2022-06-30

Sammanfattning: Juni 2022

 

Jag har äntligen kommit igång med läsningen igen. Även om jag börjat gilla ljudböcker så är det själva läsningen som är min grej. I vanlig ordning är det Agatha Christie´s böcker jag lyssnar på medan jag gör annat. 

Under juni har jag varit som uppslukad av att läsa Stephen King. Jag har börjat läsa hans böcker i publiceringsordning med undantag för Årstider. Jag blev rekommenderad att börja med att läsa denna som en introduktion till King. Anledningen till att jag läser i denna ordning är att karaktärer från de äldre böckerna återkommer i de senare. Det verkar vara Stephen Kings grej att bjuda på sk easter eggs. Hur som helst gillar jag skrivstilen som i mitt tycke är rakt och okomplicerat. Jag vet inte om jag läser precis allt han har skrivit. Cujo är jag väldigt tveksam till. Mest för att det ska handla om en galen hund. 

I dagslägen uppgår min King-samling till 34 st fysiska böcker. Det är dock bara två av dom som jag har betalat fullt pris för. De flesta har jag samlat på mig på bokreor och Tradera. Just Stephen King verkar vara lätt att få tag på begagnat. Några har jag hittat hos Kupan (Röda Korsets Secondhand) för 15 kr styck. Jag försöker att i första hand hitta böckerna på svenska vilket inte är det allra lättaste. De försvinner från marknaden väldigt fort verkar det som. Jag har koncentrerat mig på att få tag på de allra nyaste titlarna innan även de försvinner för gott.

Jag har även läst första samlingsvolymen av Neil Gaimans The Sandman

Totalt lästa: 7 st

  • Ljudböcker: 1 st
  • Pocket: 3 st
  • Häftad: 1 st
  • Kartongage: 2 st

2022-06-27

The Sandman: Book 1 ⎜Neil Gaiman

Titel: The Sandman 
Författare: Neil Gaiman
Serie: The Sandman: Book 1 (Issue #1-20)
Genre: Fantasy, Grafisk roman 
Antal sidor: 560 
Utgiven: 12 april 2022 
Förlag: DC Comics 


Beskrivning: 

Handlingen börjar år 1916 när Dröm (Dream) fångas och hålls fängslad av en grupp ockultister som håller på med svart magi. Sjuttio år senare lyckas han fly och försöker ta tillbaka sina krafter och återta kontrollen över drömmarnas värld.

Mina tankar:

Jag har länge varit nyfiken på Neil Gaimans The Sandman, men har tyckt att samlingsvolymerna varit alldeles för dyra (1500 kr). Nyligen fick jag kännedom om den här utgåvan med ett mer överkomligt pris (ca 300-400 kr). Sidantalet är ungefär hälften av den dyrare utgåvan men betydligt mer lätthanterlig under läsningen. Tydligen kommer/finns det en serie på Netflix också.

Det första jag tänkte efter att ha läst ett par kapitel var vad handlar det här om egentligen?. Till slut insåg jag att varje kapitel är en egen berättelse och började gilla det jag läste. Det är verkade inte vara någon kronologisk ordning att tala om, så det kändes lite rörigt emellanåt. Jag tycker dock om teckningsstilen i boken och är nyfiken på nästa.


2022-06-21

Tidvattnets makt ⎜Tanya Stewner

 

Titel: Tidvattnets makt
Författare: Tanya Stewner
Serie: 
Alea Aquarius #4 
Genre: Barn och ungdom, fantasy 
Sidor: 381 
Utgiven: 2 juni 2022 
Förlag: Tukan Förlag 

Beskrivning:

Alea har till slut lyckats fly från doktor Orion, men det verkar vara omöjligt att gömma sig från honom någon längre tid. Alpha Cru måste konfrontera Orion så att de kan fokusera på det som är viktigast att rädda oceanerna! Men de kan inte göra det på egen hand. De behöver hitta valvandrerskan och de försvunna havsbarnen så fort de bara kan.

Då inträffar katastrofen! En oljeplattform utanför Norges kust börjar släppa ut olja och Alpha Cru ändrar genast kurs för att hjälpa de hotade havsvarelserna. Men kommer de att hinna i tid? Alea inser att hon behöver fler vid sin sida om hon ska lyckas rädda haven många fler.

Min åsikt:

Det är dags för fjärde boken om Alea och hennes vänner i gänget Alpha Cru. Den här gången seglar de till Norge efter att ha flytt från den onde Orion. Precis som de föregående delarna i serien är det en väldigt söt historia (ur mitt vuxna perspektiv i iallafall) blandat med stort allvar och den allra första kärleken. Det är lättsam och snabb läsning för oss vuxna, och lagomt spännande för målgruppen 9-12 år. Det enda negativa jag kommer på är att det känns som om Tess kommer lite i skymundan i den här boken. Kommer helt klart att läsa hela serien allt eftersom böckerna kommer ut på svenska. Rekommenderas varmt som "mellanbok". Speciellt när man läser tjocka fantasy böcker och behöver hämta andan emellanåt.

Delar i serien:

  1. Vattnets lockelse
  2. Havets färger
  3. Oceanernas hemlighet
  4. Tidvattnets makt
  5. Regnets budskap
  6. Glömskans flod

                                                                                                                          


2022-06-20

Staden som försvann ⎜Stephen King

Titel: Staden som försvann (Salem´s Lot)
Författare: Stephen King
Genre: Skräck 
Sidor: 476
Utgiven: 1985 
Förlag: Legenda AB

Bokens baksida:

Jerusalem´s Lot i Maine, New England, är den typiska amerikanska småstaden. De vita husen med sina varandor, drugstoren, begravningsfirman, hamburgerkaféet; de typiskt amerikanska tonåringarna, de förslöade poliserna, de fåtaliga fyllona, skvallertanterna. En idyll med sina små fläckar, men ändå en idyll där ingenting riktigt ont kan hända.

Men när författaren Ben Mears uppvuxen i staden, återvänder dit för att skriva en roman om den och samtidigt driva ut alla barndomens fantomer finner han sig plötsligt indragen i en kamp mot Ondskan själv. För saker har börjat hända i Salem´s Lot. Gåtfulla dödsfall har inträffat, människor försvinner spårlöst... De onda krafterna tycks ta ett allt fastare grepp om staden. Och på något sätt verkar allt stråla ut från de båda mystiska män som flyttat in det så kallade Marstens hus som hotfullt ruvar på en kulle ovanför staden.

Min åsikt:

De flesta har nog hört talas om både boken och filmen/TV-serien om Salem´s Lot, så det blir ingen djupdykning i handlingen. Detta är den andra fristående romanen av Stephen King jag läser. Ingen av dom har gjort mig det minsta rädd. Tack och lov. Jag har skjutit upp att läsa King eftersom skräckfilmer är nåt jag inte pallar med. Min egen fantasi är tydligen mer tillåtande verkar det som😁. 

Det jag tycker bäst om är hur King bygger upp miljön med hjälp av karaktärerna. Det är överraskande lätt att se staden och människorna framför sig när man läser. Redan innan jag började läsa förstod jag att karaktärer skulle dö. Vissas öden såg jag fram emot mer än andra. Men som sagt, rädd blev jag aldrig. Det kändes mer som att läsa en spännande deckare eller thriller. Det är ju en av Kings första böcker också, så jag ser fram emot att kanske bli skrämd i framtiden.

2022-06-08

Mid-Year Book Freakout Tag - 2022

Nu är det helt plötsligt den tiden på året igen. Kan ni fatta att halva året redan har gått! Jag har märkt att den här taggen börjat dyka upp på Booktube, men jag gör den i bloggformat istället.


  1. Best book you´ve read so far in 2022?

Den bästa bok jag läst hittills är nog Särling av E-L Neander. 

  1. Best sequel you´ve read so far in 2022?

Det är Herre på täppan av Olséni & Hansen. Det är fjärde delen i serien om Ester Karlsson med K. Jag lyssnade på den som ljudbok och uppläsaren gjorde ett helt enastående jobb med att ge liv till alla karaktärerna.

  1. New release your haven´t read yet, but want to.

Ordinary Monsters av JM MIro.

  1. Most anticipated release for the second half of the year?

Nej, i år finns det ingen bok som jag direkt störtlängtar efter. 

  1. Biggest disappointment?

Jag har inte läst någon bok som jag blivit besviken på. Visserligen har jag lag några åt sidan, men det är mest för att jag läst den vid fel tillfälle där huvudet inte var med.

  1. Biggest surprise?

Det är Red Palace av June Hur. 

  1. Favorite new author (debut or new to you)?

Chris R Underwood och Stephen KIng.

  1. Newest fictional crush?

Nope, ingen alls tyvärr.

  1. Newest favorite character?

Det är helt klart Viv i boken Legends & Lattes av Travis Baldree

  1. Book that made you cry?

Nej, hittills i år har ingen bok fått mig att gråta.

  1. Book that made you happy?

Jag säger Herre på täppan här med. Pensionärerna är verkligen experter på att hamna i knipa. Dessutom är papegojan Roland väldigt rolig i den här boken.

  1. Most beautiful book you´ve bought so far this year?

Jag har köpt många vackra böcker men den som tar förstaplats är Kirke av Madeline Miller. Inget rysch pysch, utan enkel design i fina färger med guldinslag i författarnamnet. 

  1. What books do you need to read by the end of the year?

Jag vill fortsätta läsa Stephen Kings böcker. Börja med Robin Hobb, Bernard Cornwell....listan är hur lång som helst. Eftersom jag är humörläsare så blir det ändå som vill i slutänden. Däremot är min helt nya inriktning att läsa nyutgivna böcker så snart som möjligt. Jag behöver inga fler nygamla serier som står och väntar i bokhyllan.