2023-10-30

Affären på Privilegiet // Josephine Tey

Författare: Josephine Tey
Originaltitel: The Franchise Affair
Översatt: Mats Ingelborn
Serie: Inspector Alan Grant #3
Antal sidor: 218
Format: e-bok Kobo
Förlag: Yabot AB (9 februari 2023)
Utgiven: första gången 1948
Utläst: 28 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★★★☆

Beskrivning:
Skolflickan Betty Kane kommer tillbaka efter att ha varit spårlöst försvunnen i en månad. Hon har blivit kidnappad och hållits som fånge av mor och dotter Sharpe som bor på det otillgängliga Privilegiet utanför Milford.

När Scotland Yard knackar på vänder sig damerna Sharpe till den lokala advokaten Robert Blair för att få juridisk hjälp.

Det här blir en skandal som vänder upp och ner på den lugna och trygga lilla staden Milford och Robert Blairs stilla liv som landsortsadvokat rivs upp med rötterna. Snart tar han på sig att agera privatdeckare för att klargöra vad som hände flickan under månaden hon var försvunnen.


Mina tankar:
Ibland känner man bara på sig att boken man valt är bra. Min upplaga är en nyöversättning och det märks för texten känns modern och lättläst.
Handlingen känns aktuell trots att boken kom ut 1948. Den har upp vilken skada en falsk anklagelse kan orsaka och hur långt en del personer kan gå för att hämnas något som senare, efter fullbordat faktum, visar sig vara osant. Det handlar även om hur främlingar ses i små, tätt sammanhållna samhällen. Även det något som fortfarande förekommer. Det är en bok med många beröringspunkter med nutiden.
Trots namnet på serien är det en advokat man får följa här. Jag gillade honom för att han var en helt vanlig äldre "tönt" och inte en självskriven hjälte. Även den äldre damen Sharp var intressant att läsa om för att hon rätt vass i kanterna men inte direkt otrevlig.
Tyvärr verkar det inte finnas fler titlar av författaren som är översatta till svenska. Jag vill gärna läsa mer i den här serien och även annat av författaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar