2022-10-23

Den siste tempelriddaren | Raymond Khoury

Författare: Raymond Khoury 
Format: Inbunden
Längd: 411 sidor 
Förlag: Prisma Bokförlag
Utgiven: 2006

Beskrivning:
Akko, år 1291. Medan staden brinner efter angreppet av sultanens trupper, sätter Tempelfalken segel och för bort en liten skara riddare, åt vilka ordens stormästare anförtrott ett mystiskt skrin. Skeppet försvinner spårlöst.

New York City, nutid. Fyra ryttare, utklädda till tempelriddare, anfaller Metropolitanmuseet under det högtidliga öppnandet av en utställning med skatter från Vatikanen och stjäl en medeltida chiffermaskin. 
Därmed kastas FBI-agenten Sean Reilly och arkeologen Tess Chaykin in i en livsfarlig katt-och-råttalek med skoningslösa mördare. Det riskfyllda äventyret för dem genom tempelriddarnas mörka historia; över Manhattans kyrkogårdar, tvärs över kontinenter, till ödsliga bergstrakter i Turkiet och in i Vatikanens innersta. Slutligen upptäcker de en häpnadsväckande hemlighet som kommer att skaka den religiösa världen i dess grundvalar.

Mina tankar:
Denna bok hittade jag hos Kupans secondhand för 10 kronor. Beskrivningen lät så pass spännande att den fick följa med hem.

Boken började bra och spännande med rånet mot museet, men sen går det bara utför. Präster från Vatikanen som mördar folk för att dölja sanningen. En begåvad arkeolog som inte framstår som det minsta begåvad alls. En religiös FBI-agent som jag inte kan beskriva ens i mitt huvud eftersom han är så torftigt framställd. Det handlar mest om varför kristendomen är falsk. Jag är inte det minsta religiös, men det här tog på krafterna ändå. Det tog mig två veckor att ta mig igenom boken. I alla fall det mesta av den för efter ca 325 sidor var jag så less att jag bara skummade igenom någon sida här och där. Jag förstår inte varför denna bok jämförs med Da Vinci koden, som trots kritik är väldigt mycket bättre att ägna sin lästid åt. Detta är en gammal bok i en trilogi som inte finns att få tag i på svenska längre. Inget jag kommer ligga sömnlös över direkt.


2022-10-22

Flickan från Terra ৷ Cornelia Johansson

Författare: Cornelia Johansson
Genre
: Rymdopera, Science Fiction 
Format: Ljudbok
Längd: 11 h 30 min 
Uppläsare: Simon Väderklint 
Utgiven: 2020-08-12

Beskrivning:
Priya är arkeolog. Med sitt team besöker hon fjärran planeter och undersöker ruinerna från försvunna civilisationer. Under en utgrävning hittar Priya något häpnadsväckande, koordinaterna till människornas förlorade hemvärld. Nu kan hon bli den första människan på 50000 år som sätter sin fot på Terra. Men resan dit blir oändligt mycket farligare än hon tänkt, och väl där hittar de något helt oväntat. En flicka.

Mina tankar:
Jag har lurat på den här boken ett tag, och nu tog jag tag i det och lyssnade på den som ljudbok. Tack och lov har jag ett arbete som lämpar sig för att ha nåt i öronen.

Boken handlar enligt beskrivningen om Priya som är arkeolog. I min enfald trodde jag det skulle bli lite av ett Indiana Jones-äventyr fast ute i rymden. Jag borde ha lärt mig vid det här laget att inte tro på vad baksidetexten säger. Visserligen är hon arkeolog och forskare, men så mycket grävande handlar det inte om. Själva poängen kommer i min mening för tidigt i boken och det är mest ett enda flyende från en planet till en annan. Lite humor fanns det och jag kom på mig själv att skratta till emellanåt.

Jag skulle kanske ha läst boken istället för att lyssna på den. Uppläsaren gillade jag inte alls, och jag höll på att DNFa boken redan efter en kvart för jag orkade inte med det hurtfriska sättet han läste på.
Mitt arbete gjorde dock att jag till slut lyckades stänga ute det som irriterade mig. Jag tyckte emellertid om alla karaktärerna och hur samhället fungerade på de olika planeterna. Även om det ibland kändes lite för bra för att vara sant. Boken är riktad till yngre läsare och det märks. 

Flickan från Terra är inte dålig, men som sagt störde jag mig på uppläsaren och det tog ner mitt helhets intryck. 

2022-10-21

Alvklingan | Nick Perumov

Författare: Nick Perumov
Serie: Mörkrets ring #1
Genre
: Fantasy 
Format: Pocket
Längd: 557 sidor 
Förlag: Coltso 
Utgiven: 2011-06-23

Beskrivning:
Darra väster, darra öster.Kraften, kraften i handen.Nio stjärnor i en blomma,en blå blomma på klingan.Trehundra år har gått sedan ringens krig. Mörkrets herres fästning ligger i ruiner och i Midgårds fria länder råder fred och välstånd. Den unge hobbiten Folco har förläst sig på Röda boken och drömmer om äventyr på okända vägar, när en rad oroande händelser som först tycks sakna samband visar sig bära bud om annalkande ofärd. En dag hittas en mördad hobbit i ett dike invid landsvägen och ett gåtfullt sällskap iakttas vid Kummelåsarnas gravkullar. Något har satt Midgård i gungning. Folco Brännbock, Hamfasts son, ger sig ut på en lång vandring i förfädernas spår, men världen är inte längre sig lik.

Mina tankar:
Detta är ännu ett av mina secondhand-fynd bland Kupans böcker. Blev min för 15 kronor. Jag har sett att det är många exemplar av Perumovs böcker till salu på Tradera och blev nyfiken när jag hittade den här.

Alvklingan är första fristående boken i trilogin Mörkrets ring. Handlingen utspelar sig 300 år efter Tolkiens böcker. Det är ärligt sagt fanfiction av Sagan om ringen, men en väldigt bra sådan. Många välkända händelser och karaktärer nämns och det är riktigt tillfredsställande att förstå sammanhanget. Boken är väldigt långsam och precis som i Sagan om ringen är det mycket resande både till fots och till häst. För mig personligen var det här en perfekt bok att läsa långsamt under en längre period. Det var min "mysläsning" i ett par minuter innan jobbet och vid läggdags. Jag har hittat andra boken, men undrar om bok tre alls finns på svenska. Hursom kommer jag att läsa vidare för den här småputtriga läsningen gillar jag.


2022-10-09

Sammanfattning: September 2022

 Jag har som sagt börjat jobba igen, och som jag befarade har det inte blivit så mycket läst under september. Däremot har jag lyssnat på ljudböcker när jag jobbat. Nu känner jag dock att saker och ting börjat lägga sig till rätta och min läsro efter jobbet har kommit tillbaka. 

De böcker jag har lyssnat på är:

  • Ringens brödraskap (JRR Tolkien)
  • Bröderna Lejonhjärta (Astrid Lindgren)
  • Drakens flykt (Robert Jordan)
  • Tears klippa (Robert Jordan)
  • Tordyveln flyger i skymningen (Maria Gripe)
  • Guards! Guards! - Terry Pratchett (Discworld #8)
Den enda bok som blev läst, och det som ebok var Konstiga huset av Agatha Christie.

Drakens flykt och Tears klippa utgör tillsammans tredje boken i The Wheel of Time som på engelska originaltiteln heter Dragon Reborn.. Jag vet inte varför böckerna delas upp i två här i Sverige. Jag tycker om den uppläsaren, Viktor Åkerblom, men trots det saknar jag att läsa böckerna fysiskt. I min hylla står faktiskt hela serien fast på engelska och jag funderar på att fortsätta läsa istället för att lyssna. 

Astrid Lindgren läser själv sin bok Bröderna Lejonhjärta. Det var ganska bra, men jag hade faktiskt föredragit en uppläsare som varit neutral mot berättelsen. Det kändes lite väl gnälligt, men boken är ju riktad till barn och inte femtiotreåriga tanter😀.

Ringens brödraskap var okej att lyssna på men inte mer än det. Uppläsningen kändes rätt platt om jag ska vara ärlig. Jag började med bok två, men orkade inte med att lyssna särskilt länge. Om jag fortsätter tror jag att det blir på engelska och med Andy Serkis som uppläsare. 

Guards! Guards! har jag börjat lyssna på hur många gånger som helst. Nu när jag har ett jobb där det funkar med ljudböcker gjorde jag ett försök till och lyckades ta mig igenom hela boken. Jag förstår varför den är så omtyckt men det var svårt att få ordning på karaktärerna.

Jag hoppas att oktober blir en lite bättre läsmånad.


2022-10-08

Länsplanering: Oktober 2022

 

Jag har som vanligt många böcker att välja på. De jag känner för att läsa just nu är dessa som jag ställt på min rullvagn från Ikea. Boken längst till vänster är tredje boken i en serie så den går bort. Jag hittade den på Kupan. Första boken hittade jag som pocket, men andra boken verkar bara finnas som ljudbok på svenska. Kanske läser jag den på engelska istället. Jag får se hur jag gör när det blir dags.

Jag tänker inte göra misstaget att säga exakt vilka som ska läsas för det brukar aldrig bli som jag tänkt. Istället är det bland dessa jag kommer att välja min läsning under oktober.