone låter väldigt bra när man läser beskrivningen, men så här efter att ha läst klart tycker jag att det är väl överdrivet. Visst, det var ett mysterium med en sten med chiffer, men ett väldigt tunt sådant. Även jag fattar att det är svårt att gå djupt in en story när den bara är 126 sidor lång. Med tanke på det är den helt okej som novell tycker jag. Däremot har jag svårt för de båda huvudpersonerna, Dan och Alan. Jag tycker inte att Dan passade som den ledande i mysteriet. Personligen hade jag hellre sett Alan som seriens huvudperson och Dan som hans sidekick. 

Redan i början av berättelsen hakade jag upp mig på hur ledtrådarna presenterades. När de får se stenen ifråga och ser chiffret får vi som läser inte veta vad det står förrän ett bra tag senare när de redan börjat försöka avkoda det. Då började första tankarna på en DNF dyka upp i min hjärna. Nu handlar det om 126 sidor, så jag fortsatte läsa. 

Jag hade velat kunna se byn och stugorna framför mig, men på grund av den fattiga beskrivningen gick det bara inte. Tack vare av att ha sett så pass många avsnitt av Morden i Midsomer kunde jag få en uppfattning om den engelska landsbygden i fråga. Omslagsbilden gav lite ledtrådar den med. Jag får uppfattningen att det är skrivet för läsare med lokalkännedom.

Så nej, detta var ingenting för mig tyvärr. Premisserna är jättebra och hade nog passat bra som en fullängdsroman. Jag ångrar inte att jag läste den. Man får se det som ett steg i riktningen mot att lära sig vad man gillar att läsa. Dock kommer jag inte att försöka mig på nästa del i serien.

2022-07-02

The Shining (Varsel) ⎜Stephen King

 

Titel: The Shining - Varsel 
Författare: Stephen King
Genre: Skräck
Antal sidor: 539
Utgiven: (1977) denna utgåva 2021
Förlag: Bonnier Pocket

Beskrivning:
När Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om det isolerade Overlook Hotel över vintern, ser han det som en möjlighet att komma på fötter igen efter att ha misslyckats som författare och fått sparken från sitt lärarjobb. Hans fru, Wendy, ser vintermånaderna uppe i bergen som en chans att läka relationen med Jack och förhindra att familjen splittras. Danny, deras femårige son, ser något helt annat. Han är synsk och kan se scener som ingen femåring någonsin borde få se. Han ser hotellets fasansfulla förflutna och de onda krafter som väntar på familjen ... 

Mina tankar:
Jag vet inte varför Kings böcker (de jag läst hittills) inte skrämmer mig. Är det för att de är så kända och jag därför redan vet vad de handlar om? Jag måste kanske läsa en av de nya och ta reda på det.

Jag förväntade mig massor med äckliga scener i stil med de som var med i filmen. Nu inser jag hur pass mycket boken skiljer sig från filmen och att boken faktiskt är mycket bättre i mitt tycke.
Jag gillar verkligen all bakgrundsinformation man får om familjen Torrance. Om man tar bort allt som händer när de kommit till Overlook Hotel, skulle det bli en väldigt intressant bok om en familj där fadern är alkoholist och hur sonen Danny påverkas av detta. De övernaturliga inslagen är grädden på grädden i det här fallet. Jag tycker väldigt mycket om slutet också. King har skrivit en "uppföljare" som heter Doktor Sömn. I den får man följa sonen Danny som vuxen. Jag vill gärna läsa den och se vad för en person han växte upp till.

2022-07-01

Carrie ⎜Stephen King


Titel: 
Carrie
Författare: Stephen King
Genre: Skräck
Antal sidor: 217 
Utgiven: (1974) denna utgåva 2019 
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Bokens baksida:
Carrie är klumpig på gymnastiken, har konstiga kläder och förstår aldrig ett skämt. Hon är udda och har mobbats hela sin skoltid. Men Carrie har dolda krafter som ingen känner till: genom att koncentrera sig kan hon få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. Denna märkliga gåva måste dock som så mycket annat i hennes liv undertryckas. Carries djupt religiösa mor säger nämligen att förmågan är en synd och att kraften kommer från Djävulen.
På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.

Mina tankar:
Jag har faktiskt läst Carrie för länge, länge sen. Vid det tillfället var jag nog inte redo att läsa Stephen King. Vad jag kommer ihåg är obehaget och att boken kändes rörig. Det enda som fortfarande känns aktuellt är obehaget. Det är obehagligt att läsa om mobbing, men än mer obehagligt är att det knappast har blivit bättre på området sen boken kom ut 1974. Skillnaden är att det numera även pågår i det tysta i sociala medier. Det finns inga säkra ställen att söka skydd i längre. Så här 48 år senare är det rätt patetiskt att mänskligheten inte kommit längre.

Jag gillar delarna med journalutdrag och tidningsartiklar som lägger till detaljer i handlingen. För i mitt tycke är boken för kort. Karaktärerna kunde ha fått mer kött på benen och miljöbeskrivningen rikare. Då hade boken lätt blivit en 150-200 sidor längre. Som helhet är dock Carrie bra som den är. Den har som sagt några år på nacken. Jag ångrar inte att jag gav boken en chans till.

2022-06-30

Sammanfattning: Juni 2022

 

Jag har äntligen kommit igång med läsningen igen. Även om jag börjat gilla ljudböcker så är det själva läsningen som är min grej. I vanlig ordning är det Agatha Christie´s böcker jag lyssnar på medan jag gör annat. 

Under juni har jag varit som uppslukad av att läsa Stephen King. Jag har börjat läsa hans böcker i publiceringsordning med undantag för Årstider. Jag blev rekommenderad att börja med att läsa denna som en introduktion till King. Anledningen till att jag läser i denna ordning är att karaktärer från de äldre böckerna återkommer i de senare. Det verkar vara Stephen Kings grej att bjuda på sk easter eggs. Hur som helst gillar jag skrivstilen som i mitt tycke är rakt och okomplicerat. Jag vet inte om jag läser precis allt han har skrivit. Cujo är jag väldigt tveksam till. Mest för att det ska handla om en galen hund. 

I dagslägen uppgår min King-samling till 34 st fysiska böcker. Det är dock bara två av dom som jag har betalat fullt pris för. De flesta har jag samlat på mig på bokreor och Tradera. Just Stephen King verkar vara lätt att få tag på begagnat. Några har jag hittat hos Kupan (Röda Korsets Secondhand) för 15 kr styck. Jag försöker att i första hand hitta böckerna på svenska vilket inte är det allra lättaste. De försvinner från marknaden väldigt fort verkar det som. Jag har koncentrerat mig på att få tag på de allra nyaste titlarna innan även de försvinner för gott.

Jag har även läst första samlingsvolymen av Neil Gaimans The Sandman

Totalt lästa: 7 st

  • Ljudböcker: 1 st
  • Pocket: 3 st
  • Häftad: 1 st
  • Kartongage: 2 st

2022-06-27

The Sandman: Book 1 ⎜Neil Gaiman

Titel: The Sandman 
Författare: Neil Gaiman
Serie: The Sandman: Book 1 (Issue #1-20)
Genre: Fantasy, Grafisk roman 
Antal sidor: 560 
Utgiven: 12 april 2022 
Förlag: DC Comics 


Beskrivning: 

Handlingen börjar år 1916 när Dröm (Dream) fångas och hålls fängslad av en grupp ockultister som håller på med svart magi. Sjuttio år senare lyckas han fly och försöker ta tillbaka sina krafter och återta kontrollen över drömmarnas värld.

Mina tankar:

Jag har länge varit nyfiken på Neil Gaimans The Sandman, men har tyckt att samlingsvolymerna varit alldeles för dyra (1500 kr). Nyligen fick jag kännedom om den här utgåvan med ett mer överkomligt pris (ca 300-400 kr). Sidantalet är ungefär hälften av den dyrare utgåvan men betydligt mer lätthanterlig under läsningen. Tydligen kommer/finns det en serie på Netflix också.

Det första jag tänkte efter att ha läst ett par kapitel var vad handlar det här om egentligen?. Till slut insåg jag att varje kapitel är en egen berättelse och började gilla det jag läste. Det är verkade inte vara någon kronologisk ordning att tala om, så det kändes lite rörigt emellanåt. Jag tycker dock om teckningsstilen i boken och är nyfiken på nästa.


2022-06-21

Tidvattnets makt ⎜Tanya Stewner

 

Titel: Tidvattnets makt
Författare: Tanya Stewner
Serie: 
Alea Aquarius #4 
Genre: Barn och ungdom, fantasy 
Sidor: 381 
Utgiven: 2 juni 2022 
Förlag: Tukan Förlag 

Beskrivning:

Alea har till slut lyckats fly från doktor Orion, men det verkar vara omöjligt att gömma sig från honom någon längre tid. Alpha Cru måste konfrontera Orion så att de kan fokusera på det som är viktigast att rädda oceanerna! Men de kan inte göra det på egen hand. De behöver hitta valvandrerskan och de försvunna havsbarnen så fort de bara kan.

Då inträffar katastrofen! En oljeplattform utanför Norges kust börjar släppa ut olja och Alpha Cru ändrar genast kurs för att hjälpa de hotade havsvarelserna. Men kommer de att hinna i tid? Alea inser att hon behöver fler vid sin sida om hon ska lyckas rädda haven många fler.

Min åsikt:

Det är dags för fjärde boken om Alea och hennes vänner i gänget Alpha Cru. Den här gången seglar de till Norge efter att ha flytt från den onde Orion. Precis som de föregående delarna i serien är det en väldigt söt historia (ur mitt vuxna perspektiv i iallafall) blandat med stort allvar och den allra första kärleken. Det är lättsam och snabb läsning för oss vuxna, och lagomt spännande för målgruppen 9-12 år. Det enda negativa jag kommer på är att det känns som om Tess kommer lite i skymundan i den här boken. Kommer helt klart att läsa hela serien allt eftersom böckerna kommer ut på svenska. Rekommenderas varmt som "mellanbok". Speciellt när man läser tjocka fantasy böcker och behöver hämta andan emellanåt.

Delar i serien:

  1. Vattnets lockelse
  2. Havets färger
  3. Oceanernas hemlighet
  4. Tidvattnets makt
  5. Regnets budskap
  6. Glömskans flod

                                                                                                                          


2022-06-20

Staden som försvann ⎜Stephen King

Titel: Staden som försvann (Salem´s Lot)
Författare: Stephen King
Genre: Skräck 
Sidor: 476
Utgiven: 1985 
Förlag: Legenda AB

Bokens baksida:

Jerusalem´s Lot i Maine, New England, är den typiska amerikanska småstaden. De vita husen med sina varandor, drugstoren, begravningsfirman, hamburgerkaféet; de typiskt amerikanska tonåringarna, de förslöade poliserna, de fåtaliga fyllona, skvallertanterna. En idyll med sina små fläckar, men ändå en idyll där ingenting riktigt ont kan hända.

Men när författaren Ben Mears uppvuxen i staden, återvänder dit för att skriva en roman om den och samtidigt driva ut alla barndomens fantomer finner han sig plötsligt indragen i en kamp mot Ondskan själv. För saker har börjat hända i Salem´s Lot. Gåtfulla dödsfall har inträffat, människor försvinner spårlöst... De onda krafterna tycks ta ett allt fastare grepp om staden. Och på något sätt verkar allt stråla ut från de båda mystiska män som flyttat in det så kallade Marstens hus som hotfullt ruvar på en kulle ovanför staden.

Min åsikt:

De flesta har nog hört talas om både boken och filmen/TV-serien om Salem´s Lot, så det blir ingen djupdykning i handlingen. Detta är den andra fristående romanen av Stephen King jag läser. Ingen av dom har gjort mig det minsta rädd. Tack och lov. Jag har skjutit upp att läsa King eftersom skräckfilmer är nåt jag inte pallar med. Min egen fantasi är tydligen mer tillåtande verkar det som😁. 

Det jag tycker bäst om är hur King bygger upp miljön med hjälp av karaktärerna. Det är överraskande lätt att se staden och människorna framför sig när man läser. Redan innan jag började läsa förstod jag att karaktärer skulle dö. Vissas öden såg jag fram emot mer än andra. Men som sagt, rädd blev jag aldrig. Det kändes mer som att läsa en spännande deckare eller thriller. Det är ju en av Kings första böcker också, så jag ser fram emot att kanske bli skrämd i framtiden.

2022-06-08

Mid-Year Book Freakout Tag - 2022

Nu är det helt plötsligt den tiden på året igen. Kan ni fatta att halva året redan har gått! Jag har märkt att den här taggen börjat dyka upp på Booktube, men jag gör den i bloggformat istället.


  1. Best book you´ve read so far in 2022?

Den bästa bok jag läst hittills är nog Särling av E-L Neander. 

  1. Best sequel you´ve read so far in 2022?

Det är Herre på täppan av Olséni & Hansen. Det är fjärde delen i serien om Ester Karlsson med K. Jag lyssnade på den som ljudbok och uppläsaren gjorde ett helt enastående jobb med att ge liv till alla karaktärerna.

  1. New release your haven´t read yet, but want to.

Ordinary Monsters av JM MIro.

  1. Most anticipated release for the second half of the year?

Nej, i år finns det ingen bok som jag direkt störtlängtar efter. 

  1. Biggest disappointment?

Jag har inte läst någon bok som jag blivit besviken på. Visserligen har jag lag några åt sidan, men det är mest för att jag läst den vid fel tillfälle där huvudet inte var med.

  1. Biggest surprise?

Det är Red Palace av June Hur. 

  1. Favorite new author (debut or new to you)?

Chris R Underwood och Stephen KIng.

  1. Newest fictional crush?

Nope, ingen alls tyvärr.

  1. Newest favorite character?

Det är helt klart Viv i boken Legends & Lattes av Travis Baldree

  1. Book that made you cry?

Nej, hittills i år har ingen bok fått mig att gråta.

  1. Book that made you happy?

Jag säger Herre på täppan här med. Pensionärerna är verkligen experter på att hamna i knipa. Dessutom är papegojan Roland väldigt rolig i den här boken.

  1. Most beautiful book you´ve bought so far this year?

Jag har köpt många vackra böcker men den som tar förstaplats är Kirke av Madeline Miller. Inget rysch pysch, utan enkel design i fina färger med guldinslag i författarnamnet. 

  1. What books do you need to read by the end of the year?

Jag vill fortsätta läsa Stephen Kings böcker. Börja med Robin Hobb, Bernard Cornwell....listan är hur lång som helst. Eftersom jag är humörläsare så blir det ändå som vill i slutänden. Däremot är min helt nya inriktning att läsa nyutgivna böcker så snart som möjligt. Jag behöver inga fler nygamla serier som står och väntar i bokhyllan.

2022-05-14

Sanatoriet ⎜Sarah Pearse


Beskrivning:

På ett imponerade, isolerat hotell, högt uppe i de schweiziska alperna, befinner sig polisen Elin Warner, högst motvilligt. Hon har tagit ledigt från jobbet som polis, och när hon får en inbjudan att fira sin bror Isaacs förlovning har hon inget annat val än att acceptera. Trots att hotellet är vackert med storslagna omgivningar gör stället Elin nervös. 

När Isaacs fästmö Laure plötsligt försvinner, växer Elins oro. Stormen gör att ingen kommer vare sig in eller ut, och ju längre Laure saknas, desto mer växer paniken hos de andra gästerna. 

Det ingen insett är att ytterligare en kvinna har försvunnit. Och hon är den enda som kunde ha varnat dem för hur stor fara de befinner sig i . . .


En deckare är en deckare är en deckare. Jag läser inte särskilt många deckare nu för tiden av just den anledningen. Det känns som om alla handlar om samma sak - nergångna eller traumatiserade poliser och detektiver som irriterar alla de kommer i kontakt med. Sanatoriet går i samma stil tyvärr. Karaktärerna är i det tunnaste laget och det är emellanåt svårt att hitta en anledning till att bry sig om huvudpersonerna. I beskrivningen näms det att "paniken växer hos de andra gästerna". Vilka då? De enda karaktärer man egentligen får veta något om är Elin, hennes pojkvän, bror, och några av de anställda på hotellet. Sanatoriet är Sarah Pearse debut som författare, och med det i åtanke är den ändå välskriven. Det som gör att den ändå får högt betyg av mig är att det aldrig blir långsamt och tråkigt, samt att miljön är lätt att föreställa sig. Överlag en trevlig läsupplevelse och slutets cliffhanger gör att jag förmodligen kommer att läsa nästa bok om Elin Warner. 


Genre: Deckare, Thriller / Sidor: 443 / Utgiven: 17 mars 2022 / Förlag: Bokfabriken

2022-04-10

Läslogg: 4-10 april 2022

 Den här veckan har gått ovanligt fort. Känslan är att inte ha läst så speciellt mycket, men sanningen är att jag har suttit och pillat på telefonen och spelat Merge Mansion istället för att läsa. Min Kobo har legat orörd så inget från min TBR har blivit läst heller. Först sent i onsdags kom läslusten tillbaka och i dagsläget är i alla fall en bok utläst. Det är Eldranath av Fredrik Dimming.

Den sista tiden har jag läst mycket på svenska och märker hur mycket närmare berättelsen jag kommer när alla nyanser i språket går hela vägen fram. En engelsk text, även om man förstår den, läser i alla fall jag inte riktigt på djupet. Det blir dock bättre och bättre för varje bok.

Eldranath är en fristående bok som utspelar sig i värden Azurea. Det finns två sidor i Azurea, Ayu- och Dar´Keshorden. Båda kämpar om herraväldet i landet och att bli den första att återfinna talismanen Eldranath som återvänt till Azurea efter ett årtusende bland stjärnorna. Jakten på Eldranath får kriget mellan ljuset och mörkret att blossa upp igen.

Jag tycker om boken. Tempot är rappt och läsningen flyter på. Eldranath har några beröringspunkter med Sagan om ringen. Speciellt har båda böckerna en mer eller mindre utvald bärare av ett magiskt föremål som påverkar bäraren negativ. Bäraren är jagad av mörka krafter och slits mellan att förbli god eller tjäna mörkret. Likheterna gör egentligen ingenting för boken är sin egen ändå. 

Jag håller även på att läsa Bläckhjärta av Cornelia Funke. Kanske hinner jag läsa ut den ikväll. Den engelska utgåvan står även den i bokhyllan, men jag köpte den svenska översättningen när jag såg att alla tre delarna fanns tillgängliga. 

Min ovana trogen att påbörja flera böcker samtidigt så läser jag även The Folding Knife av KJ Parker. Den här boken fick jag höra talas om på booktube. Jag har inte hunnit så långt i den för Bläckhjärta är min huvudbok den här helgen.


2022-03-23

Legends & Lattes ⎜Travis Baldree

 


Beskrivning:

Worn out after decades of packing steel and raising hell, Viv the orc barbarian cashes out of the warrior’s life with one final score. A forgotten legend, a fabled artifact, and an unreasonable amount of hope lead her to the streets of Thune, where she plans to open the first coffee shop the city has ever seen.

However, her dreams of a fresh start pulling shots instead of swinging swords are hardly a sure bet. Old frenemies and Thune’s shady underbelly may just upset her plans. To finally build something that will last, Viv will need some new partners and a different kind of resolve.


Detta är en av de där böckerna som helt plötsligt poppar upp överallt på nätet. Den här gången hann jag faktiskt läsa den strax innan intresset exploderade helt bland alla booktubers. 

Handlingen är lika förunderlig som omslaget. Om man skulle vakna upp en dag i en helt främmande värld och trots allt vill etablera sig i den som caféägare är den här boken ett måste att läsa. Det handlar om Viv som tröttnat på sitt våldsamma liv och vill göra verklighet av sin dröm som är att öppna ett café. Det är verkligen ingen direkt action att tala om här utan tempot är vardagligt långsamt och väldigt mysigt på något sätt. Man får följa Viv i hela processen från att hitta en lokal, anställa personal, skapa menyer mm, tills hennes dröm går i uppfyllelse. Detta sker dock inte utan hinder på vägen, men det skulle ju inte bli någon vidare berättelse om allt gick som på räls. Det är faktiskt lätt att känna igen sig trots att persongalleriet består av diverse raser och väsen. 

Jag rekommenderar verkligen den här boken, men man bör vara beredd på att tempot är av det långsamma slaget. Ser även fram emot att få läsa mer av denna författare.


Genre: Fantasy / Sidor: 318 (Kindle) / Utgiven: 22 februari 2022 / Förlag: Cryptid Press

2022-03-21

Särling ⎜ E-L Neander

 


Beskrivning:

Det lackar mot halloween och höstmörkret sveper in över den lilla bohuslänska staden Västernäs, där Eira Lindberg driver sin bokhandel. Eira tillhör stadens övernaturliga invånare, som sedan en tid lever öppet bland människorna. Eira är hamnskiftare – särling, i folkmun – men växte upp med människor och vill helst bara sköta sin mysiga butik och dricka en god kopp kaffe i lugn och ro.

Men friden störs när någon plötsligt hänger en kasse med ett avhugget huvud på bokhandelns dörr en mörk kväll. Huvudet visar sig tillhöra en nyligen transformerad älva, och mordet eldar på de redan starka motsättningarna mellan människor och övernaturliga varelser. Det särlingsfientliga partiet Humandemokraterna anar morgonluft och såväl älvor som varulvar rustar för att skydda sig. Men varför hängde mördaren huvudet just på Eiras dörr? 

Det makabra mordet blir början på en dödlig katt-och-råtta-lek där mördaren tvingar Eira att konfrontera sig själv och sin okända familjebakgrund. För hur kommer det sig egentligen att hon är det enda varlodjuret i Västernäs ...? 


Hur bra är inte den här!! 

Jag är inte bortskämd med att lyckas välja ut en ny, svensk fantasy som är en fullpoängare. Det är en debuterande författare dessutom. Jag måste kolla in fler av böckerna som Håkans Hylla recenserar, för det här är en så jäkla bra bok. Det handlar om älvor, varulvar, varlodjur, vättar och andra väsen. Klassiska väsen i en modern tappning som verkligen känns fräscht och roligt att läsa. Det är en urban fantasy som jag vill ha den. Jag hoppas att nästa bok kommer ut väldigt snart för jag vill läsa mera om Eira.


Serie: Gränsland #1 / Genre: Urban fantasy / Sidor: 367 (Kobo) / Utgiven: 10 november 2021 / Förlag: Saga Egmont

2022-03-20

Röd drottning ⎜Victoria Aveyard


Beskrivning
:

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De silverblodiga - de silvriga - är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.
Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod. 
Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll .


Jag har länge spanat in den här boken eftersom det kändes i magen att den skulle vara bra. Min magkänsla hade inte fel den här gången trots att den är riktad mot unga vuxna. Det är lättläst och spännande med karaktärer som man tycker om. Jag fastnade på en gång och läste ut den på ett par dagar. Kommer att fortsätta läsa resten av serien.


Serie: Röd drottning #1 / Genre: Fantasy / Sidor: 378 (i tryck) / Utgiven: 10 september 2015 / Förlag: Modernista

2022-03-18

Död bland de döda ⎜H-K Rönblom


Beskrivning: 

Läraren och historikern Paul Kennet är tjänstledig och har rest till en mindre ort för att forska i rådhusarkivet. Han hyr ett rum på ett pensionat. Ett rum där tjänstemannen Odel nyligen hittats död, troligen i sviterna efter en operation.
Men det finns oklarheter kring dödsfallet. Kennet börjar rekonstruera händelserna. Han gör efterforskningar i den brokiga skaran pensionatsgäster, existenser som på olika sätt kommit på kant med samhället.
Om det ligger ett brott bakom dödsfallet - var finns motivet? Vem skulle vilja se den beskedlige Odel död?

                                                                                                                                                                         

Detta är den första boken om Paul Kennet som är bokens "detektiv". Den gavs ut första gången 1954 och återutges nu av Modernista. Personligen har jag aldrig hört talas om varken författaren eller bokserien innan jag fick se den under bokrean på nätet. Det blev ingen fysisk kopia, men däremot en av de första böckerna på 

Beskrivningen ovan är vad boken handlar om, varken mer eller mindre. Precis som gamla deckare brukar var så är karaktärerna inte speciellt djupa och det är lite här-och-nu känsla över dom. Den stora behållningen är miljön man blir serverad. I övrigt känns boken lite torr och långsam. Jag blev lite trött på att huvudpersonen hela tiden hittade gamla studiekamrater i den lilla staden han aldrig varit i tidigare. Det kändes inte riktigt trovärdigt. Kanske fungerade det 1954 när den högre utbildningen inte var lika lättillgänglig som den är numera. Trots det är håller den mig kvar för jag ville verkligen veta om Odel blev mördad eller inte, och i så fall av vem.

Det här är nog ingen serie jag kommer att kasta mig över, men den har sin charm ändå. Helt perfekta böcker att läsa när man har läslust men inte orkar skruva upp hjärnan till hundra procent.


Serie: Paul Kennet #1 / Genre: Deckare, mysdeckare / Sidor: 213 (i tryck) / Utgiven: 1954 och 21 juli 2016 / Förlag: Modernista