2023-11-29

Drakens ögon // Stephen King

Översatt: Karl G och Lilian Fredriksson
Antal sidor: 353
Format: Inbunden
Utgiven: Bra Böcker (1988)
Mitt omdöme: ★★☆☆☆

Read What You Own #10

Beskrivning:
Delain, är ett rike bortom tid och rum. Tronarvingen Peter sitter fängslad på livstid, anklagad för att ha givit den gamla kungen det förgiftade vin som brände upp honom inifrån. Med hjälp av Peters svage bror Thomas regerar den ondskefulle trollkarlen Flagg över ett olyckligt folk. Men Thomas har sett någonting fruktansvärt genom det gamla drakhuvudets ögon. Och Flagg ser inte allt i sin kristallkula, trots att han var bödel i Delain redan för 250 år sedan. Röster ur det förflutna avgör den maktkamp som följer.

Mina tankar:
Ärligt talat så är jag inte så förtjust i den här berättarstilen. Sagoberättandet är inget för mig. I alla fall i det här fallet. Dessutom kändes det som en evighet innan själva handlingen tog fart. Trots detta gillar jag ändå karaktärernas bakgrundsbeskrivningar, men de är väldigt långa och utförliga. Anledningen till att jag har läst Drakens ögon, är att man "bör" ha läst den före man börjar med Det mörka tornet av King. Flagg dyker upp i den serien.

2023-11-28

Holly // Stephen King

Översättare: John-Henri Holmberg
Antal sidor: 579
Utgiven: Albert Bonniers Förlag (2023)
Format: Inbunden (239 kr)
Mitt omdöme: ★★★★☆

Read What You Own #9

Beskrivning:
Jorge Castro avbryter sin joggingtur för att hjälpa ett äldre par i nöd, men blir överraskad av ett nålstick i nacken. Castro är bara ett i en rad av offer vars liv fått samma mardrömslika slut. Privatdetektiven Holly Gibney blir kontaktad av mamman till en ung kvinna som försvunnit i samma kvarter, och kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än monstruösa.

Mina tankar:
Redan från början får man veta vem som kidnappar dessa människor. Svaret på varför det gör det byggs upp allteftersom. Jag tror det var booktubern The Bookish Drummer som ogillade alla anspelningar på Covid, munskydd och Trump. Sakerna nämns ofta, men eftersom det är händelser som starkt påverkat hela världen tycker jag inte det är så konstigt att King tar med det i boken. Jag tycker inte att det gick till överdrift heller. Dessutom tror jag att boken kommer att läsas annorlunda om typ 20 år när det här blir mer historia än det är just nu. Allt ligger fortfarande väldigt nära oss och Covid härjar återigen på sjukhusen.

Hollys mamma var vaccinmotståndare och fick naturligtvis Covid som tog livet av henne. I och med bouppteckningen hittar Holly bevis på att mamman lurat av henne en massa pengar som hon ärvde av sin syster. Nu ärver hon i och för sig närmare 10 miljoner dollar, men varför gjorde hon så mot Holly?
Närmast ligger ett försök till att förstöra ekonomiskt för Holly själv och detektivbyrån så att hon blir tvungen att flytta hem till flickrummet så att mamman kan kväsa Hollys nyvunna frihet i sin linda. Tack och lov fungerade det inte. Mycket tack vare Bill Hodges och de vänner hon hittar. Som vanligt i Kings böcker får man mer än skräck och bedrövelse. Det handlar om människor i första hand. Stephen King har blivit en av mina favoritförfattare under 2023.

2023-11-27

Blod säljer // Stephen King

Blod säljer återfinns i novellsamlingen med samma namn
Antal sidor: 210 (s.187-397)
Utgiven: Albert Bonniers Förlag (2020)
Format: Inbunden
Mitt omdöme: ★★★★☆

Read What You Own #8

Beskrivning:
Ett bombdåd på högstadieskolan Albert Macready kommer definitivt att toppa alla löpsedlar. Men det är något märkligt med tevereportern som är först på plats för att rapportera från tragedin.

Mina tankar:
En novell där Holly är i farten igen. I Outsidern blev hon inte helt övertygat att varelsen hon dödade var den siste i sitt slag. I denna novell bombas en skola och starka känslor kommer i rörelse. Som bekant livnär sig dessa varelser på dessa. Holly hamnar snart mitt i händelsernas centrum då hennes misstankar om reportern först på plats visar sig stämma.

Jag gillar att få veta mer om vem Holly är och vad som format henne. Hollys relation till sin mamma är komplicerad och färgar allt hon tar sig för. Bitvis börjar hon genomskåda manipulationen hon utsätts för. Kort format som passar till denna "uppföljare" till Outsidern.

2023-11-26

Outsidern // Stephen King

Författare: Stephen King
Översättare: John-Henri Holmberg
Antal sidor: 631
Utgiven: Albert Bonniers Förlag (2018)
Format: Inbunden
Mitt omdöme: ★★★★☆

Read What You Own #7

Beskrivning:

Terry Maitland – även kallad Coach T – är något av en lokalkändis i Flint City. Alla känner den omtyckte basebolltränaren, som håller i stadens juniorlag och tränar ungarna i high school. Därför blir chocken extra stor när Terry blir arresterad inför publik och under stor dramatik vid en basebollmatch på den lokala arenan. Han anklagas för ett fasansfullt brott: sexuella övergrepp och mord på en elvaårig pojke.

Ett dussin vittnen säger sig ha sett Terry tillsammans med pojken eller nära brottsplatsen samma kväll. Men själv svär Terry på att han befann sig någon helt annanstans. Polisens utredare Ralph Anderson och den ambitiösa distriktsåklagaren Bill Samuels är dock övertygade om att de fått tag på rätt man och vill se honom i elektriska stolen. I staden sprids lynchstämningen samtidigt som Terrys fru och barn gömmer sig i hemmet.

Men det dyker upp märkliga inslag i utredningen som inte går att förklara, och Ralph Anderson tvingas till sin förfäran inse att historierna inte går ihop. Lika säkert som bevismaterialet mot Terry tycks vara, lika vattentätt är det alibi som basebolltränarens advokat presenterar. Kan en människa befinna sig på två olika platser samtidigt? När Ralph väl vågar ställa de rätta frågorna inser han att de krafter som satts i spel inte har någon naturlig förklaring – och att ondskan som ligger bakom det fruktansvärda mordet fortfarande är lös.

Mina tankar:
Anledningen till att jag frångår min plan att läsa King i utgivningsordning?  Jag plockar helt enkelt ut den bok som lockar mest. Detta är även en bok jag haft i hyllan sen sen kom ut 2018. Det är dessutom den första King-bok jag har ägt. Men den främsta anledningen är att boken Holly nyligen kom ut, och karaktären Holly är med i Outsidern.

Outsidern är en mordhistoria som övergår till det övernaturliga. Outsidern är ett väsen som lever på mänskligt kött och starka känslor som rädsla och sorg. Jag vet inte om det är meningen att boken ska skrämmas. Kanske den gör för en del, men själv blir jag mest fascinerad. Blir alltid förvånad över hur mycket jag gillar hans böcker och sätt att skriva. Det känns rakt på sak och lättläst. Karaktären Holly har blivit en favorit genom den här boken. Trots sina tillkortakommande tar hon sig an detta "monster".

2023-11-25

Bewitching Blend och Enchanting Blend // Kennedy Layne

Serie: Paramour Bay Mystery #2 och #3
Uppläsare: Hollie Jackson
Längd: 5h 15min resp. 5h 10min
Utgiven: Tantor Audio (2019)
Omdöme: ★★★★☆ / ★★☆☆☆
Mina tankar:
Uppläsaren har inte samma forcerande tempo i bok 2 och 3 vilket jag uppskattar. Böckerna är fortfarande lagomt lekfulla men jag känner att intresset inte riktigt finns där längre. Jag fick nyligen reda på att serien mer eller mindre är ett plagiat på en annan (mer?) känd serie. Tyvärr verkar detta vara vanligt förkommande bland de självpublicerande författarna på Amazon. Efter att till exempel Legends & Lattes blev en hit dröjde det inte länge förrän kopiorna dök upp. Det lönar sig att läsa recensionerna för att få reda på sådant, men tyvärr missade jag det för denna serie. Jag ångrar inte att jag lyssnat men nu finns varken intresset eller viljan att stödja författaren genom att köpa e-böckerna/ljudböckerna.

Det var tredje boken, Enchanting Blend, som blev avgörande för att DNF-a serien. Ravens mormor blev i sin ungdom misstänkt för att ha mördat en man på tillfälligt besök i staden. Hela boken går åt till att Raven suktar efter sheriffen och springer omkring på vaxmuséet bland utställningarna och ställer till oreda i jakten på sanningen. Handlingen är ganska lam, men jag fick iallafall reda på hur Ted kom att bo i staden. Men det räcker så för jag har tröttnat.

2023-11-19

Murder On The SS Rosa // Lee Strauss

Författare: Lee Strauss 
Serie: A Ginger Gold Mystery #1
Antal sidor: 168
Utgiven: La Plume Press (2017)
Format: e-bok Kindle (0 kr den 14/11-2023)
Mitt omdöme: ★★☆☆☆

Read What You Own #6

Beskrivning:
It's 1923 and war widow fashionista Ginger Gold (a former British Secret Service Agent) makes a cross-Atlantic journey from Boston to London, England with her lovable Boston terrier and good friend, Nurse Higgins. When the ship's captain is found dead in a most intriguing fashion, Ginger is only too happy to lend her assistance to the handsome Chief Inspector Basil Reed. Wearing her Italian T-strap shoes and pretty cloche hat she must outwit the killer before she finds herself in a deadly pickle!

Mina tankar:
Boken, rättare sagt novellen, är okej, Den är inte speciellt spännande utan ganska torr. Det tog en evighet innan mordet skedde och jag började snegla mot sidantalet för att kolla när det hela skulle sluta. Det är för mycket beskrivningar av kläder och smink. Själva utredningen är försumbar och ytlig. Upplösningen bara var där helt plötsligt. Den eventuella romansen mellan Ginger och Basil är helt onödig tycker jag. Kan de inte bara få bli jäkligt goda vänner som löser brott tillsammans istället. Språket försökte efterlikna slumslang hos en del karaktärer. Det fungerade inte riktigt. Det hade räckt med vetskapen om att storyn utspelar sig på 1920-talet. Tidsperioden trycks upp i ansiktet på läsaren via alla beskrivningar av saker som är tidstypiska. Jag funderade ett tag på att läsa bok två för att få en bättre uppfattning om serien, men flera recensioner med samma tankar jag har i denna bok får mig att tveka. Har jag inget annat att läsa, vilket inte är troligt, kanske jag läser bok två.

2023-11-18

Welcome to Probet // V. Moody

Författare: V. Moody
Serie: How To Avoid Death On A Daily Basis #1
Antal sidor: 134
Utgiven: Amazon Digital Services LLC (2016)
Format: e-bok Kindle (0 kr den 14/11-2023)
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Read What You Own #5

Beskrivning:
What if you really were transported to a fantasy world and expected to kill monsters to survive? No special abilities, no OP weapons, no status screen to boost your stats and no cheat mode. Never mind finding the dragon’s treasure or defeating the Demon Lord, you only need to worry about one thing—how to stay alive.

A group of teenagers wake up in a strange, fantastical land with creatures from myth and legend. They are given archaic weapons they don't know how to use and told to do their best.

Convinced it has to be some kind of virtual reality RPG, all the people summoned form parties and set off on their adventures, leaving behind the people nobody wants in their group.

Story of my life, thinks Colin.

Mina tankar:
Jag tog med den här e-boken i min utmaning trots att jag införskaffat den efter 1 november. Jag har ju inte betalat för den. Så vad ska man säga om det här? Omslaget är riktigt bra till att börja med. Det dröjer inte länge förrän de blir attackerade av ett träsktroll. En kort första bok som är kul att läsa och känns välskriven. Kanske fortsätter jag i serien om andan faller på.

2023-11-17

Magical Blend // Kennedy Layne

Serie: Paramour Bay Mystery #1
Uppläsare: Hollie Jackson
Längd: 4h 32min
Utgiven: Tantor Audio (2019)
Omdöme: ★★★★☆

Beskrivning:
An inherited tea shop, a quaint little Connecticut town, and its quirky residents have Raven Marigold believing her luck is about to change for the better. Of course, that was before she and her best friend found a dead body in the back of the charming store. Things go from bad to worse when Raven begins to hear a talking cat spouting on and on about magic and mayhem
.
Once Raven accepts that she's not losing her mind, she finds herself in the middle of a murder investigation while discovering her family's unusual lineage-the Marigolds are bona fide witches!

Mina tankar:
Detta var förvånansvärt bra faktiskt! När böcker/ljudböcker är gratis brukar oftast kvaliteten vara därefter, men det här var en positiv överraskning. Uppläsaren håller ett högt tempo som passar handlingen och karaktären Raven. Accenten är helt okej den med. Jag har de två följande delarna nedladdade också. Detta är en serie på 26 böcker. Tror jag börjar med de tre första så får vi se hur länge intresset håller i sig. Kanske läser jag dom på min Kindle om priset är okej.

Upplösningen kan kännas som om den kommer lite för enkelt, men jag tycker att det hör genren till på nåt sätt. Det ska vara lättsamt och roligt att läsa cozy mysteries. Tillräckligt mycket har lämnats kvar att upptäcka. Till exempel hur katten blev en familiar och vem är egentligen Fred, som varken äter eller dricker och är kall vid beröring. Hur som, jag gillar verkligen det här.

2023-11-16

The Downloaded // Robert J. Sawyer

Uppläsare: full rollbesättning med bl a Brendan Fraser, Luke Kirby
Längd: 5h 39min
Utgiven: Audible Originals (26/10-2023)
Mitt omdöme: ★★★★☆


Beskrivning:
In 2059, two vastly different groups of people portrayed by the compelling trio of Brendan Fraser (Academy Award winner), Luke Kirby (Emmy Award winner), and Vanessa Sears (Dora Award winner) undergo cryonic suspension. While their bodies are frozen, their minds, still active and awake, are uploaded into a massive quantum computer. The first group are all astronauts, about to leave Earth on a one-way interstellar colonization mission. The second group consists of convicted murderers and volunteers who elect to serve their sentences in a virtual-reality prison. But while both groups are suspended, a global cataclysm devastates most of the Earth, and their cryosleep is extended by more than 500 years.

Mina tankar:
Det här är en av de bästa ljudböcker jag lyssnat på i år. Den är framförd som en föreställning där alla karaktärer har en egen uppläsare. Just den här storyn passar väldigt bra för just detta eftersom den är uppbyggd på intervjuer och inre tankar. Detta är inte en traditionell actionfylld science fiction utan bygger mer på hur en långt utvecklad grupp människor bosatta på Mars uppfattar de som blev kvar på jorden. De överlevande måste i slutänden välja sin framtid. Skapa en helt ny på en okänd planet, leva utstötta på Mars eftersom de ses som våldsamma och underutvecklade, eller laddas upp på datorn igen. Hur de väljer är rätt intressant och inte helt självklart.

Karaktärerna är intressanta och man får veta mycket om hur deras sinnen hamnade uppladdade i en dator. Den här storyn är ännu ett bevis på hur mycket jag uppskattar en karaktärdriven bok. Författaren hade kunnat lägga fokus på den ödelagda världen. Ett ämne som faktiskt börjar kännas lite uttjatat för min del. Jag uppfattade att valet hur man vill leva vidare och under vilka villkor och varför, är det viktigaste här. Att ljudboken är så pass kort ändå är ännu ett plus.

2023-11-15

Fahrenheit 451 // Ray Bradbury

Författare: Ray Bradbury
Antal sidor: 157
Utgiven: Modernista (2018)
Översatt: Siv Nordin (1958/2018)
Format: Inbunden (204 kr den 19/6-2023)
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Read What You Own #4

Beskrivning:
Guy Montag är ingen vanlig brandman. Han tänder eldar i stället för att släcka dem. På statens uppdrag bränner han böcker, alla gamla tryckta böcker som kan kallas »litteratur« och som därigenom förväntas kunna få folk att spåra ur och inbilla sig att de kan förändra världen. Han bränner både böckerna och husen där han hittat dem - ibland även människorna i husen, om de knusslar. Sedan åker han hem till sin hustru Mildred, som tillbringar dagarna framför TV:n. 
Men så lär Guy känna Clarisse, en sjuttonårig granne, som får honom att börja tänka och han inser vilken kraft som finns i egna, självständiga tankar och vilken hjälp han får från den av alla så hatade litteraturen. Omgivningen registrerar hur Guy går från att vara en statens trogne tjänare till att bli statens fiende. 

Mina tankar:
Jag hör ofta talas om Ray Bradbury på booktube och varför inte börja med en klassiker för att sen prova på något av författarens senare verk. 

Det jag tycker är mest kusligt med boken är hur aktuell den känns drygt 70 år efter den skrevs. I boken förklaras böckernas öde med att människorna tar in kortare och kortare stycken med information. Det ska vara så enkelt som möjligt. En bok blir ett sammandrag som med tiden blir allt kortare. Filmer finns inte för att de är långa och berättar en historia. Istället är det dialog som framförs på TV-väggarna. Människans passivitet uppmuntras hela tiden. Man ska inte tänka själv utan bara ta emot den information och kunskap som erbjuds. Alla som tänker självständig ses som ett hot mot staten. När allt utplånats av krig är minnet av böckernas innehåll allt som återstår för att bygga upp och ena människorna igen. De som minns böckerna har en anledning att leva vidare.

I dag är det korta videoklipp framför långformat som belönas. För varje generation blir koncentrationsförmågan alls sämre för att det är alltid någonting annat som pockar på ens uppmärksamhet. När blir tekniken och framstegen för bra för att vi fortfarande ska ha anledning till att bry oss om att fortsätta sträva framåt? 

2023-11-14

Stiftelsetrilogin // Isaac Asimov

Författare: Isaac Asimov
Antal sidor: 634
Utgiven: (1951) Natur & Kultur 2019
Format: Danskt band
Mitt omdöme: ★★☆☆☆

Read What You Own #3

Beskrivning:
Det väldiga Vintergatsimperiet vittrar sönder efter tolv tusen år. I detta begynnande kaos uppenbarar sig veten­skapsmannen Hari Seldon, som vigt sitt liv åt att utveckla psykohistoria, en sorts beteendevetenskap som kan förutse och påverka framtiden. Och framtiden är inte ljus.
För att förkorta trettio tusen år av krig och barbari ska­par Seldon Stiftelsen. Här arbetar de så kallade encyklope­disterna skenbart med att samla människans hela vetande, men i själva verket förbereder de mänsklighetens räddning.

Mina tankar:
Har äntligen läst ut boken. Det har dragit ut på tiden och jag känner att en del av sammanhanget inte riktigt finns där. Trilogin spänner över 400 år och handlar mycket riktigt om människans strävan efter makt och kontroll över tillvaron.

Det är många karaktärer att hålla reda på. Inte värre än en vanlig fantasy, så jag tror det beror på att jag har läst boken till och från under flera månader. Vissa delar är mer intressanta än andra. För min del är de mer karaktärbaserade delarna mina favoriter. Jag börjar inse hur viktiga karaktärerna är för att jag ska tycka om en bok. Jag fastnade först när Bayta och Toren kom in i bok två, och sedan i bok tre där deras son och sondotter är med. Bok tre är min favorit. Jag gillar vändningarna och hur den slutade. 

Berättelsen om Stiftelsen känns långt ifrån färdig med tre böcker, men det räcker för min del. Jag tycker om hur den är skriven för annars hade jag inte tagit mig förbi all politik. Hade jag läst böckerna var för sig istället för i en omnibus, skulle jag nog ha gjord en DNF av serien efter första boken. Hur som helst är jag glad att ha läst den. Det är en okej bok för mig, men inte mer.

2023-11-13

The Untitled Books // C. J. Archer

Författare: C. J. Archer
Serie: The Glass Library #3
Antal sidor: 282
Utgiven: CJ Archer (5 september 2023)
Format: e-bok Kindle (57,98 kr den 27/8-23 förbeställning)
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Read What You Own #2

Beskrivning:
When a set of bound manuscripts written on magician-made paper is brought to the Glass Library, Sylvia and the professor send the owner away. After all, the library collects books about magic, not containing it.

But the murder of the bookbinder who bound them sees the books returned to the library, along with Gabe in his role as consultant for Scotland Yard. When his investigation uncovers a link to Sylvia’s past, they’re even more determined to find the murderer. But they’re not the only ones searching for answers. Someone has gone to great lengths to find the truth behind the binding of the books.

The hunt for the killer leads them to dark corners of London and unscrupulous players with much to gain by owning the collection. It also leads to the discovery of long-buried secrets, and staggering revelations that shed light on Sylvia’s past.

Mina tankar:
Jag fattar inte varför bokbeskrivningen alltid säger att undersökningen hittar länkar till Sylvias förflutna, för det gör det inte. Just den storyn står nästintill kvar på samma ställe som i bok ett i serien. Archers böcker är långdragna men inte tråkiga. Handlingen växer fram långsamt men att påstå annat i blurben gör mig irriterad..

Jag tycker om alla karaktärerna i boken. De är skrivna så att det är svårt att ogilla dom. Till och med skurkarna är lagomt otrevliga. Archer skriver lättsamma böcker som är perfekta att läsa som mellanböcker för att rensa hjärnan. Den här gången var det nästan för lätt att se motivet bakom mordet. Det nämns under en utfrågning av en butiksägare och jag gissade redan där att där har vi lösningen på problemet. Frågan som återstod då var egentligen bara vem som utförde det. I sin enkelhet är det här en väldigt bra serie som jag verkligen har fäst mig vid. Nästa bok kommer ut i mars nästa år.

Titlar i serien:
The Librarian of Crooked Lane #1
The Medici Manuscript #2
The Untitled Books #3
The Dead Letter Delivery #4 (kommer ut 5/3-2024) 

2023-11-12

Veckan som varit #45

Den här veckan har jag tittat på en serie som heter The Watcher (2022).  
Den handlar om en familj som lämnar storstaden och köper ett hus ute i en förort. Ganska snart får de mystiska brev av någon som bevakar dom. Situationen eskalerar och de börjar tvivla på varandras oskuld. Huvudrollerna spelas av Naomi Watts och Bobby Cannavale. Handlingen är okej men väldigt utdragen för min del. Serien består av sju avsnitt. Oklart om det blir en säsong till. För min del kvittar det.

Jag har även sett serien The Night Agent (2023) som jag tyckte bättre om. Här är det frågan om tio avsnitt. Serien handlar om FBI agenten Peter Sutherland som jobbar i Vita Husets källare med att svara i telefon när agenter ute i fält ringer och behöver akut hjälp. Hit ringer en natt Rose Larkin som blir vittne till 
morden på sina släktingar som hon bor hos. Sen följer en jakt på sanningen som visar sig peka ut Vita Huset och regeringen som de skyldiga.

Peter och Rose spelas av Gabriel Basso och Luciane Buchanan. Två för mig okända skådisar, men det gillar jag. Jag tycker det är intressantare att se en film eller serie där handlingen får ta större plats än vem skådespelaren är. Jag tycker om den här serien. Att se alla tio avsnitt på en och samma dag var ingen hit däremot. Skulle nog ha spritt ut dom under veckan istället.

Jag har äntligen läst ut Stiftelsetrilogin av Asimov. Mina tankar om boken kommer upp i bloggen under kommande vecka. Jag har även läst klart Fahrenheit 451 (Ray Bradbury) och The Untitled Books (CJ Archer). Även dessa kommer jag att skriva lite om senare.

Jag har missuppfattat utmaningen Read What You Own. Tydligen gäller utmaningen endast november månad så jag kommer definitivt inte att hinna läsa 25 böcker. Det får bli så många det blir och får vara bra så. En månad utan bokinköp är bättre än ingen alls. Om inte så kanske det får in mig på rätt spår och jag blir mer medveten om mitt köpbeteende. Ska kanske göra min egna utmaning istället. Typ läsa 10 böcker innan nyköp. Det låter mer som att det skulle kunna hålla i längden.

Vad har hänt utanför böckerna? Inte så jättemycket. Har fortfarande inte hört om jobbet jag senast var på intervju. Tvivlar på att jag är aktuell för tjänsten. Magkänslan är att det blir ännu ett nej. Att bli lastbilsförare verkar vara en bra idé trots allt. 

Jag har börjat med en läsjournal i pappersform och börjar undra över den här bloggens framtid. Det är dock fortfarande roligt att hålla på. Återigen är jag inne och scrollar på mobilen långa stunder under dagarna istället för att läsa. Jag måste sluta med det och använda telefonen som en telefon och läsa böcker istället. 

Häromdan tog jag en promenad ner till affären för att köpa kattmat. Dit och hem blir nästan 2 km. Inte speciellt lång, men med min muskelreumatism fick jag skitont dagen därpå i höfterna. 

Vädret har börjat vända till kallt och soligt verkar det som. Hoppas det håller i sig. 

2023-11-07

Eversion // Alastair Reynolds

Författare: Alastair Reynolds
Antal sidor: 306
Utgiven: Gollancz (2022)
Format: e-bok Kindle (9,63 kr den 30/10-23)
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Read What You Own #1

Beskrivning:
A small group of intrepid explorers are in search of a remote and mysterious artefact. It's a well-funded expedition, well organised, which is lucky as they're sailing north of Bergen on the schooner Demeter, searching for a narrow inlet which will lead them to a vast uncharted lake - and their goal­­­--

Until disaster strikes.

Doctor Silas Coade wakes from disturbing dreams, on the steamship 
Demeter, in pursuit of an extraordinary find almost too incredible and too strange to believe, secreted within a lagoon in the icy inlets of Patagonia. But as they come in sight of their prize he and the crew see they are not the first to come so far: there is a wreck ahead, and whatever ruined it may threaten them as well--

Shaking off his nightmares, Doctor Silas Coade joins his fellow exploders on the deck of the zeppelin 
Demeter and realises something has already gone dangerously wrong with their mission. If any of them are to survive, then he will have to take the exploration - and their lives - into his own hands . . .

Mina tankar:
Detta blev ett i sista minuten köp innan jag började med utmaningen Read What You Own. Jag hade $3 i kredit hos Amazon och köpte bland annat den här titeln. Den var dessutom en av böckerna i Today´s Deal. Betalade 9,63 kr mot det ordinarie priset för e-boken som (idag) är 127,89 kr. Hos Adlibris får man pocketversionen för 133 kr och den inbundna kostar 287 kr. En av orsakerna till att min läsning allt oftare sker på Kindle och Kobo är alltså kostnaden. 

Jag har kommit på mig själv med att inte riktigt notera titlarna på de böcker jag läser. Den här gången var jag tvungen att ta Google till hjälp.


Och vände in och ut på min hjärna gjorde boken till en början. Den börjar definitivt inte som den slutar. Med det menar jag att kommer man förbi förvirringen och förstår hur saker hänger ihop blir det hela jätteintressant. Det påminner mig lite om min aha-upplevelse i Den femte årstiden av Jemisin.

Boken känns välskriven, och med det menar jag att språket (för mig) känns mer avancerat. Det är inte svårt att förstå engelskan, men den känns "rikare". Det finns säker finare ord för att beskriva skrivstilen. Min blogg är ju mer en läsdagbok för min egen skull än renodlade recensioner.

Jag tycker om karaktären Silas Coade. Att de övriga är lite lösa i kanterna får sin förklaring i boken. Nu i efterhand ger namnet en ledtråd till hur allt ligger till. Jag har inte läst jättemycket science fiction men tror att den här stilen kan bli min "grej". Jag har två titlar av Reynolds i min fysiska bokhylla som jag ser fram emot att läsa.

2023-11-05

Veckan som varit #44

Jag har satt min läsning på en liten paus efter förra månadens monsterläsning - 14 böcker. Min hjärna behöver en annan sorts input. Via Audible har jag en massa ljudböcker som inte är påbörjade än. På Bookbeat lyssnar jag till och från på Avalons dimmor. Jag har den fysiska boken i hyllan, men just nu behöver jag något i öronen som omväxling till det jag läser med ögonen. Ljudböcker som jag redan har eller har fysiska varianten av i bokhyllan, räknar jag med i utmaningen att läsa 25 böcker innan nyinköp. Det börjar kännas vilsamt att inte ständigt vara på jakt efter nya böcker man hör om på booktube. Jag har en ny idé att hålla in inköpen fram till bokrean i februari 2024. Borde ha lyckats läsa minst 25 böcker innan dess.  

De senaste dagarna har jag tänkt på hur mycket pengar böcker kostar. Ett resultat av att vara pank! Därför kommer jag i framtiden lägga till inköpspriset på det jag läser och jämföra vad böckerna kostar i de format jag oftast läser. Detta gör jag som vanligt för min egen skull och för det är kul att se prisutvecklingen genom året/åren. En gång i tiden när jag köpte min första iPad och bara kände till iBooks, var min plan att köpa böcker på engelska som e-böcker och bara köpa böcker på svenska till mitt fysiska bibliotek. Nu känns den planen aktuell igen i och med min Kindle och Kobo. Ibland får jag lust att göra en rejäl utrensning men det som står i hyllorna vill jag verkligen läsa.

Som variation har jag aktivt letat efter en TV-serie att kolla på. Nu är jag inne på fjärde avsnittet av Bodies, en brittisk miniserie på Netflix. Det är ett mordmysterium som utspelar sig i fyra olika årtal. Det blir nog ett blogginlägg när jag sett hela serien.    


Jag kommer att starta en till blogg vid årsskiftet. Trots bristen på pengar lägger jag undan det lilla jag kan för att ha råd med webbhotell och domännamn. När det kommer till kritan vill jag att livet ska bestå av mer än böcker. Fotografering har alltid intresserat mig, men blir alltid bortprioriterat i förmån för annat. Den nya bloggen kommer att bli mer av en fotodagbok. Än har jag inte bestämt mig för hur mycket böcker och läsning ska få utrymme där. Jag är nöjd med Marias bokhylla och den börjar så smått bli det jag har tänkt - en läsdagbok istället för bokrecensioner. Det sistnämnda är inte riktigt vad jag är bra på eller tror tillför något i mitt läsliv.

Några booktubers (Mark, Steve och Greg) kommer att läsa Spionen som kom in från kylan av John Le Carré, och sen göra en livestream i slutet av november. Jag har boken i hyllan. Den ingår i en omnibus som jag hittade på en bokrea för något år sedan. Har läst men kommer inte ihåg vad den handlar om. Det är bara 231 sidor och jag har faktiskt lust att haka på och sen lyssna på streamen.

Jag har kommit halvvägs i Stiftelsetrilogin av Asimov. Det går långsamt men åtminstone framåt med läsningen. Jag tycker faktiskt om boken och läser på svenska men ändå tar det tid. Borde kanske lägga undan min Kindle och ha trilogin som huvudbok istället.

Det är som vanligt - jag vill läsa alla böcker NU.

2023-11-03

Den sista djävulen att dö // Richard Osman


Serie: Torsdagsmordsklubben #4
Uppläsare: Cecilia Nilsson
Längd: 11h 31min
Mitt omdöme: ★★★★☆

Beskrivning:
Det är annandag jul och ett farligt paket smugglas utmed den brittiska kusten. När paketet råkar försvinna utbryter kaos. Antalet döda ökar oroväckande, bland annat en person som är nära knuten till våra kära pensionärer i Torsdagsmordklubben. Den till synes oknäckbara gåtan måste lösas innan någon i klubben riskerar sitt liv.

Torsdagsmordklubben tycks stå inför sin mest dödsföraktande motståndare hittills. Tiden rinner ut och en mördare är på väg mot Coopers Chase. Har turen slutligen vänt för vännerna i Torsdagsmordklubben? Och vem blir den sista djävulen att dö?

Mina tankar:
Jag har sett fram emot den här boken och jag blev inte besviken. Nu blev det ljudbok den här gången, men när ekonomin tillåter vill jag köpa den till min samling. Det händer mycket precis som det brukar i och kring Coopers Chase. I sedvanlig ordning tar gänget oförskräckt på sig att reda ut problemet. Det är inte bara deckardelen som gör den här serien så bra. Det är karaktärerna och vad som händer i deras liv som är den stora behållningen för mig. Boken har en hel del humor, men jag fick tårar i ögonen också för det blev väldigt sorgligt. Vill inte dra någon spoiler så jag lämnar det vid det. Har du inte läst något ur serien än så uppmanar jag dig att genast plocka upp första boken och sen kommer du att vara fast du med.

2023-11-02

Edda Headshot // Peter Westberg

Författare: Peter Westberg
Serie: Edda Headshot #1
Antal sidor: 204
Förlag: Southside Stories (2023)
Format: e-bok Kobo
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Beskrivning:
Man blir aldrig för gammal för att pröva på nya saker. Edda är vilsen och tycker att livet känns rätt trist sedan hennes make Hans gick bort ett år tidigare. Vardagen tillbringas till största del tillsammans med pudeln Hendrix. Barnbarnet Isak är lagkapten för e-sportlaget Fragrz, som är ett av landets främsta i det populära spelet Counterforce. Isak ställs inför ett jobbigt val när en av medlemmarna och tillika en av hans bästa vänner agerar på ett sätt som förstör för hela laget. Under en familjemiddag hemma hos dottern Sofia erkänner Edda att livet som åttioårig änka känns ganska tomt.

Då får Isak en idé. Kan hon inte tänka sig att fylla en del av tomrummet med e-sport? Till en början skrattas saken bort, men ett frö växer inom Edda, som trots allt lovat sig själv att vara öppen för om inte allt så åtminstone en hel del. Så länge det inte är olagligt, farligt eller olagligt dyrt. Och till allas förvåning är Edda en naturbegåvning i spelet. Edda_Headshot är född.

En stor chans till framgång för Isak och Fragrz dyker upp när IOK, Internationella Olympiska Kommittén, annonserar överraskande nyheter: Nästa OS kommer att innefatta e-sport, med tävlingar i bland annat spelet Counterforce. Vilka som får chansen att representera Sverige ska avgöras i en tävling mellan landets bäst rankade lag …


Mina tankar:
Boken är skriven med mycket humor och värme samtidigt som den lyckas ta upp tunga ämnen. Spelandet flyter bra in i den övriga handlingen och uppfattas aldrig som krångligt. Edda Headshot är titeln till trots en väldigt mysig bok.

2023-11-01

Murder at Spindle Manor // Morgan Stang

Författare: Morgan Stang
Serie: The Lamplight Murder Mysteries #1
Antal sidor: 251
Förlag: självpublicerad (2022)
Format: e-bok Kindle
Mitt omdöme: ★★★★☆

Beskrivning:
For Huntress Isabeau Agarwal, the countryside inn is the last stop in a deadly hunt. Armed with gaslamp and guns, she tracks an insidious beast that wears the skin of its victims, mimicking them perfectly. Ten guests reside within Spindle Manor tonight, and the creature could be any one of them. Confined by a torrential thunderstorm and running out of time, Isabeau has until morning to discover the liar, or none of them—including her—will make it out alive.

But her inhuman quarry isn't the only threat residing in Spindle Manor.

Gunshots.

A slammed door.

A dead body.

Someone has been killed, and a hunt turns into a murder investigation. Now with two mysteries at her feet and more piling up, Isabeau must navigate a night filled with lies and deception. In a world of seances and specters, mesmers and monsters, the unexpected is hiding around every corner, and every move
may be her last.

Mina tankar:
Isabeau kommer till Spindle Manor för att döda en av tio gäster som bär skinnet av människor. Hon är monsterjägaren som får ett par "vanliga" mord på halsen mitt under monsterjakten. Det blir en intensiv jakt på mördaren för alla har sina egna hemligheter. 

Boken har allt - humor, tempo, övernaturliga väsen, metafysik, spöken, intressant världsbygge och en hel del Agatha Christie vibbar. Jag visste inte att det var en deckar-fantasy jag behövde i mitt liv. Det är många karaktärer att hålla reda på i början, men de är så pass väl utmejslade att det inte är krångligt att skilja dom åt. Det enda som jag uppfattade som negativt var att Isabeau´s utläggningar blev lite väl långa och krångliga att följa med i logiken.