2023-10-31

Piranesi // Susanna Clarke


 Författare: Susanna Clarke
Uppläsare: Chiwetel Ejiofor
Längd: 6h 58min
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Beskrivning:
Piranesi lives in the House. Perhaps he always has.

In his notebooks, day after day, he makes a clear and careful record of its wonders: the labyrinth of halls, the thousands upon thousands of statues, the tides that thunder up staircases, the clouds that move in slow procession through the upper halls. On Tuesdays and Fridays Piranesi sees his friend, the Other. At other times he brings tributes of food to the Dead. But mostly, he is alone.

Messages begin to appear, scratched out in chalk on the pavements. There is someone new in the House. But who are they and what do they want? Are they a friend or do they bring destruction and madness as the Other claims?

Lost texts must be found, secrets must be uncovered. The world that Piranesi thought he knew is becoming strange and dangerous.

The beauty of the House is immeasurable; its kindness infinite.

Mina tankar:
Om jag ska vara ärlig höll detta nästan på att bli en DNF. Jag fattade inte vad Piranesi höll på med eller vart han befann sig. Dessutom är böcker skrivna i dagboksform något jag ogillar. Tack vare att det framgick att Piranesi var på precis med sina anteckningar och hade bra minne, kunde jag acceptera att dagboksanteckningarna var så utförliga.  

Det börjar väldigt långsamt för att sedan bli väldigt spännande när berättelsen allteftersom nystas upp. Jag gillade tillslut hur konstigt allt kändes.  Jag brukar vanligtvis inte klara av att lyssna färdigt på en ljudbok under en och samma dag. Chiwetel Ejiofor gjorde ett kanonjobb och är nu en av mina favorituppläsare. Han talar med en klar och tydlig engelska utan dialekt (i mina öron åtminstone) och ger liv åt den lite udda karaktären Piranesi. Jag förstår äntligen varför folk tycker så mycket om den här boken. Jag kanske till och med köper boken och ställer den i mitt bibliotek för den har verkligen lämnat avtryck.

2023-10-30

Affären på Privilegiet // Josephine Tey

Författare: Josephine Tey
Originaltitel: The Franchise Affair
Översatt: Mats Ingelborn
Serie: Inspector Alan Grant #3
Antal sidor: 218
Format: e-bok Kobo
Förlag: Yabot AB (9 februari 2023)
Utgiven: första gången 1948
Utläst: 28 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★★★☆

Beskrivning:
Skolflickan Betty Kane kommer tillbaka efter att ha varit spårlöst försvunnen i en månad. Hon har blivit kidnappad och hållits som fånge av mor och dotter Sharpe som bor på det otillgängliga Privilegiet utanför Milford.

När Scotland Yard knackar på vänder sig damerna Sharpe till den lokala advokaten Robert Blair för att få juridisk hjälp.

Det här blir en skandal som vänder upp och ner på den lugna och trygga lilla staden Milford och Robert Blairs stilla liv som landsortsadvokat rivs upp med rötterna. Snart tar han på sig att agera privatdeckare för att klargöra vad som hände flickan under månaden hon var försvunnen.


Mina tankar:
Ibland känner man bara på sig att boken man valt är bra. Min upplaga är en nyöversättning och det märks för texten känns modern och lättläst.
Handlingen känns aktuell trots att boken kom ut 1948. Den har upp vilken skada en falsk anklagelse kan orsaka och hur långt en del personer kan gå för att hämnas något som senare, efter fullbordat faktum, visar sig vara osant. Det handlar även om hur främlingar ses i små, tätt sammanhållna samhällen. Även det något som fortfarande förekommer. Det är en bok med många beröringspunkter med nutiden.
Trots namnet på serien är det en advokat man får följa här. Jag gillade honom för att han var en helt vanlig äldre "tönt" och inte en självskriven hjälte. Även den äldre damen Sharp var intressant att läsa om för att hon rätt vass i kanterna men inte direkt otrevlig.
Tyvärr verkar det inte finnas fler titlar av författaren som är översatta till svenska. Jag vill gärna läsa mer i den här serien och även annat av författaren.

2023-10-29

Ull // Hugh Howey

Författare: Hugh Howey
Serie: Silo #1
Antal sidor: 586
Format: e-bok Kobo
Förlag: Norstedts (7 april 2014)
Utläst: 28 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Beskrivning:
I hundratals år har de sista människorna levt djupt under jorden i en gigantisk siloformad bunker. Ordning upprätthålls genom strikta regler och lagar: varje födelse kräver en död, varje liv kräver ett syfte. De som bryter mot reglerna döms till deportering - och i den giftiga atmosfären utanför silon innebär det döden.

När silon förlorar sin sheriff hittar de styrande en osannolik kandidat i Juliette, en mekaniker utan utbildning i lag och ordning. Hon kommer snart att lära sig hur djupt hennes värld, och även hon själv, kan brytas ned. Silon och dess invånare är på väg att få veta vad historierna bara har antytt, och vad de aldrig har vågat viska om. Uppror.


Mina tankar:
Det har tagit evigheter att läsa den här boken. Tror jag laddade ner den i början av sommaren och läste fram till när sheriffen försvinner. Sedan dess har den glömts bort av mig tills jag fick höra att det nu har kommit en TV-serie baserat på trilogin. Tänkte att det var bäst att läsa boken klart innan jag eventuellt lägger tid på att se serien.

Ull är riktigt bra för att ursprungligen varit en novell som sen utökats till en trilogi. Miljön i silon känns genom sidorna och jag tycker om Juliette och Walker. Trots att jag gillar boken har jag tappat intresset att läsa vidare i serien. Jag har nog börjat inse att dystopier inte riktigt är min grej. De kommer för nära med tanke på vad som sker runt om i världen. Ett tredje världskrig känns inte så avlägset längre. Dessutom kan jag inte hitta del två och tre översatta till svenska. Antingen är de utgångna eller har aldrig blivit översatta alls. Jag tror att jag nöjer mig med det jag läst hittills för jag orkar inte byta språk mellan två böcker.

2023-10-28

Read What You Own Challenge

Klarar jag av att läsa 25 böcker innan jag köper fler?

CriminOlly har startat om sin utmaning om att läsa ett visst antal böcker innan han köper nya böcker. Han har valt att läsa 100 stycken, men hans böcker är oftast av de kortare slaget - dvs inte fantasy. Själv har jag slutat räkna mina olästa böcker men tippar på att antalet ligger på ungefär 500. Då har jag inte räknat med de på min Kindle och Kobo. 

Utmaningen börjar officiellt den 6 november och man får lägga till egna undantag. Några räknar bort prenumerationer på bokboxar, förbeställningar, eböcker och så vidare. Jag kommer nog att börja redan den 1 november för att det ska bli från början av månaden. Tror jag behöver ett par dagar extra också. Mitt undantag är Rebecca Yarros två böcker (Fourth Wing och Iron Flame) som kommer ut på svenska under vecka 51. Tror jag minns en förbeställning på en e-bok hos Amazon med.

På sistone har jag mest läst på min Kindle och lite vänt ryggen till alla mina fysiska böcker. Mest för att jag har blivit mer kritisk till vad en bok kostar och då vinner oftast e-böcker. Under oktober har inköpspriserna legat på mellan 12 och 35 kronor per e-bok. De för fattare som är "inne" kostar nästan lika mycket som en fysisk bok tyvärr. 

Jag har märkt att det mestadels är böcker på svenska som jag köper numera. Speciellt översatta för de blir snabbt svåra att få tag på. Dessutom läser jag snabbare på svenska än engelska. Därför tror jag att mitt fokus kommer att ligga på svenska böcker utöver e-böcker i den här utmaningen.

Under hösten har jag hittat tillbaka till Netgalley och läser ofta böcker som jag blir godkänd för. Så känner jag att en ny bok bara är ett måste för att orka med får det bli en koll på Netgalley om det finns chans att bli godkänd att läsa nåt i förväg.

Så de fyra dagar som är kvar av denna månad kommer jag att ägna åt att läsa Murder at Spindle Manor av Morgan Stang. Jag funderar även om jag ska införa en veckovis sammanfattning av det jag läst. Typ "veckans läsning" eller "veckan som varit".

Med tanke på att jag är mer eller mindre pank så borde det här inte vara så svårt. Vi får se om jag lyckas.

2023-10-27

Dark Hearts // Evelyn Chartres

Författare: Evelyn Chartres
Sidor: 295
Format: ebok Kindle
Förlag: Ethereal Books (26 augusti 2022)
Utläst: 26 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Beskrivning:
She may look like the Little Red Riding Hood, but she really is the wolf.”

Julia is a werewolf who turned against her pack and saved an innocent life. As a reward for her good deed, she ends up in prison, but thrives while others like her waste away.

On the eve of a full moon, an unknown benefactor arranges for Julia’s release. Faced with the prospect of returning to the city that nearly killed her, she opts to disappear into the surrounding woods.

This is the opportunity she needs to find herself and reconnect with the wild. As her past resurfaces, the supernatural and dark elements within humanity take notice of her.

Mina tankar:
Jag blev väldigt nyfiken på Evelyn Chartres övriga titlar efter att ha läst första boken om Clara Grey. Det verkar som om alla hennes titlar är gratis (Kindle versionerna) på Amazon just nu. 

Clara Grey och en annan karaktär jag känner igen från författarens serie The Clara Grey Adventures dyker upp i Dark Hearts. Jag har hittills bara läst första boken, och jag uppfattar det som om Julia och Clara eventuellt har möts under något av Claras uppdrag. Jag måste nog snart plocka upp de resterande böckerna i serien.

Bokens Julia ger sig ut i skogen på en lång vandring för att försöka hitta sig själv och komma till rätta med sitt förflutna. Det är till början en väldigt dämpad och rätt mysig bok, men som utvecklas till en väldigt otäck läsning. Det förekommer en hel del sexuellt våld som jag personligen tycker var väldigt svårt att läsa om. Ärligt talat hoppade jag över en hel del av de partierna för det blev lite för realistiskt. Det som håller mig kvar är Julias hämndlystnad. Och hämnas gör hon verkligen med råga. Inte som den mänskliga Julia utan som varulven, vilket nästan blir en spoiler här. Våldet är inte bokens huvudfokus utan det har trots obehaget en mening i det stora hela.

Detta är verkligen en mörk och obehaglig bok, men samtidigt väldigt snabbläst. Efter att ha läst klart känner jag mig illa till mods och alla böcker kommer lång framöver att kännas som ganska harmlösa. Ångrar jag läsningen? Nej, inte direkt. Min strategi att helt enkelt hoppa över det som blev för mycket för mig personligen fungerade och jag fick läst en bok utanför min bekvämlighetszon. Nu är min undran om författarens andra böcker har lika otäcka inslag? Jag måste nog läsa fler för att ta reda på det. Ändå tror jag att jag behöver läsa något trevligt för att rensa hjärnan.

2023-10-26

The Van Helsing Paradox // Evelyn Chartres

Författare: Evelyn Chartres
Serie: The Clara Grey Adventures #1
Sidor: 248
Format: ebok Kindle
Utgiven: 31 augusti 2018
Förlag: Ethereal Realms
Utläst: 26 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★★☆☆

Beskrivning:
Clara Grey’s parents once said that the world was a dark and  dangerous place. There was more truth than fiction in those words. T     here were things that lurked in the shadows which defied the laws of nature: perversions that fed on the dead, terrorised the living, or escaped the chill touch of the grave.

Clara is a member of the Tower, a religious order of hunters who work outside the confines of the Church. As keepers of the arcane, her order takes an active role in countering such threats. Alas, the life of a hunter can be short, and many go missing before they are ready to serve. So, what does it take to succeed against all odds?

Explore Clara’s origin, a child born before the dawn of the twentieth century. Witness her rigorous education, how she faces adversity, and how she fights in the Great War to become the derringer-wielding flapper she is.
Throughout her tale, keep in mind: No matter the threat, a gal has to look out for herself, after all.

Mina tankar:
Jag hittade till författaren Evelyn Chartres via en av de booktubers som jag följer. På Amazon hittade jag sen denna serie (4 böcker) helt gratis. Beskrivningen lockade och nu har jag läst första boken.

Till en början gillade jag inte de stora hoppen i storyn. Man får inte upptakten till de uppdrag Clara får utan hamnar precis där hon ska ta steget att agera. Samtidigt är det rätt skönt att slippa en massa information och gå direkt på de actionfyllda delarna. Undrar om författarens andra böcker är skrivna på samma sätt? Det går flera år i storyn mellan kapitlen och med tanken på hur boken slutade misstänker jag att detta bara är själva inledningen  till serien. Det som började med en känsla av "jaha" slutade med ett "hmm, inte så tokigt ändå". Min nyfikenhet på fortsättningen är väckt.

Delar i serien:
#1 The Van Helsing Paradox 
#2 The Van Helsing Resurgence
#3 The Van Helsing Incursion
#4 The Van Helsing Impetus

2023-10-21

Hercule Poirot´s Silent Night // Sophie Hannah

Författare: Sophie Hannah
Serie: The New Hercule Poirot Mystery #5
Sidor: 384
Format: ebok / Kindle
Förlag: Harper Collins UK
Utgiven: 26 oktober 2023
Utläst: 21 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★☆

Netgalley ARC

Beskrivning:

It’s 19 December 1931. Hercule Poirot and Inspector Edward Catchpool are called to investigate the murder of a man in the apparent safe haven of a Norfolk hospital ward. Catchpool’s mother, the irrepressible Cynthia, insists that Poirot stays in a crumbling mansion by the coast, so that they can all be together for the festive period while Poirot solves the case. Cynthia’s friend Arnold is soon to be admitted to that same hospital and his wife is convinced he will be the killer’s next victim, though she refuses to explain why.

Poirot has less than a week to solve the crime and prevent more murders, if he is to escape from this nightmare scenario and get home in time for Christmas. Meanwhile, someone else – someone utterly ruthless – also has ideas about what ought to happen to Hercule Poirot . . .


Mina tankar:

Jag är ett stort fan av Agatha Christie´s böcker och har läst dom sedan tidiga tonår. Detta är den femte boken om Hercule Poirot som jag läst av författaren Sophie Hannah. I jämförelse med de första böckerna känns det som om det är något som saknas. Charmen med Poirot finns liksom inte där. Poirots vän Edward Catchpool framställs som ovanligt korkad och det stör mig. Jag tycker att en polis vid Scotland Yard borde vara både smartare och mer på hugget i utredningarna. Här verkar han mest vara där för att framhäva skillnaden mellan Poirot förträfflighet och vanliga människor. Utredningen fram till att Poirot samlar hela gänget för att avslöja mördaren är det ärligt talat lite segt att läsa. Upplösningen är dock helt i sann Christie anda.

In english:

I am a big fan of Agatha Christie's books and have been reading them since my early teens. This is the fifth book about Hercule Poirot that I have read by the author Sophie Hannah. Compared to the first books, it feels like something is missing. The charm of Poirot is somehow not there. Poirot's friend Edward Catchpool is portrayed as unusually stupid and it bothers me. I think that a police officer at Scotland Yard should be both smarter and more on the cutting edge of investigations. Here he seems mostly there to highlight the difference between Poirot's excellence and ordinary people. The investigation until Poirot gathers the whole gang to reveal the murderer is frankly a bit tough to read. However, the resolution is completely in true Christie spirit.

2023-10-20

The World According to Patrick White // Suzanne Stephenson

Författare: Suzanne Stephenson
Antal sidor: 134
Format: PDF Kindle
Förlag: Mirador Publishing
Utgiven: 23 augusti 2023
Utläst: 20 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★

Netgalley ARC

Beskrivning:
Emmie is a part-time lawyer and a part-time farmer who finds she is in possession of a talking pig. Odd? Yes. But this is only a part of the piggy story. 

"Patrick White" as he calls himself questions our rules, our religions and our politics. He is curious and clever and he often finds human behaviour incomprehesible.

Patrick White ends up i court as an expert witness about porcine behavior. After all, the world needs to know his side of the story. When he meets a royal dignitary, the piggy tail takes another twist.

Mina tankar:
Vilken djurägare har inte ibland önskat att djur kunde tala. Vill man det egentligen? Jag är rädd för att vi skulle få väldigt mycket kritik över hur dåligt vi känner våra husdjur.

Den här berättelsen börjar med att en gris vid namn Percival kommer till deltidsadvokaten Emmie och hennes bondgård. För att Percival inte ska känna sig ensam sätter Emmie in en radio i stian. Med hjälp av den lär sig Percival att tala och bestämmer sig för att han numera heter Patrick White. Patrick lär sig mer och mer om den mänskliga världen när han får både TV och dator som han kan styra med rösten.

Jag tycker verkligen om konceptet med en talande gris och vad den tycker om vår värld. Samtidigt är det sorgligt att han bara kan studera den utifrån och aldrig delta i den direkt. Trots att alla hans människovänner kommer med ätbara gåvor håller de strikt på lagar och regler för vad man får mata grisa med. Förutom Charlie då som serverar en öl emellanåt bakom ryggen på Emmie.

Samtalen mellan Patrick och människorna i hans närhet är rätt fina men alltför ytliga i mitt tycke. Med tanke på titeln hade jag förväntat mig lite mer djup och filosofi i Patricks kommentarer. Jag hade även väntat mig mer av hans roll som expertvittne. Det är för ytligt för att bli riktigt, riktigt bra. Som helhet är detta en gullig men alltför kort berättelse. 

In english:

What pet owner hasn't sometimes wished that animals could talk. Do you really want it to? I'm afraid we would get a lot of criticism for how badly we know our pets.

This story begins with a pig named Percival arriving to part-time lawyer Emmie and her farm. In order for Percival not to feel alone, Emmie puts a radio in the pig pen. With the help of it, Percival learns to speak and decides that his name is now Patrick White. Patrick learns more and more about the human world when he gets both a TV and a computer that he can control with his voice.

I really like the concept of a talking pig and what it thinks about our world. At the same time, it is sad that he can only study it from the outside and never participate in it directly. Even though all his human friends bring edible gifts, they strictly adhere to laws and regulations on what to feed pigs. Except for Charlie then, who sometimes serves him a beer behind Emmie's back.

The conversations between Patrick and the people around him are quite nice but too superficial in my opinion. Given the title, I would have expected a bit more depth and philosophy in Patrick's comments. I had also expected more from his role as an expert witness. It's too shallow to be really, really good. Overall, this is a cute but too short story.

2023-10-19

The Stranger in the Asylum // Alys Clare

Författare: Alys Clare    
Serie: AWorld´s End Bureau Mystery #4
Antal sidor: 256
Kommer ut: 6 februari 2024
Förlag: Severn House
Format: PDF Kindle (okorrigerad kopia)
Utläst: 18 oktober 2023
Mitt omdöme: ★★

Netgalley ARC

Beskrivning:
London, April 1882. When cool-headed Phyllida visits the World's End Investigation Bureau to offer a curious case concerning her fiancé, proprietor Lily Raynor is intrigued - and privately excited. For accepting the case means taking an unexpected trip abroad, to France.

Phyllida's fiancée, Wilberforce, is currently in an asylum in Brittany, after a tragic incident which resulted in the death of his father. Did he kill him on purpose - or was it an accident?

Wilberforce's innocence looks increasingly in doubt when another murder happens at the asylum - and the evidence points to Wilberforce being the culprit. Phyllida fears for Wilberforce's wellbeing, but she can't marry a murderer! With the engagement hanging in the balance, Phyllida wants to know the truth before it's too late. 

Lily and her assistant, Felix Wilbraham, journey to rural France to uncover the truth, but the case takes an unexpected turn when they discover that the accused man has escaped the asylum and is nowhere to be found. Soon the intrepid investigators are in over their heads with much greater and unexpected powers at play . . .

Mina tankar:
Lily Raynor och hennes assistent Felix Wilbraham får i uppdrag att bevisa att en mordanklagad man är oskyldig. Utredningen leder dem genom en lång resa kors och tvärs genom Frankrike i jakt på sanningen.

Jag tycker om samspelet mellan Lily och Felix, samt mysteriet och vägen fram till upplösningen. Det som tar ner boken för mig personligen är allt resande som gör att boken verkar längre än den är. De reser och reser och ibland skjuter någon på dem. Det blev riktigt spännande först i slutet av boken. De alternativa historiska inslagen är rätt intressanta och ger upplösningen en bra tvist.

Tyvärr är inte den här boken något för mig. Delvis beror det på att jag inte läst de tre första böckerna. Hade jag vetat att detta är del fyra i en serie hade jag inte läst den alls. Jag fick uppfattningen av Netgalleys beskrivning att det är första boken i en ny serie.

Jag har läst en okorrigerad version av boken, så detta är alltså inte den färdiga boken som jag hänvisar till.

In english:

Lily Raynor and her assistant Felix Wilbraham´s mission is to prove the innocence of a man accused of murder. The investigation leads them through a long journey criss-crossing France in search of the truth.

I like the interaction between Lily and Felix, as well as the mystery. What brings the book down for me personally is all the traveling that makes the book feel longer than it is. It only got really exciting at the end of the book. 

Unfortunately, this book is not for me. Partly that's because I haven't read the first three books. Had I known this was part four of a series, I wouldn't have read it at all. From Netgalley's description I thought that it was the first book in a new series.

2023-10-18

The Hexologists // Josiah Bancroft

Författare: Josiah Bancroft
Antal sidor: 433
Format: ebok / Kindle
Förlag: Orbit
Utgiven: 26 sept 2023
Utläst: 16 okt 2023
Mitt omdöme: ★★★★★

Beskrivning:
The Hexologists, Iz and Warren Wilby, are quite accustomed to helping desperate clients with the bugbears of city life. Aided by hexes and a bag of charmed relics, the Wilbies have recovered children abducted by chimney-wraiths, removed infestations of barb-nosed incubi, and ventured into the Gray Plains of the Unmade to soothe a troubled ghost. Well-acquainted with the weird, they never shy away from a challenging case. 

But when they are approached by the royal secretary and told the king pleads to be baked into a cake--going so far as to wedge himself inside a lit oven--the Wilbies soon find themselves embroiled in a mystery that could very well see the nation turned on its head. Their effort to expose a royal secret buried under forty years of lies brings them nose to nose with a violent anti-royalist gang, avaricious ghouls, alchemists who draw their power from a hell-like dimension, and a bookish dragon who only occasionally eats people. 

Armed with a love toughened by adversity and a stick of chalk that can conjure light from the darkness, hope from the hopeless, Iz and Warren Wilby are ready for a case that will test every spell, skill, and odd magical artifact in their considerable bag of tricks.

Mina tankar:
Jag har ännu inte läst författarens serie The Books of Babel. Av någon anledning kan jag inte läsa böcker som är mitt inne i en hype. Därför kändes det som en bra idé att börja med Bancrofts senaste bok istället för att vara på tåget redan från början. Det som drog mig till boken är först och främst alla lovord om författaren. Dessutom gillar jag ett bra mysterium och att se gåtan nystas upp.

Jag tycker om författarens sätt att skriva. Språket är ledigt och flyter på. Ändå hade jag lite svårt att komma in i boken. Man blir direkt inkastad i handlingen och det kändes lite förvirrande till en början. Världsbygget känns gediget och presenteras i början av varje kapitel vilket jag uppskattar. Det blir inga infodumpar utan handlingen och världen flyter ihop till en enhet. 

Jag tycker om Iz och Warrens förhållande till varandra. De är varandras motsatser, men efter nio års äktenskap brinner fortfarande lågan mellan dem. Det beskrivs bäst här av Iz:
I loved you right through that rug, past the floorboards, into the basement, under the foundation, straight down to the center of the earth. And I hope to see all of those things wear away as we grow old and our love stays young.

För mig är boken en fempoängare, men av någon anledning har jag väldigt svårt att formulera vad jag tycker och känner. Skrivkramp? Jag kommer nog tillbaka till detta inlägg och redigerar.


2023-10-08

What Moves the Dead // T. Kingfisher

Författare: T. Kingfisher
Serie: Sworn Soldier #1
Antal sidor: 176
Format: e-bok / Kindle
Förlag: Titan Books
Utgiven: 2022-10-18
Utläst: 2023-10-07
Mitt omdöme: ★★★★★

Beskrivning:
When Alex Easton, a retired soldier, receives word that their childhood friend Madeline Usher is dying, they race to the ancestral home of the Ushers in the remote countryside of Ruritania.

What they find there is a nightmare of fungal growths and possessed wildlife, surrounding a dark, pulsing lake. Madeline sleepwalks and speaks in strange voices at night, and her brother Roderick is consumed with a mysterious malady of the nerves.

Aided by a redoubtable British mycologist and a baffled Amercan doctor, Alex must unravel the secret of the House of Usher before it consumes them all.

Mina tankar:
Jag visste inte att svamp kunde vara så mörkt och skrämmande. Hädanefter kommer jag att inte att kunna gå förbi en svamp i skogen utan att tänka på den här boken. Dessutom är jag imponerad av att en så pass "kort" bok kan vara så här bra. Förfallet och karaktärerna känns märkligt verkliga.

Det enda negativa jag kan komma på med den här boken är huvudpersonens pronomen, they/their. Hörde detta till själva soldatyrket eller personen i uniformen? Jag uppfattade det som om vem som helst, kvinna eller man, kunde bli soldat men fick ett neutralt pronomen som hänvisar till en yrkesverksam soldat. Ärligt talat är jag så fruktansvärt less på att precis allt ska vara så jäkla inkluderande. Nej, jag har inget emot personer som inte är hetero. Det jag irriterar mig på är att det är så övertydligt att karaktärerna lutar åt det ena eller andra hållet. Tack och lov är inte bokens Alex sexliv det primära här. Alex är Alex, varken mer eller mindre. 

2023-10-07

Firefax // A.M. Vergara

Författare: A.M. Vergara
Antal sidor: 372
Format: EPUB Kindle 
Förlag: Damocle´s Blade Press
Utgiven: 2023-10-01
Utläst: 2023-10-07
Mitt omdöme: ★★★★

Netgalley ARC

Beskivning:
"I would adivse you, young man, to take care around anyone with the surname Firefax. I know not if the rumors be true that they be king killers, but they are, without any doubt, a dangerous family."

Legend tells of a city of gold on a phantom island. The wealth of that city could end the American Revolution. But the only person who knows the islands´location is the world´s deadliest assassin. And he´s not giving up than secret without a fight....

1781. New England

The world´s oldest family of hight-profile assassins, the Firefaxes, have been killing off dignitaries - and being well-compensated to do so - for centuries. The family is thrown into turmoil by their patriarch´s death and the return of their cunning, cruel prodigal, Murdoch. Murdoch is the only one left who knows where the Firefax wealth is, kept on a secret island. But Murdoch´s former protégé, now turned nemesis, Istäni, who is the leader of a British intelligence network, and Murdoch´s former colleagues from a Continental intelligence network are looking for that wealth. These spy networks are bent on tracking down the legendary treasure, whatever the cost, but may have met their match in this wily dysfunctional family of killers.

Mitt omdöme:
Spioner, lönnmördare och en skatt på en hemlig ö. Lägg till ett familjedrama och plötsligt har man läst en väldigt bra bok.

In english:

Spies, assassins, and a treasure on a secret island. Add a family drama and suddenly you've read a very good book.


2023-10-03

Rescuing Crocket // David Z. Pyke

Författare: David Z. Pyke
Serie: Silas Grant #1
Antal sidor: 380
Format: EPUB Kindle / Netgalley
Förlag: Leonard Street Publishing
Utgiven: 2023-06-13
Utläst: 2023-10-03
Mitt omdöme: ★★

Netgalley ARC

Beskrivning:
1838. Silas Grant prepares for a future with the girl of his dreams. The resourceful sixteen-year-old is learning the blacksmith trade from his father and frontier skills from Texas Revolution veterans. But when a portrait of David Crockett triggers hope that the folk hero didn´t die two years earlier, Silas joins a quest for the truth.

Exploring aworld healing from the war, Silas and his companions investigate the accounts of Alamo survivors and pursue a witness to the battle´s final moments. Their odyssey turns lethal as layers of the last stand´s legend peel away to expose a shocking secret.

Will the revelation stun a nation or ignite a fatal showdown?

Mina tankar:
Jag fastnade för den här boken eftersom det är en västern och jag kände att det var dags för något annorlunda att läsa. Det jag inte förväntade mig var en lektion i amerikansk historia - Mexikanska kriget. Alamo har till och med jag hört talas om, men jag vet ingenting om vad som hände där. Jag har fullt upp med att sätta mig in i mitt eget lands ännu längre historia.

Rescuing Crockett är välskriven och de historiska inslagen är ganska intressanta även för en icke amerikan att läsa.

In english:

I got interested in this book because it's a western and I felt it was time to read something different. What I didn't expect was a lesson in American history – the Texas Revolution. I have heard of Alamo, but I know nothing about what happened there. 

Rescuing Crockett is well written and the historical elements are quite interesting even for a non American to read. But I think a native Texan or American appreciates it more than I do. The historical parts of the text slowed down my reading and sometimes I felt a little lost in the plot. Nevertheless, the book was a good reading experience