2022-07-31

Sammanfattning: Juli 2022

 

Jag har visst läst mer än vad jag trodde under juli. Vanligtvis gör värmen att koncentrationen sviker, men så icke i år tydligen. Däremot var flera av böckerna mindre bra. Sånt är bokläsarlivet ibland.

  • A Study in Stone (Michael Campling) - tyckte jag inte riktigt om. Har recenserat så följ länken om det är intressant.
  • Döden går på visning (Anders de la Motte) - hittade jag i pocketstället inne i mataffären. Som om jag inte har nog med böcker hemma. Har dock ingen lust att fortsätta med serien för den kändes som en dussindeckare.
  • Crossed by Death (ACF Bookens) - ännu en serie som jag inte är intresserad av att fortsätta. För mycket fokus på småbarnslivet som ensamstående. Klicka på länken för mina åsikter om boken.
  • Det susar i säven (Kenneth Grahame) - en klassiker jag inte läst sen jag var barn. Har ett svagt minne av att ha sett den som serie i något barnprogram som liten.
  • Spy x Family (Tatsuya Endo) - andra boken i manga serien med samma namn. Jag har bestämt mig för att sluta köpa manga fysiskt för att istället läsa dom digitalt istället.
  • Juniper & Thorn (Ava Reid) - ett impulsköp till min Kindle eftersom beskrivningen lockade. Berättelsen är jättebra men sättet den är skriven på drog ner betyget till 2 stjärnor av 5. Jag tror också att det var ett misstag att läsa ut den på en och samma dag. Kanske hade boken behövt läsas i kortare etapper för att komma helt till sin rätt.
  • Harry Potter och de vises sten (JK Rowling) - omläsning för min del. Minns inte hur många gånger som jag läst den här boken. 
  • The Splendid City (Karen Heuler) - denna bok hörde jag talas om på Booktube och föll för beskrivningen. Boken är uppdelad i tre delar. Första delen älskade jag. Mittendelen var så tröttsam att jag började bläddra förbi massor av sidor för att komma till tredje och avslutande delen. Synd, för det är en rätt kort bok på 275 sidor. Slutet var typ...okej.
Totalt lästa: 9 st
Kindle: 3 st
Kobo: 2 st
Fysiska böcker: 4 st

Det verkar som om att läsa väldigt varierat gör att min läsning flyter på rätt bra. Att flera av böckerna var hyfsat korta gjorde sitt med. Tyvärr verkar jag välja bort mina fysiska böcker i förmån för att läsa e-böcker. Jag ska dyka djupare ner i det ämnet i ett kommande inlägg tror jag.

2022-07-04

Crossed by Death ⎜A. C. F. Bookens

Titel:
 Crossed by Death
Författare: A. C. F. Bookens
Serie: Stitches in Crime #1
Genre: Mysdeckare
Antal sidor: 220
Format: e-bok (Kindle)
Utgiven: 2021
Förlag: Shadowstone Books

Beskrivning:
Salvaging from historic buildings isn’t supposed to require reporting a murder. When salvage expert and historian Paisley Sutton crawls into an abandoned store with a house attached, she certainly isn’t expecting to find a body on site. But soon, her discovery sends Paisley on an expedition through history that links this murder to the one that led the previous owners to abandon the building in the first place. And someone doesn’t want her to salvage this story from the wreckage. Can Paisley preserve herself and her young son while also uncovering the stories that matter most?

Mina tankar:
Det här är ännu en e-bok jag hittade på Amazon i jakt på något kort och lättläst. Den handlar om Paisley, ensamstående mamma till en tvååring, som under ett av sina uppdrag hittar liket av en kvinna. 

Jag är som sagt tveksam till Amazon´s gratisböcker, men den här var faktiskt rätt hyfsat bra. Mysteriet i sig var bra och det var lätt att gilla karaktärerna. Till och med den spirande romansen mellan Paisley och sheriffen var helt okej att läsa om. Däremot tyckte jag att för mycket fokus lades på livet med sonen. Det hade räckt med antydningar för de flesta av oss fattar att det inte är enkelt med småbarn. Personligen blev jag så less att när dessa partier dök upp så hoppade jag helt enkelt över dom för att komma vidare i handlingen. Detta drog ner mitt helhetsintryck från tre stjärnor till två.

Crossed by Death är ingen dålig bok i sig, men är man inte intresserad av livet som ensamstående småbarnsförälder ska man nog välja något annat att läsa.



2022-07-03

A Study In Stone ⎜Michael Campling

Titel: A Study In Stone
Författare: Michael Campling
Serie: Devonshire Mysteries #1
Genre: Mysdeckare
Antal sidor: 126
Format: e-bok (Kindle)
Utgiven: 2019
Förlag: Shadowstone Books

Beskrivning:
Faced with a mystery, some people walk away, but others are driven to solve it.  
Dan Corrigan never walked away from a problem in his life, but burnt out by the pressures of corporate troubleshooting, he needs to escape, to disconnect. 
His hideaway in a quiet rural village should be ideal, but it soon throws up a mystery of its own. 
An ancient legend, a coded message on a stone slab, and a secret concealed in a country manor house: these are the clues that will take Dan on a journey into the past, delving deeper into a hidden history. 

Mina tankar:
De senaste dagarnas sommarvärme har gjort att min läsning stannat av. I går kväll började jag leta efter något kort och lättläst bland Amazons e-böcker. Det finns en hel del som faktiskt är gratis. Oftast är det första boken i en serie. Jag har dessvärre märkt att även om sådana böcker har högt betyg brukar de falla platt för min del. Trots det tar jag gärna risken för att kanske bli motbevisad. 

Förutsättningarna för A Study In Stone låter väldigt bra när man läser beskrivningen, men så här efter att ha läst klart tycker jag att det är väl överdrivet. Visst, det var ett mysterium med en sten med chiffer, men ett väldigt tunt sådant. Även jag fattar att det är svårt att gå djupt in en story när den bara är 126 sidor lång. Med tanke på det är den helt okej som novell tycker jag. Däremot har jag svårt för de båda huvudpersonerna, Dan och Alan. Jag tycker inte att Dan passade som den ledande i mysteriet. Personligen hade jag hellre sett Alan som seriens huvudperson och Dan som hans sidekick. 

Redan i början av berättelsen hakade jag upp mig på hur ledtrådarna presenterades. När de får se stenen ifråga och ser chiffret får vi som läser inte veta vad det står förrän ett bra tag senare när de redan börjat försöka avkoda det. Då började första tankarna på en DNF dyka upp i min hjärna. Nu handlar det om 126 sidor, så jag fortsatte läsa. 

Jag hade velat kunna se byn och stugorna framför mig, men på grund av den fattiga beskrivningen gick det bara inte. Tack vare av att ha sett så pass många avsnitt av Morden i Midsomer kunde jag få en uppfattning om den engelska landsbygden i fråga. Omslagsbilden gav lite ledtrådar den med. Jag får uppfattningen att det är skrivet för läsare med lokalkännedom.

Så nej, detta var ingenting för mig tyvärr. Premisserna är jättebra och hade nog passat bra som en fullängdsroman. Jag ångrar inte att jag läste den. Man får se det som ett steg i riktningen mot att lära sig vad man gillar att läsa. Dock kommer jag inte att försöka mig på nästa del i serien.

2022-07-02

The Shining (Varsel) ⎜Stephen King

 

Titel: The Shining - Varsel 
Författare: Stephen King
Genre: Skräck
Antal sidor: 539
Utgiven: (1977) denna utgåva 2021
Förlag: Bonnier Pocket

Beskrivning:
När Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om det isolerade Overlook Hotel över vintern, ser han det som en möjlighet att komma på fötter igen efter att ha misslyckats som författare och fått sparken från sitt lärarjobb. Hans fru, Wendy, ser vintermånaderna uppe i bergen som en chans att läka relationen med Jack och förhindra att familjen splittras. Danny, deras femårige son, ser något helt annat. Han är synsk och kan se scener som ingen femåring någonsin borde få se. Han ser hotellets fasansfulla förflutna och de onda krafter som väntar på familjen ... 

Mina tankar:
Jag vet inte varför Kings böcker (de jag läst hittills) inte skrämmer mig. Är det för att de är så kända och jag därför redan vet vad de handlar om? Jag måste kanske läsa en av de nya och ta reda på det.

Jag förväntade mig massor med äckliga scener i stil med de som var med i filmen. Nu inser jag hur pass mycket boken skiljer sig från filmen och att boken faktiskt är mycket bättre i mitt tycke.
Jag gillar verkligen all bakgrundsinformation man får om familjen Torrance. Om man tar bort allt som händer när de kommit till Overlook Hotel, skulle det bli en väldigt intressant bok om en familj där fadern är alkoholist och hur sonen Danny påverkas av detta. De övernaturliga inslagen är grädden på grädden i det här fallet. Jag tycker väldigt mycket om slutet också. King har skrivit en "uppföljare" som heter Doktor Sömn. I den får man följa sonen Danny som vuxen. Jag vill gärna läsa den och se vad för en person han växte upp till.

2022-07-01

Carrie ⎜Stephen King


Titel: 
Carrie
Författare: Stephen King
Genre: Skräck
Antal sidor: 217 
Utgiven: (1974) denna utgåva 2019 
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Bokens baksida:
Carrie är klumpig på gymnastiken, har konstiga kläder och förstår aldrig ett skämt. Hon är udda och har mobbats hela sin skoltid. Men Carrie har dolda krafter som ingen känner till: genom att koncentrera sig kan hon få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. Denna märkliga gåva måste dock som så mycket annat i hennes liv undertryckas. Carries djupt religiösa mor säger nämligen att förmågan är en synd och att kraften kommer från Djävulen.
På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.

Mina tankar:
Jag har faktiskt läst Carrie för länge, länge sen. Vid det tillfället var jag nog inte redo att läsa Stephen King. Vad jag kommer ihåg är obehaget och att boken kändes rörig. Det enda som fortfarande känns aktuellt är obehaget. Det är obehagligt att läsa om mobbing, men än mer obehagligt är att det knappast har blivit bättre på området sen boken kom ut 1974. Skillnaden är att det numera även pågår i det tysta i sociala medier. Det finns inga säkra ställen att söka skydd i längre. Så här 48 år senare är det rätt patetiskt att mänskligheten inte kommit längre.

Jag gillar delarna med journalutdrag och tidningsartiklar som lägger till detaljer i handlingen. För i mitt tycke är boken för kort. Karaktärerna kunde ha fått mer kött på benen och miljöbeskrivningen rikare. Då hade boken lätt blivit en 150-200 sidor längre. Som helhet är dock Carrie bra som den är. Den har som sagt några år på nacken. Jag ångrar inte att jag gav boken en chans till.