2023-04-24

Riceyman Steps - Arnold Bennett

Författare:
Arnold Bennett
Antal sidor: 255
Format: e-bok (Kindle)
Förlag: e-artnow ebooks
Utgiven: 1923 / denna utgåva 2013
Utläst: 24 april 2023
Mitt omdöme: 

Beskrivning:
The story takes place in 1919-1920 and deals with the final year in the life of its main character, Henry Earlforward, a miser, who keeps a second-hand bookshop in the Clerkenwell area of London. Henry marries Violet Arb, a widow who keeps a neighbouring shop, and who sees in Henry a financially secure future. Henry's parsimony drives them into an increasingly wretched existence. Their lives are contrasted to that of their maid servant Elsie Sprickett and it is she, despite her extreme poverty, who brings life and a future to the bittersweet tale.

Mina tankar:
Detta är april-månads bok i Faded Pages Book Club. Den handlar om ett gift par där maken är så förbaskat snål att de slutar med att de mer eller mindre dör av svält medan kassaskåpet fylls på med pengar. 

Det här är nog det värsta och tråkigaste jag läst på väldigt länge. Jag tycker inte om hur boken är skriven. Man tillbringar väldigt mycket tid i karaktärernas huvud och det är inte jättemycket dialog i boken. Tack och lov att den inte är så lång. Det blir ju lite speciellt att läsa så här pass gammal litteratur på engelska också. I det här fallet tycker jag det är en massa överflödiga ord och långa utläggningar. Nu har jag inte läst annat av författaren så det är mycket möjligt att detta är hans stil. Han var tydligen väldigt populär på sin tid och en av de första som skrev realistiskt om vanliga människor. 

Jag la ifrån mig boken efter cirka 50 sidor för jag var så uttråkad. I går tog jag upp den igen för jag ville inte ge upp hoppet om att det skulle vara läsvärt i slutänden. Jag tycker fortfarande inte om den, men jag är glad att jag har läst den och blivit en erfarenhet rikare.

2023-04-23

Pestens tid - Stephen King

Författare: Stephen King
Originaltitel: The Stand
Antal sidor: 834
Format: kartonnage
Förlag: Legenda
Utgiven: 1978 / min bok 1988
Utläst: 23 april 2023
Mitt omdöme: ★★★

Bokens baksida:
En gammal Cheva kryssar sig långsamt och vingligt fram mot Bill Hapscombs Texaco-mack i Arnette nära Houston, Texas. Den ostadiga färden slutar med att bilen kör rätt in i macken, totalramponerar den och slutligen blir stående. I bilen finns en svårt sjuk man, hans döda hustru och barn.

Det är så mardrömmen börjar. På några veckor slås hela civilisationen ut av en "superinfluensa". Städerna stinker av ruttnande kroppar, vägarna är oframkomliga, fulla av havererade fordon med döda passagerare, som försökt fly undan farsoten. Världen har stannat.

De få överlevande, bedövade av sort och fasa, vet först inte om varandras existens men så småningom bildas mindre grupper. Då kommer drömmarna, onda drömmar och goda drömmar som, utan att dessa övergivna och förvirrade människor själva vet hur leder dem och samlar ihop dem på två olika ställen på ömse sidor om Klippiga bergen. Två samhällen uppstår: ett i öster, Frizonen, där man försöker bygga upp det gama samhället under demokratiska former, och ett i väster under ledning av "den svarte mannen", vars första och viktigaste mål är att förgöra Frizonen. Det drar ihop sig till den stora och avgörande striden mellan det goda och det onda....

Mina tankar:
Det tog nästan ett år att läsa den här boken. Jag måste erkänna att boken fick en extra tvist med tanke å vår riktiga epidemi vi har haft. Men det är inte därför det har dragit ut på tiden. Det här är en sån där bok där det händer mycket men väldigt långsamt. En massa karaktärer ska presenteras och transporteras till den huvudsakliga platsen där sen boken tar fart på riktigt. 

Det är ungefär vid sexhundra-sidor där bomben i garderoben utlöses, som jag verkligen började gilla boken och karaktärerna. Sen kommer Mor Abagail tillbaka och äntligen börjar man kämpa för sin framtid. Jag gillar verkligen vändningen där jag förstår vem som kommer att överleva konfrontationen med Randall Flagg. Mest av allt gillar jag att hunden fick en så stor plats i handlingen. Trovärdigt? Kanske inte, men väldigt upplyftande att läsa. Jag gillar slutet på boken, helt klart.

Trots att jag har läst boken nu fattar jag fortfarande inte varför det är en färgad man på omslaget. Bokens "den svarte mannen" är ju inte svart i den betydelsen. Nu har jag ju haft världens längsta läsuppehåll och kommer inte riktigt ihåg hur alla karaktärerna beskrevs. Det kan vara polisen som Nick kom i kontakt med där i början. I början tänkte jag mycket på hur länge mat och bensin i de övergivna butikerna/hemmen skulle räcka till för de överlevande. Vad ska de ta sig till när allt är slut? Man organiserar folk att ta hand om alla lik och att få igång elen, men ingen som börjar odla grönsaker och annat. Jag kan inte låta bli att tänka på sådana saker när jag läser dystopier.

Hur som haver, det är första gången jag läser Pestens tid men jag är rätt säker på att jag någon gång i framtiden kommer att ta upp den för omläsning. Jag känner på mig att detta är en bok som vinner på att läsas flera gånger. Dock har jag inga planer på att läsa den oavkortade versionen som är typ 1200 sidor lång.

2023-04-20

Roadside Picnic - Boris & Arkady Strugatsky

Författare: Arkady & Boris Strugatsky
Antal sidor: 223
Format: e-bok (Kindle)
Förlag: Gateway SF Masterworks
Utgiven: 1972 / läst utgåva 2014
Utläst: 19 april 2023
Mitt omdöme: ★★

Beskrivning:
Red Schuhart is a stalker, one of those strange misfits who are compelled by some unknown force to venture illegally into the Zone and, in spite of the extreme danger, collect the mysterious artefacts that the alien visitors left scattered around. His life is dominated by the Zone and the thriving black market in the alien products. Even the nature of his daughter has been determined by the Zone. And it is for her that Red makes his last tragic foray into the hazardous and hostile depths.
 

Mina tankar:
Jag har haft uppfattningen att detta är en av de böcker man bör läsa om man gillar science fiction eller åtminstone vill prova på klassikerna i genren. Så jag vände mig därför till e-böckernas förtrollade värld och köpte den till min Kindle.

Ärligt talat tycker jag inte om det här. Jag hade väldigt svårt för karaktärerna som mestadels var losers, kriminella och fyllon, som försökte överleva genom att sälja prylar de hittade i Zonen. Jag hittade inget flyt i handlingen och var mest irriterad på Red. Nu efteråt försöker jag luska ut om det trots allt fanns ett tema i boken eller om det bara var frågan om ett gäng losers som rotade runt i soporna efter en alien-picknick. Man skulle ju kunna göra jämförelsen med oss människor som skräpar ner i naturen som sen djuren tar skada av.

2023-04-14

R.U.R. - Karel Capek


Författare: Karel Capek
Antal sidor: 78
Format: e-bok (Kindle)
Förlag: Gateway SF Masterworks
Utgiven: 1920 / mitt e-bok 2013
Utläst: 14 april 2023
Mitt omdöme: ★★

Beskrivning:
Mass-produced as efficient laborers to serve man, Capek´s Robots are an android product - they remeber everything but think of nothing new. But the Utopian life they provide ultimately lacks meaning, and the humans they serve stop reproducing. When the Robots revolt, killing all but one of their masters, they must strain to learn the secret of self-duplication. It is not until two Robots fall in love and are christened "Adam" and "Eve" by the last surviving human that Nature emerges triumphant.

Mina tankar:
Detta är en pjäs som är skriven 1920. Jag trodde att det var en bok och blev rätt förvirrad av att läsa ett manus som helt saknade kött på benen, så att säga. Jag har några frågetecken efter läsningen. Vad hade kvinnan för funktion i den här berättelsen förutom att vara gift med ägaren till robotfabriken? Var det meningen att hon skulle föreställa det mjuka och känslosamma som motpol till tekniken utan själ? Trots att det var en seg berättelse var det rätt fascinerande att läsa om robotar långt innan ordet robot blev ett vedertaget begrepp. Jag tror att hade det här varit en roman istället hade det varit väldigt bra läsning. Det skulle vara spännande om någon gjorde om detta till en ordentlig roman istället, för premissen för en bra berättelse finns där inne någonstans.

2023-04-10

Ett kallt fall - Peter May

Författare: Peter May
Originaltitel: Extraordinary People
Serie: Enzo Macleod #1
Antal sidor: 363
Format: Storpocket
Förlag: Modernista
Utgiven: 2020
Utläst: 9 april 2023
Mitt omdöme: ★★★★

Bokens baksida:
Paris. Ett urgammalt mysterium. Det är midnatt, en man söker deperat efter fristad och flyr in i en kyrka. Nästa dag blir hans plötsliga försvinnande en riksnyhet i hela Frankrike.

Vad hände egentligen med Jaques Gaillard? Den briljanta läraren som undervisade några av landets mest begåvade elever på École Nationale d´Aministation som försvann för tio år sedan. Enzo Macleod, skotsk kriminaltekniker, har gått med på ett vad han inte har råd att förlora: Han ska lösa ett av Frankrikes mest notoriska mord. Till sin hjälp har han modern teknologi, ett bristande tålamod och en ansenlig grad av respektlöshet i förhållande till rättssystemet.

Djupt ner under staden, i katakomberna, gräver Enzo fram ledtrådar - spår som tycks vara avsiktligt utplacerade. I takt med att han närmar sig mördaren blir det allt mer uppenbart att han själv riskerar att bli nästa offer.

Mina tankar:
För att inte läsa många deckare har jag köpt rätt många deckare de senaste veckorna. Jag skyller på bokrean och dålig impulskontroll. Plus lite hopp om att ha fel. 

Den här gången hamnade jag helt rätt bland utbudet av deckare. Enzo är inte polis och det är nog det som gör det för att fånga mitt intresse. Han är i boken lärare i biologi faktiskt. Han är varken alkoholist eller självmordsbenägen - vilket är underbart uppfriskande. Dock är hans liv inte helt problemfritt, men vems är det. Han har haft otur med kärleken men träffar en dam som jag personligen hoppas får följa med i kommande böcker i serien. 

Boken påminner lite, lite svagt om Davinci koden med avseende på jakten på ledtrådar och pusselbitar som lagts ut i det förflutna. Jag tycker om Enzo och de personer som hjälper honom på vägen. Jag lär känna karaktärerna när deras bakgrundshistoria kommer fram i lagom stora portioner. Handlingen är rapp och håller mitt intresse vid liv från början till slut, men även där tempot går ner lite. Paris är ju lite spännande också. Så jag ser fram emot att läsa fler böcker i den här serien.

Böcker i serien:
  • Ett kallt fall
  • Döden i Gaillac
  • En kamp mot klockan
  • Stjärnkocken
  • Dödsboet
  • Kvinnan i leran (kommer ut i augusti 2023)

2023-04-09

Morden i Great Diddling - Katarina Bivald

Författare:
Katarina Bivald
Serie: Berit Gardner #1
Antal sidor: 479
Format: Inbunden
Förlag: Forum
Utgiven: 2022
Utläst: 8 april 2023
Mitt omdöme: ★★★★

Bokens baksida:
Den svenska författaren Berit Gardner har dragit sig tillbaka till en stuga i Cornwall för att bota sin skrivkramp. Hon har svårt att komma igång efter en oväntad försäljningssuccé och hoppas finna lugnet i en nedgången by långt från idylliska kustcaféer och turister. Men när en tebjudning skakas av ett brutalt mord blir det precis tvärt om. Kommissarie Ahmed vid Devon & Cornwall-polisen får ansvar för utredningen. Han är fast besluten att hitta gärningsmannen innan fler mord sker. De udda byborna vill däremot utnyttja dådet för att locka dit turister. Berit Gardner är snart indragen i både deras intriger och mordutredningen. Och eventuellt en ny bokidé.

Mina tankar:
Jag har haft den här boken i hyllan sedan förra året faktiskt. Tyvärr kom aldrig det rätta läshumöret för att läsa den förrän nu. 

Först fick jag inte ihop hur Berit hamnade i England, men det visade sig att ena föräldern är britt så den saken löste sig trovärdigt. Jag tyckte att det var rätt svårt att komma Berit in på skinnet. Hon är där men det är någonting i vägen. Det som händer runt omkring henne tar över lite för mycket tror jag. Trots det tycker jag om henne och hur hon hanterar livet bland alla udda människor i byn. Det är lite Morden i Midsomer över boken, men inte så det stör. Berit är ju författare och inte polis. Men döden lurar i skuggorna och man förvånas hur många mord som en så liten by klarar av att hantera rent mentalt. Men de gör de fast på ett annorlunda sätt. De utnyttjar vad som hänt till sin fördel och försöker vända det till något bra.

Ibland segar det lite och jag kan tycka att sättet hur Berit kommer fram till vissa lösningar känns lite överdrivna och inte särskilt trovärdigt. Tror det är det som gör att det är svårt att komma fram till den riktiga Berit. Men som helhet är boken väldigt bra. Den har rätt mysfaktor mitt i morden som sker. Ja, det är fler än en person som får sätta livet till. Jag tycker om byborna som kämpar för att hålla byn flytande. Jag tycker även om kommissarie Ahmed som kanske lite för lätt låter Berit vara med i utredningen.

Det här är en väldigt bra mysdeckare faktiskt, och jag kommer snart att kasta mig över nästa bok som precis kommit ut. Min magkänsla fungerade den här gången.

Böcker i serien:
  • Morden i Great Diddling
  • Döden på Château des Livres

2023-04-07

När allt brister - Helena Kubicek Boye

Författare: Helena Kubicek Boye
Antal sidor: 313
Serie: Anna Varga #4
Format: e-bok (Kobo)
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2021
Utläst: 7 april 2023
Mitt omdöme: ★★

Beskrivning: 
När de anställda vid Säters rättspsykiatriska klinik ska fira sin tidigare kollega Marianne Lindbergs åttioårsdag dyker inte hedersgästen upp.

Dagen efter festen påträffas Mariannes bil övergiven på en enslig skogsväg. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Åke Blom griper snart en misstänkt, men när mannen som tidigare varit inlagd på rättspsyk, vägrar tala kontaktar han psykologen Anna Varga för att få hjälp. Hon måste få honom att berätta var Marianne finns och om hon fortfarande är vid liv.

Mot sin vilja dras Anna Varga djupare in i utredningen. Det visar sig att Marianne Lindberg varit anställd vid kliniken redan på sextiotalet, då mentalsjukhuset kallades "Den vita staden" av ortsbefolkningen. Gömmer sig orsaken till hennes försvinnande i det förflutna.

Mina tankar:
Jag har läst ut boken När allt brister av Helena Kubicek Boye. Fick nys om boken hos Nilmas bokhylla och köpte ner den till min Kobo för 48:50 kr för att stilla min nyfikenhet. Det är bok fyra i serien om psykologen Anna Varga. Jag har inte läst de föregående böckerna, men det fungerade ändå att hoppa in i serien.  

Jag tycker att beskrivningen av boken målar upp en betydligt djupare handling än den verkligen är. Blev rätt besviken faktiskt. Handlingen är ganska menlös men lättläst med korta kapitel. Ingen serie jag kommer att lägga ner mer tid på. Jag läser allt färre deckare eftersom mitt intresse är nästintill iskallt numera. Den här boken är ännu en anledning till varför jag inte läser fler. 

2023-04-05

Lysande landning - Stieg Trenter


Antal sidor: 298
Utgiven: 1946 / Denna utgåva 1987
Förlag: Albert Bonniers Förlag AB
Mitt betyg: 

Beskrivning:
En stekhet augustidag får fotografen Harry Friberg ett uppdrag vid Lindarängens till hälften förfallna och högst pittoreska flyghamn ute på Ladugårdsgärde i Stockholm: han ska fotografera Förenade Flygs skinande nya pontonplan. Kvällens kräftskiva för att fira nyförvärvet blir en sällsynt ogemytlig tillställning. Och när flygdirektören vurpar med sin bil och chefspiloten störtar i havet strax efter start förstår Harry att ett fruktansvärt brott begåtts och att det är dags att tillkalla kriminalchefen Vesper Johnson.

Mina tankar:
Jag har varit på upptäcksfärd hos Kupolen, Röda Korsets Second Hand, häromdagen och hittade den här gamla godingen. Lysande landning läste jag första gången som tonåring och såg till och med serien som gjordes för TV om fotografen Friberg.

Handlingen utspelar sig året efter andra världskrigets slut. Ärligt talat tycker jag bättre om TV-versionen eftersom jag tycker att den gör sig bättre visuellt än i ord så här 77 år sen boken skrevs. Själva mysteriet är jättebra och upplösningen är utmärkt, men jag tycker att boken är ganska korthuggen i stilen. Jag får uppfattningen att man bör nog ha hyfsad kännedom om hur Stockholm med omnejd ser ut och har sett ut genom åren för att riktigt uppskatta miljöbygget. När olika gator och orter slängs ut i texten precis som om det är självklart för den som läser vad man bör se framför sig, tappar jag intresset en aning. 

2023-04-03

Frankenstein - Mary Shelley

Författare: Mary Shelley
Format: e-bok (Kobo)
Antal sidor: 332
Utgiven: 1818 / digital utgåva 2013
Översatt: Måns Winberg
Förlag: Bakhåll
 

Beskrivning:
Victor Frankenstein är en hängiven naturvetenskapsman. Studierna i Ingolstadt - kemi, medicin, anatomi - leder till en besatthet av livets uppkomst och dödens mysterium. Han vill väcka liv i döda ting för att komma närmare skapelsens ursprung och bestämmer sig för att sätta samman en varelse av kroppsdelar från avlidna människor. Men hans försök att ta Skaparens plats blir ödesdigert, och han flyr det monster som vaknar - en ensam, vilsen och skräckinjagande figur som söker sig till människor i de omgivande byarna men jagas på flykten och slutligen bestämmer sig för att hämnas. 

Mina tankar:
Detta räknas som en klassisk skräckhistoria. Med allt som hänt i världen de 200 åren som gått sen boken skrevs, är det inte skräck jag tänker på i alla fall.

I boken får man inga detaljer om hur Victor väcker sin skapelse till liv. Jag får uppfattningen att han bara öppnar ögonen och plötsligt lever. Det är inget åskoväder som kickar igång honom som i filmen (om jag nu minns rätt). Som tur är får man ut mer än skräck i  Shelleys berättelse. Det handlar om vänskap och svek. Att väljas bort när man inte är som alla andra. Saker som fortfarande är väldigt aktuella nu två hundra år senare. Det spelar ingen roll hur välanpassad du är. Är du ful blir du ratad, så är det bara. Allt skitsnack om att alla har en plats i samhället betyder noll och inget. Genom hela boken ligger mina sympatier hos det så kallade monstret och vill bara att Victor ska rycka upp sig och göra det rätta genom att ta sig an sitt monster. Jag blev faktiskt lite förvånad över att jag gillar den här boken så pass mycket trots dess ålder.

2023-04-02

Thoths ring - Arthur Conan Doyle

Författare: Arthur Conan Doyle
Format: e-bok (Kobo) 
Antal sidor: 30
Utgiven: 1890 / digital utgåva 2016
Översatt: Teodor Truvé år 1900
Förlag: Modernista

Beskrivning:
Egyptologen John Vansittart Smith befinner sig i Frankrike för att studera papyrusrullar i Louvren. Utmattad efter sitt besök slumrar han till. När han vaknar har museet stängt och han är inlåst. När han letar efter en väg ut inser han att han inte är ensam i byggnaden. Thoths ring (1890) är en klassisk skräckberättelse av Arthur Conan Doyle (1859–1930), författaren till historierna om mästerdetektiven Sherlock Holmes.

Mina tankar:
Jag har lurat på den här boken, eller rättare sagt novellen, ett tag nu. Det som har hållit mig tillbaka är priset - 90 kr (idag 2/4-23), som jag tycker är alldeles för mycket för trettio sidor även om upplagan är begränsad. Nu hittade jag den hos Kobo för 22:50 kr och slog till. Anledningen till att jag ville läsa den är att det vore kul att ta del av nåt annat än historier om Sherlock Holmes.

Nu är ju detta översatt för 123 år sedan och svenskan är väldigt gammalmodig, men är fullt läsbar ändå. Själva historien är ju också gammal med sina 133 år och med moderna ögon inte det minsta skrämmande. Man undrar ju hur lättskrämda de var i slutet av 1800-talet. Trots det omoderna språket tycker jag om novellen. Helt perfekt när man vill läsa något kort och annorlunda.