2023-03-27

Läsplanering: april 2023

Jag gör en lite lös läsplanering för april. Det brukar ju skita sig varje gång jag försöker styra upp läsningen. Tyvärr har jag fastnat i mina åtagande från Netgalley så pass att jag funderar på att radera mitt konto hos dom. Mina bokhyllor och läsplattor dignar av böcker som väntar på min uppmärksamhet och tillföra outgivna böcker till den listan känns lite övermäktigt just nu. Så pass att det inte blir mycket läst alls.

Men för det som är kvar av mars:

  • Läsa klart Dragonfall av LR Lam. Det handlar om 352 sidor och jag har redan läst 39% enligt min Kindle. Det bör då vara cirka 215 sidor kvar. Det går fruktansvärt trögt att läsa för jag kan inte riktigt fastna för någon av karaktärerna. Nu har det dykt upp en sidokaraktär som faktiskt är intressant. Jag vet inte hur jag ska göra. Magkänslan säger DNF och radera mitt Netgalley-konto. Ska läsa nåt kapitel till och bestämma mig senast i morgon.
  • Jag har hållit på med Malice av John Gwynne i två år snart. Av olika anledningar har jag lagt ifrån mig den. Det är så himla många perspektiv i boken så jag har glömt bort vilka karaktärerna är. Men så hittade jag en lista över alla personer i nästa bok, så kanske kan jag klura ut det här för jag vill gärna läsa vidare i serien för den är mer än okej. Har drygt 200 sidor kvar att läsa.
För april har jag lite planer faktiskt över intressanta böcker att välja bland:
  • Det verkar som vi medlemmar i Faded Pages Book Club har valt Riceyman Steps av Arnold Bennet som aprils bok. Det bästa med dessa äldre böcker är att de inte är så jättelånga. Denna är 255 sidor och överkomligt även på engelska. 
  • Jag har nyligen väckt mitt intresse för science fiction och har några nya böcker ur SF Masterwork´s samling. En av dom är The City and the Stars av Arthur C. Clarke. Jag har ett svag minne av att den här boken stod i mina föräldrars bokhylla när jag var liten. De var med i Bra Böckers Bokklubb. Hade jag vetat om mitt läsintresse tidigare så hade jag nog räddad lite böcker när de flyttade.
  • Jag vill gärna läsa Philip Chase The Way Of Edan innan allt för många börjar prata om den på Booktube.
  • Som vanligt håller jag på med flera böcker samtidigt. Just nu är jag halvvägs genom Pestens tid av Stephen King och första delen av Joe Abercrombies Before They Are Hanged. Jag fattar inte varför förlagen delar upp böcker i två delar när de översätts till svenska. Irriterande tycker jag att behöva betala två gånger för i princip samma bok. Hur som helst skulle det kännas bra att få dessa två lästa nu. Pestens tid började på redan förra året och det börjar kännas pinsamt att aldrig bli färdig.
Det får räcka med fyra böcker att välja bland. Helst skulle jag vilja läsa allihopa men jag känner mig själv. Det är inte helt omöjligt att det blir helt andra böcker som i slutänden blir lästa. Det kommer i alla fall bli att läsa bokklubbens val.


2023-03-26

Non-Stop - Brian Adiss

Författare: Brian Aldiss
Format: e-bok (Kindle)
Längd: 256 sidor
Förlag: Gateway
Utgiven: ursprungligen 1 januari 1958 / denna utgåva 12 maj 2011
Mitt omdöme: ★★★★

Beskrivning:
Curiosity was discouraged in the Green tribe. Its members lived  out their lives in cramped Quarters, hacking away at the encroaching ponics. As to where they were - that was forgotten.

Roy Complain decides to find out. With the renegade priest Marapper, he moves into unmapped territory, where they make a series of discoveried which turn their universe upside-down....

Första meningen:
"Like a radar echo bounding from a distance object and returning to its source, the sound of Roy Complain´s beating heart seemed to him to fill the clearing."

Mina tankar:
De första kapitlen var jag rätt förvirrad eftersom jag hade problem med att föreställa mig miljön karaktärerna befann sig i. En massa rotliknande växter nästan överallt som blockerade deras väg. Korridorer av dessa växter som ledde ut från deras så kallade läger. Och en massa dörrar de öppnade och hittade saker i? Sakta men säkert började jag förstå att de befann sig ombord på ett rymdskepp, men att de inte visste det. Flera generationer av stammen hade levt i denna miljö.

"She made no answer beyond looking stubbornly at him, knowing, woman-like, that she had an argument superior to reason."

Det märks att boken är skriven på femtiotalet av en man. Naturligtvis var man tvungen att ta ner en kapabel kvinna på jorden igen för att visa hur stark och drivande en man är. Hon blir tillsagd att hon måste sova, och hon lyder naturligtvis som en väldresserad hund. Samtidigt är hon "kvinnolikt vis" Och detta bara efter en dags bekantskap. Jag brukar kunna se förbi sånt här i äldre böcker. Det hörde den tiden till. Den här gången gick det lite mindre bra bara. 

"You must none of you reach Earth. The ship is where you belong and stay. This is a non-stop trip: there is no Journey’s End."

När det blev solklart vart de befann sig och alla frågetecken började rätas ut började jag förstå boken. Det lustiga är att jag började se handlingen framför mig. Det är sällan numera som jag verkligen lyckas visualisera det jag läser. Kanske försöker jag inte längre. 

Om man bortser från alla gammeldags värderingar så blev det här ändå en rolig läsning. Jag ville verkligen veta hur de hamnade på skeppet och varför. Mer och mer började jag uppskatta hur den var skriven och hittade några träffande meningar. 

"We’re not asking for paradise: we’re demanding to choose where we suffer."

Jag tror ändå att äldre science fiction är en bra start på att läsa mer i genren. Lite för att öva upp den "muskeln" för att jag tycker att nyutgivna böcker är lite knöliga att läsa. 

2023-03-25

Professor Ox´ experiment - Jules Verne

 

Författare: Jules Verne
Format: e-bok (Kobo)
Längd: 92 sidor
Förlag: Saga Egmont
Utgiven: första gången 1872 / denna utgåva 2018
Mitt omdöme: ★★★★

Beskrivning:
Quiquendone är en liten, mycket lugn stad vid världens utkant. De har få besökare och de som bor där trivs mycket bra med sin sävliga tillvaro. Men allt detta förändras när den mystiske professor Ox dyker upp. Och professorn har med sig en rad saker som han utsätter invånarna för: elektriskt ljus istället för gasljus, drivmedel för att öka produktionen av mat, med mera. Snart befinner sig den lilla staden i ett helt nytt tillstånd. Ja, kaos har utbrutit och professor Ox ställs inför sina mystiska uppfinningars sanna natur ...

Mina tankar:
Jag har gått med i en bokklubb! Tänka sig. Det handlar om Faded Pages Book Club som Shawn D. Standfast har på sin Patreon på Youtube. Detta är boken som är framröstad för mars. En anledning till att jag vill vara med i bokklubben är först och främst att jag gillar Shawn och hans kanal och vill stötta den. En annan är att jag vill läsa bredare för att motverka mina lässvackor som dyker upp för ofta nu för tiden.

Professor Ox´ experiment är verkligen annorlunda. Det är nog den första bok på länge som jag har skrattat åt. Livet i staden är verkligen långsamt. Ingen fattar egentligen några beslut utan låter saker och ting bero. Det tar i regel 10 år innan två personer gifter sig för att de vill lära känna varandra. En utbildning tar ungefär lika lång tid. I stan finns en polis som inte heller tar några egna beslut. Det bästa är nog att en operaföreställning tar 6 timmar att genomföra för att man saktar ner tempot på musiken för att passa de långsamma åhörarna. Med allt detta i åtanke ställs allt på sin ände när professorn och hans medhjälpare ska dra in elektriskt ljus i staden.

Jag har i stort sett nästan helt valt bort att läsa klassiker eftersom de är så jäkla tråkiga. Nu hör ju inte denna bok till de mest omtalade, och jag är glad att jag fick anledning att läsa den. Den är rolig och jag rekommenderar den till alla som vill läsa nåt skruvat och bisarrt för att lösa upp sina lässvackor. Dessutom är det en kort historia.

2023-03-24

The Medici Manuscript - CJ Archer

Författare: CJ Archer
Serie: The Glass Library #2
Format: e-bok (Kindle)
Längd: 280 sidor
Förlag: --
Utgiven: 7 mars 2023
Mitt omdöme: ★★★

Beskrivning:
One book can change your life.

Finding an old manuscript in the attic has always been a fantasy of Sylvia’s. She just never expected the fantasy to come true, or for it to lead her to answers about her mysterious family.

The silver clasps binding the pages contain rare magic – the same magic that might run through Sylvia’s veins. To discover a link to her ancestors means understanding the book itself, but it’s written in a code that proves difficult to crack. The only thing she knows for certain is that it was once owned by the Medicis, the powerful family that controlled Renaissance Florence.

With the help of Gabe and his friends, Sylvia investigates the book’s origins. But following the clues throws up more questions – questions they need help answering. Trusting others is not Sylvia’s strong suit, but with Gabe at her side, she becomes capable and confident. Until their trust is shattered when the book is stolen.

Uncovering the thief proves dangerous, particularly when someone is also trying to kidnap Gabe. With his own mysteries to unravel, Gabe’s private life becomes more complicated. Sylvia tries to keep her distance but staying away from someone as magnetic as Gabe is impossible.

With so many distractions, can they find the thief before the book is lost forever? Or will the secrets contained within its pages remain unsolved and will Sylvia’s past continue to be a mystery?

Mina tankar:
Precis som i första boken förväntade jag mig att få reda på mer om Sylvias bakgrund. Återigen blev jag lite besviken för just den delen i handlingen kommer ingen vart. Jag undrar hur författaren ska lyckas knyta ihop allt som böckernas baksidetext lovar läsaren. Nu efter att ha läst två böcker fick jag veta att det finns en serie som utspelar sig före denna. Den handlar tydligen om Gabes mamma. Den serien består av 13 böcker! Det skulle kunna förklara den långsamma utvecklingen i den här nya serien. Själva mysteriet de löser är helt okej, men inte mycket mer för jag väntar mig hela tiden att det ska knyta an till Sylvia. Trots det ser jag fram emot att få läsa nästa del, men blir det en väldigt lång serie så får jag se hur långt jag hänger med.

Böcker i serien:
#1 The Librarian of Crooked Lane
#2 The Medici Manuscript
#3 The Untitled Books - kommande titel september 2023

2023-03-23

Konklaven - Robert Harris

Författare:
 Robert Harris
Format: Inbunden
Längd: 285 sidor
Förlag: Bookmark Förlag
Utgiven: 27 mars 2017
Mitt omdöme: ★★★

Beskrivning:
Påven är död. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar samlas etthundraarton kardinaler från hela världen. Under ledning av kardinal Lomeli, som i tysthet vacklar i sin gudstro, ska de heliga männen utse den universella kyrkans nya överhuvud.

Men konklaven drar ut på tiden. Favoriter faller och obekväma sanningar kommer upp till ytan. Och ingen av de närvarande kan förutse hemligheten som den blivande påven bär på ...

Mina tankar:
Jag köpte på mig flera titlar av Robert Harris på bokrean. Konklaven är den andra boken jag läst av författaren som numera är en av mina favoriter. Jag har till och med redan beställt den senaste boken av honom som precis kommit ut.

Jag gör ingen hemlighet av att ha allt emot vad religionsutövare påstår sig vara. Jag kan vara nyfiken på vad själva religionen handlar om och där går min gräns. Ja, jag är både konfirmerad och medlem i svenska kyrkan (mer av praktiska skäl). Jag var inte kristen innan konfirmationen och jag var ateist när det hela var över. Jag har nog aldrig någonsin kommit i kontakt med så mycket hyckleri som under den sommaren. För att påstå sig vara goda människor var det mestadels att det var skillnad på vi och dom när det kom till kritan. Och att kunna skylla på någon annan än sig själv hur livet ser ut eller göra nåt själv som gör livet bättre. 

Hur som helst valde jag att läsa om det mest kristna som finns. Nämligen Vatikanen och valet av ny påve. Ärligt talat så föll jag för beskrivningen av boken för det är så jag uppfattar religionsutövare i största allmänhet och ville nog undermedvetet få det bekräftat. Trots ämnet så fastnade jag snabbt för  kardinal Lomeli och hans arbete med att ta fram en ny påve. Lomeli är ärlig inför sig själv att han gör fula saker för det godas skull, eller rättare sagt försöker göra så liten skada som möjligt för den framtida kyrkan. Jag kan verkligen tänka mig att bli påve mer handlar om makt och rikedom än tro i det här fallet. Jag gillar Konklaven och det oväntade slutet trots att jag så här efteråt borde ha sett ledtrådarna under läsningen.

Den andra sömnen - Robert Harris

Författare: Robert Harris
Format: Inbunden
Längd: 314 sidor
Förlag: Bookmark Förlag
Utgiven: 1 mars 2020
Mitt omdöme: ★★★

Beskrivning:
England, år 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax har skickats till den avlägsna byn Addicott St George för att hålla i begravningen av byns präst, fader Lacy. Området är fullt av artefakter från det förflutna, mynt, glasfragment, människoben, som fader Lacy samlat på. Ledde hans besatthet av det förgångna till hans död?

Fairfax är fast besluten att ta reda på sanningen. Under de kommande sex dagarna kommer allt han trott, om sig själv och sin världs historia, att ställas på sin spets.

Mina tankar:
Jag har länge varit nyfiken på både författaren och just denna titel. I år fick jag se den på årets bokrea för 39 kr (inbunden).

Till en början uppfattade min hjärna att jag läste en historisk roman som utspelar sig år 1468. När jag sen fick en uppfattning av vad relikerna som fader Lacy samlade på verkligen bestod av, blev det ett riktigt aha-moment. 

Jag vet inte riktigt hur mycket jag ska avslöja i mina recensioner, men min tanke med bloggen var ju att skriva för min egen skull i första hand för att komma ihåg det jag har läst. Det slår mig att jag undermedvetet skriver för att andra ska läsa min blogg, och det är ju inte min ursprungliga avsikt. Så jag kört hårt med spoilers mm från och med nu om jag känner för det.

Intresset för handlingen vände när jag insåg att relikerna Lacy samlade på är från vår tid, alltså ca 2020. Årtalet 1468 är räknat från år 666 (djävulens nummer)  när katastrofen inträffade som slog ut vår kända värld, och vår tid hänvisas i boken som medeltid. Min hjärna är så van vid att läsa fantasy i medeltida tappning så jag hade lite svårt att ta till mig beskrivningen av kläder som karaktärerna bar. Lustigt hur svårt det är att komma ifrån de föreställningar man har om vissa tidsåldrar. Det var verkligen ett nyttig upplevelse att läsa Den andra sömnen för att få in skallen på nya spår.

Jag vet inte om jag missade vad som orsakade katastrofen som slog ut all teknik eller så nämndes det inte rakt ut. Men vad kan slå ut vår teknik? Magnetisk strålning från solen? Hur som helst kändes det som mindre viktigt när jag läste. Lite otäckt att tänka på att det finns möjlighet att det kan hända i verkligheten. En sak som stör mig lite är slutet, men jag gillar det ändå på nåt sätt. Jag tänker inte avslöja det ifall mitt framtida jag vill läsa om boken😉.
 

2023-03-22

The Librarian of Crooked Lane - C. J. Archer


Författare: CJ Archer
Serie: The Glass Library #1
Format: e-bok (Kindle)
Längd: 279 sidor
Förlag: --
Utgiven: 6 september 2022
Mitt omdöme: ★★★


Beskrivning:
A librarian with a mysterious past, a war hero with a secret, and the heist of a magic painting. THE LIBRARIAN OF CROOKED LANE is an intriguing new fantasy from C.J. Archer, the USA Today bestselling author of the Glass and Steele series.

Librarian Sylvia Ashe knows nothing about her past, having grown up without a father and a mother who refused to discuss him. When she stumbles upon a diary that suggests she’s descended from magicians, she’s skeptical. After all, magicians are special, and she’s just an ordinary girl who loves books. She seeks the truth from a member of the most prominent family of magicians, but she quickly learns that finding the truth won’t be easy, especially when he turns out to be as artless as her, and more compelling and dangerous than books.

War hero Gabe is gifted with wealth, a loving family, and an incredible amount of luck that saw him survive four harrowing years of a brutal war without injury. But not all injuries are visible. Burying himself in his work as a consultant for Scotland Yard, Gabe is going through the motions as he investigates the theft of a magician-made painting. But his life changes when he unwittingly gets Sylvia dismissed from her job and places her in danger.

After securing her new employment in a library housing the world’s greatest collection of books about magic, Gabe and Sylvia’s lives become intwined as they work together to find both the painting and the truth about Sylvia’s past before powerful people can stop them.

But sometimes the past is better left buried…

Mina tankar:
Lättläst bok som är kort i jämförelse med annan fantasy. Det var en perfekt bok att rensa hjärnan med för att komma ut ur min lässvacka. Det är lite romantik men som det brukar vara med den här typen av böcker är den väldigt "ren". Det som i huvudsak drev min läsning var att få veta mer om Sylvias mystiska bakgrund. Tyvärr måste jag säga att jag blev lite besviken då det mest handlade om själva mysteriet i handlingen. Så det är inte mycket som kommer fram i första boken i alla fall. Boken är i alla fall så pass intressant att jag vill fortsätta med nästa bok.

Böcker i serien:
#1 The Librarian of Crooked Lane
#2 The Medici Manuscript
#3 The Untitled Books - kommande titel september 2023

2023-03-13

Tackla hyllorna 2023 - att se sanningen i vitögat

Med inspiration från Niki Hawkes försöker jag få ihop mitt boksamlande till ett personligt bibliotek med böcker jag tycker om och läser om då och då.

På min Kindle har jag 804 st olästa böcker. Där finns även 99 st som jag faktiskt har läst. Så totalt har jag tillgång till 868 stycken böcker bara på min läsplatta! Med min årliga bokläsning på cirka 100 böcker har jag att läsa de närmsta 8,5 åren. Hiskelig tanke!

Min Kobo innehåller 41 st e-böcker varav 18 st är lästa. Det blir 23 stycken olästa.

Det blir än värre med tanke på att jag även har 771 st fysika böcker varav jag har läst 107 st. Så med andra ord har jag 664 st olästa böcker! Så läser jag bara det jag äger, fysiskt och digitalt, har jag att göra de närmsta 16 åren. Jösses Karlsson!!!

Nu är det böckerna som tar fysisk plats som börjar kännas som ett problem, så det är de jag kommer att koncentrera mig på under resten av 2023. Till mitt försvar har jag dubbla upplagor av ett par serier. Jag samlar dom svenska men har dom även på engelska. Frågan är om jag ska dra bort de engelska upplagorna? Vet inte om det gör någon större skillnad så de får vara medräknade. Dessutom har jag en del böcker undanstoppade i förrådet. Det är längre serier som jag vet att jag inte kommer att börja läsa de närmsta åren. Jag försöker begränsa mitt psykbryt här!!


Jag har nämligen en plan för det här, tro det eller ej. Nu är jag skitdålig på att hålla mig till planerade TBR så det kommer jag inte att försöka mig på från och med april. Jag har dock två böcker från Netgalley som ligger på måste-listan nu i mars.

  • Koncentrera mig på att läsa böcker på svenska i första hand.
  • Är boken inte bra - bort med den.
  • Kan jag hitta den här som e-bok istället så gör det och plocka bort den som står i hyllan.
  • Sluta impulsköp böcker efter förslag från booktube
  • Avsluta påbörjade serier.
  • Beta av kortare serier först.
  • Inga fler köp på Tradera nu på ett tag, va!
  • Avsluta påbörjade böcker som just nu bara ligger och väntar på bättre tider.
  • Ta bort dubletter (hyllorna eller e-böcker).
  • Köp inte äldre, långa serier som fysiska kopior. 
  • Börja med att köpa och läsa första boken i en serie som funnits med ett tag.
  • Prova sälja av böcker på Tradera istället för att köpa.
  • Sluta följa kanaler på Youtube som jag aldrig kollar.
Detta är mina huvudsakliga åtgärder just nu. Kommer jag på fler eller behöver justera ovanstående så tar jag upp det då.

2023-03-12

Bokfunderingar

Jag kollar som sagt rätt mycket på Youtube och då särskilt alla booktubers vars kanaler jag prenumererar på. Den senaste veckan har frågan om vad som är bäst - fysiska böcker eller e-böcker. Detta beror bland annat på att man allt mer börjat censurera böcker som är skriva före år 2000 (känns det som i alla fall). Saken är att det är enkelt att göra detta på e-böcker som redan är köpta också. Exempelvis kan Amazon ändra din köpta kopia om läsplattan är ansluten till Internet. Oftast brukar det handla om att förlagen byter omslag på böckerna och för mig spelar väl just det ingen större roll. Men att censurera en e-bok man redan köpt är jag inget fan av. Jag personligen ställer mig bakom förslaget att hellre lägga till fotnoter som förklarar det olämpliga med innehållet/ordval osv så att läsaren själv får ta ställning. 

Nu läser jag inte just böckerna eller författarna som är uppe på tapet just nu, men det har fått mig att fundera mer på allvar vad jag egentligen har i min bokhylla. Jag har nyligen köpt fler bokhyllor (Ikeas Billy) för att byta ut mina vita fyrkantiga Kallax-hyllor som börjat kännas för stora för mitt bokrum. Med det har jag börjat känna att böckerna börjar ta över för mycket. Det har dykt upp många frågor kring mina böcker:

  • Behöver jag köpa allt som fysiska böcker?
  • Hur ska jag välja de jag verkligen vill ha i hyllan?
  • Ska jag fortsättningsvis köpa engelska böcker till min Kindle?
  • Ska jag framöver bara köpa deckare på svenska till min Kobo?
  • Ska jag reservera en hylla där jag ställer mina favoritböcker som jag vill spara för omläsning?
  • Börja gå igenom hyllorna minst en gång om året för att rensa ut lite?
Idag har jag flyttat runt böcker i mina hyllor. Jag är inte nöjd med hur allt är placerat, men det var nyttigt att få ta i och gå igenom dom. Detta har lett till en ordentlig hög med böcker som jag vill göra mig av med av olika anledningar.


De flesta kommer jag inte att läsa igen. Vissa kommer jag aldrig att läsa överhuvudtaget. En del är serier jag har tröttnat på. Anledningarna är många och jag behöver bli hårdare med att rensa ut och bara behålla det jag verkligen tycker om. Några har jag hittat på svenska och några är dubletter till inbundna exemplar.


Detta är bara från dagens utrensning. I en garderob står redan två pappkassar med böcker jag rensade ut förra året. Jag orkar inte dra fram allt och fotografera så det får belysa "problemet". Det är nog dags att åka till närmsta secondhandbutik. 

Idag har jag märkt att det är en hel del deckare som nu får lämna plats. Deckare har jag med åren smått tappat intresse för och de har blivit lite av ett slit och släng. Nu har jag fattat beslutet att jag härmed köper svenska deckare som e-böcker till min Kobo och engelska till min Kindle. 

Många gånger faller jag för hypen då någon på booktube pratar om en vacker bok och/eller är väldigt bra på att presentera den. Faktum är att det är roligare att hitta nya böcker på egen hand, eller hur? En annan sak jag tänkt mycket på är hur lite jag egentligen läser i  jämförelse med den tid jag lägger ner på att kolla på booktubers. Därför gör jag ett försök med att under nästa vecka med start måndag den 13, inte kolla på Youtube och istället verkligen sätta mig ner och läsa mina böcker. Och blogga då, för det vill jag bli bättre på med.

2023-03-09

Urmakaren på Filigree Street - Natasha Pulley

 

Författare: Natasha Pulley
Format: Storpocket
Längd: 368 sidor
Förlag: Tallbergs Förlag
Publiceras: 10 september 2020
Mitt omdöme: ★★★★

Beskrivning:

Platsen är London. Året är 1883. Thaniel är en helt vanlig kontorist tills en bomb på Scotland Yard nästan spränger honom i bitar. Ett mystiskt fickur, som hamnat i hans ägo, leder honom till en japansk urmakare som tycks ha magiska krafter. Är urmakaren inblandad i bombdådet? Är Thaniel egentligen så alldaglig som han tror? Och när Thaniel får ett giftermålsanbud, vem ska han välja kvinnan eller urmakaren?

Mina tankar:

Det är nåt speciellt med böcker man hittar på egen hand. Oftast är det via Booktube som jag läser/hittar böcker, men den här gången snubblade jag över en riktig pärla under årets bokrea. Det var beskrivningen som fick mig på kroken för det låter som fantasy. Det är det också i viss mån, men väldigt verkligt på samma gång. Är det det man kallar magisk realism? Jag är så dålig på de här beteckningarna som dyker upp lite här och där. 

Hur som helst tycker jag väldigt mycket om den här boken. Det tog inte lång stund innan jag fattade tycke för Thaniel och hur han lär känna urmakaren. Det är lätt att tycka om Thaniel. Han är snäll, arbetsam och accepterar sin musgrå tillvaro precis som de flesta tvingas göra någon gång i livet. Vissa saker går inte att komma ifrån förrän tidpunkten är rätt. Jag tror att det är just sådant här man i hemlighet längtar efter när man är mitt inne i ekorrhjulet - att något ska hända som rycker en ur de gamla invanda spåren. Det är precis vad som händer i Urmakaren på Filigree Street. Nu är inte allt precis så slumpartat som Thaniel tror.
Det här är för mig en helt perfekt bok. Det är bra blandning av mysterium, fantasy, och relationer, som är svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.

2023-03-08

Murder at Midnight - Katharine Schellman

 

Författare: Katharine Schellman
Serie: A Lily Adler Mystery #4
Format: e-bok
Längd: 320 sidor (i tryck)
Förlag: Crooked Lane Books
Publiceras: 19 september 2023
Mitt omdöme: ★★★★

Netgalley ARC

Beskrivning:

Regency widow Lily Adler is looking forward to a quiet Christmastide away from the schemes and secrets she witnessed daily in London. Not only will she be visiting the family of her late husband; she will be reunited with Captain Jack Hartley, her friend and confidante, finally returned after a long voyage at sea.

But secrets aren’t only found in London. Jack’s younger sister, Amelia, is the center of neighborhood scandal and gossip. She refuses to tell anyone what really happened, even when an unexpected snowstorm strands the neighborhood families together after a Christmas ball. Stuck until the snow stops, the Adlers, Hartleys, and their neighbors settle in for the night, only to be awakened in the morning by the scream of a maid who has just discovered a dead body.

The victim was the well-to-do son of a local gentleman—the same man whose name has become so scandalously linked to Amelia’s.

With the snow still falling and no way to come or go, it’s clear that someone in the house was responsible for the young man’s death. When suspicion instantly falls on Jack’s sister, he and Lily must unmask the true culprit before Amelia is convicted of a crime she didn’t commit.

Mina tankar:

Först efter att ha börjat läsa förstod jag att det här är en bok i en pågående serie. Trots det går det alldeles utmärkt att börja med Murder at Midnight som är bok fyra i serien vid namn A Lily Adler Mystery. Till en början går handlingen väldigt långsamt. När den väl får fart blir boken en bladvändare och jag sitter uppe och läser till långt efter midnatt för att få veta hur det slutar. Den är kul att läsa och välskriven. Jag tycker om Lily Adler och nu antar jag att det är på sin plats att även läsa de föregående böckerna med!

Tack Netgalley för att ha fått läsa denna förhandsutgåva.

2023-03-05

A Dept to the Stars - Kevin Hincker


Författare: Kevin Hincker 
Format: e-bok
Längd: 331 sidor 
Förlag
Publiceras: 1 maj 2023
Mitt omdöme: ★★★

Netgalley ARC

A Debt to the Stars handlar om Diana Roark som försöker göra det omöjliga möjligt. Under ett uppdrag i en ubåt i djuphavet skadas hon svårt samtidigt som världen ovanför vattenytan invaderas av utomjordingar. När dessa aliens lämnar jorden har förutsättningarna för mänskligheten helt förändras. De varken åldras eller blir sjuka, förutom Diana. Trettio år senare kommer utomjordingarna tillbaka för att ta över planeten. Den enda som står i deras väg är Diana.

Det som fångade mitt intresse för den här boken var omslaget och beskrivningen av boken. Jag försöker införa mer science fiction i min läsning och detta verkade ha rätt förutsättningar. 

Efter en förvirrande början där handlingen rätt klumpigt hoppade fram trettio år i framtiden, blev det både spännande och roligt att läsa. Trots humorn och käbblet karaktärerna emellan, tycker jag att det blev tungläst på grund av all information om ekonomi. Det är en stor del av handlingen, men jag kom på mig flera gånger att hoppa över flera stycken eftersom jag varken hängde med eller tyckte det var speciellt intressant. Däremot tycker jag att slutet är väldigt bra. Personligen gillar jag när det går lagomt bra för karaktärerna när allt är sagt och gjort. 

Jag är inte helt hemma i den här genren men handlingen kändes ovanlig. Det är uppfriskande att läsa om aliens vars mål är att i första hand angripa andra planeter för ekonomisk vinnings skull istället för att döda och utplåna liv. Även om det kanske hade kunnat sluta på det sättet även i den här boken.



In English:

A Debt to the Stars is about Diana Roark trying to make the impossible possible. During a mission in a submarine in the deep sea, she is badly injured at the same time as the world above the surface is invaded by aliens. When these aliens leave Earth, the conditions for humanity have completely changed. They neither age nor get sick, except for Diana. Thirty years later, the aliens return to take over the planet. The only one standing in their way is Diana.

What caught my interest in this book was the cover and description of the book. I'm trying to read more science fiction and this seemed to be a fun read.

After a confusing beginning where the plot rather clumsily jumped forward thirty years into the future, it was both exciting and fun to read. Despite the humor and bickering between the characters, I found it a heavy read because of all the information about economy. It's a big part of the plot, but I found myself skipping several paragraphs because I was neither following along nor finding it particularly interesting. However, I think the ending is very good. Personally, I like it when the characters do reasonably well when all is said and done.

I'm not particularly familiar with the genre, but the plot felt unusual. It is refreshing to read about aliens whose goal is primarily to attack other planets for financial gain instead of killing and wiping out life. Although maybe it could have ended that way in this book as well.

2023-03-02

The Great Big Demon Hunting Agency - Peter Huxley

Författare: Peter Oxley 
Format: e-bok
Längd: 259 sidor 
Förlag: Burning Chair Limited
Utgiven: 2 mars 2023

Netgalley ARC

Beskrivning:

London, 1868. The streets are haunted by thieves, murderers… and demons from beyond the Aether.

Spencer and Bart are the city’s most incompetent crooks, and they are in deep trouble. Hunted by both police and their fellow criminals, they are forced to consider the unthinkable —going straight.

Forming The Great Big Demon Hunting Agency, they thought their troubles were behind them, but they soon find themselves caught up in a web far more dangerous than they could ever imagine, pitched against demons, criminals and evil magicians.

Why are there so many demons roaming the London streets, and can Spencer and Bart stop them before it’s too late? Who are the mysterious Tappers, and what are they doing with the women they abduct from the streets?

Can Spencer and Bart change the habits of a lifetime and not only stay on the right side of the law, but also save the day?

Mina tankar:

Karaktärerna Spencer och Bart är två lite oväntade hjältar som tar upp kampen mot ondskan i ett London där demoner blivit ett inslag i människors dagliga liv. De nyblivna demonjägarna har mycket att ta itu med. De är ansatta av sin gamla gansterboss samtidigt som de försöker rädda både sig själva och London från ett gäng onda magikers planer. Boken är verkligen en frisk fläkt och är ett riktigt brain candy. Jag rekommenderar verkligen den här boken. Tack så mycket för att jag fick förtroendet att läsa den här boken i förväg.

In English:

The characters Spencer and Bart are two somewhat unexpected heroes who take up the fight against evil in a London where demons have become a feature of people’s daily lives. The fledgling demon hunters have a lot to deal with. They are beset by their old ganster boss while trying to save both themselves and London from the plans of a bunch of evil mages. The book is truly a breath of fresh air and is a real brain candy. I highly recommend this book. Thank you so much for entrusting me to read this book in advance.