2024-01-20

City // Clifford D. Simak

E-bok: PDF läst på iPad, 252 sidor / Utgiven: 1952

★★★☆☆


Thousands of years have passed since humankind abandoned the city—first for the countryside, then for the stars, and ultimately for oblivion—leaving their most loyal animal companions alone on Earth. Granted the power of speech centuries earlier by the revered Bruce Webster, the intelligent, pacifist dogs are the last keepers of human history, raising their pups with bedtime stories, passed down through generations, of the lost “websters” who gave them so much but will never return. With the aid of Jenkins, an ageless service robot, the dogs live in a world of harmony and peace. But they now face serious threats from their own and other dimensions, perhaps the most dangerous of all being the reawakened remnants of a warlike race called “Man.”

Simak är en författare jag länge varit nyfiken på. Har hört mycket bra om just City som en introduktion till författaren. Nu var inte den här PDF-kopian så kul att läsa. Skulle ha lagt pengar på en vanlig e-bok på Kindle istället. 

Som sagt tycker jag väldigt mycket om City. Boken består av åtta berättelser som spänner över tiotusentals år. Den kom ut 1952 men känns emellanåt ha kunnat utspelat sig i vår tid trots att vi inte har atomdrivna flygplan och helikoptrar istället för bilar. Det är den sorts bok jag gärna läser om flera gånger.

2024-01-14

Det svenska rikets födelse // Dick Harrison

Serie: Sveriges dramatiska historia / E-bok: 129 sidor / Utgiven: Historiska Media (2020)

★★☆☆☆

Få svenskar känner idag till vendeltiden och än färre att det var under denna epok som grunden lades till det skulle bli det svenska riket.Mäktiga män och hövdingar började nu få grepp om områden som sträckte sig längre än den lokala byn och en riksmakt började ta form. Ändå skulle det dröja ända till slutet på 1300-talet innan namnet Sverige började användas i skrift.

Det svenska rikets födelse berättar Dick Harrison om hur Sverige gick från att vara ett lapptäcke av lokalsamhällen till ett sammanhållet kungarike. Han gör också läsaren uppmärksam på de avgörande vägskäl då Sveriges historia kunde ha tagit en annan vändning.

Jag försökte uppmuntra mitt återuppståndna intresse för historia genom att läsa något kort. Boken är okej och är informativ som kan förvänta sig av ämnet. Jag fick en god uppfattning om vad som utspelade sig under tidsperioden och varför. Historieintresset kvarstår och det blir säkert fler delar i serien så småningom.


2024-01-11

Den heta sommaren // Jenny Berthelius

Serie: Kommissarie Sanger #1 / Ljudbok: 4h 30min / Uppläsare: Hanna Fred Ekman / Utgiven: Norstedts (2021)
★★★☆☆

Under en lång augustinatt knuffas en ung flicka ut i ett hisschakt och bryter nacken. Kommissarie Paul Sanger kopplas in för att ta reda på vad som ledde fram till mordet och vem som kan ha knuffat flickan. Spåren leder Sanger till Café Cirkeln där knarkhandeln pågår för fullt bakom stängda dörrar. Och sanningen ska uppdagas under något så oskyldigt som en kopp kaffe - men den är inte vad man kunnat tro...

Helt okej bok och kort att lyssna på. Den kom ut första gången 1969 och miljön känns tidstypisk. Karaktärerna får ta stor plats och man lär verkligen känna dem. Det var långt ifrån självklart vem mördaren var och upplösningen var riktigt bra. Tyckte inte att kommissarie Sanger märktes särskilt mycket, men det kan naturligtvis ändras i kommande böcker. Det finns 11 böcker i serien totalt. Kommer att lyssna på fler.

2024-01-10

Brottsplats Luleå // Peo Rask

Serie: Kommissarie Marklund #1 / Ljudbok: 1h 33min / Uppläsare: Sebastian Karlsson / Utgiven: Saga Egmont (2021)

★★☆☆☆


Sommaren har kommit till Luleå. Solen är uppe nästan dygnet runt och kommissarie Marklund hoppas löga sig igenom de varma månaderna och bara göra sånt han gillar. Som att kolla på fotboll och skriva noveller. Men icke. De blodtörstiga norrlänningarna vill annat. Tre mord som sker på kort tid tvingar Marklund bort från skrivbordet. Mellan utredningarna funderar kommissarien på hur man på ett intressant sätt skildrar en stad som Luleå med papper och penna... kanske skulle deckarformen passa väl?

Ville lyssna för att den utspelar sig hemma i Luleå. Började rätt bra men blev rätt tråkig. Mina öron kopplade ifrån och jag uppfattade aldrig om man fick veta vem mördaren var eller varför morden utfördes. Måste lyssna om halva boken, men jag har ingen större lust så jag kommer inte fortsätta med serien.


2024-01-09

Dödligt nyår på Teneriffa // Katarina Bivald

Serie: Berit Gardner #3 / E-bok: -- / Utgiven: Forum (2023)

★★★★☆


På nyårsaftons morgon sitter Berit Gardner i sin favoritfåtölj hemma i stugan i Cornwall när telefonen plötsligt ringer. Det är en röst från det förflutna som ber henne att genast komma. Några timmar senare står Berit och ser palmerna vaja i kvällsbrisen på södra Teneriffa. Men efter en spektakulär nyårsfest hittas en man mördad i ett rum som är låst - från insidan. Kommissarie Wei Lin vid Policía Nacional är övertygad om att mannen blivit mördad. Och han behöver desperat Berits hjälp för att lösa mordet. I Agatha Christies fotspår tvingas hon använda allt sitt skarpsinne för att bevisa inte bara vem som begick mordet utan hur det gick till. En sak i är i alla fall säker. Mördaren kommer inte tveka att slå till igen.

Serien blir bättre och bättre för varje bok. Miljöbytena mellan böckerna är nog en fördel. Efter del ett trodde jag att det skulle bli en variant av Morden i Midsomer där halva byar mördas innan sanningen kommer fram. Däremot ska jag erkänna att jag saknar kommissarie Ian Ahmed litegrann. Huvudpersonen Berit har fått form och känns inte lika träig längre i samspelet med de andra karaktärerna. Jag visste inte att en tredje bok kommit ut när jag fick se att Bookbeat hade den. Det är den första hela bok jag läst på min mobil. Ser fram emot fler böcker i serien.

2024-01-07

Hjärtats bokhandel // Veronica Henry

E-bok: 326 sidor / Utgiven: Printz (2019)

★★☆☆☆


Nightingale Books är drömmen för alla bokälskare: en liten, personlig bokhandel som ligger placerad mitt på huvudgatan i en idyllisk, brittisk by. Men ägaren Emilia har fastnat i sorgen efter sin fars bortgång, och nu vill hon bara sälja bokhandeln hon ärvt. Problemet är att stamkunderna har blivit som en familj för Emilia. Där finns bland annat godsägarinnan Sarah, som haft bokhandeln som sin fristad så länge hon kan minnas. Karlakarlen Jackson, som efter ett brustet äktenskap kämpar för att få träffa sin son. Och restaurangägarinnan Thomasina, som nyss förälskat sig i en man på kokboksavdelningen. Finns det hopp till andra chanser inom Nightingale Books väggar? 

Jag köpte den här e-boken redan förra året men har aldrig kommit till skott att läsa den. Det är en fin berättelse om Emilia och hennes väg ut i livet efter pappans bortgång. Feelgood hör inte till de genrer jag brukar läsa. Emellanåt hittar jag titlar som verkligen är bra. Denna snuddar vid gränsen. Den är inte sockersöt så att man vill kräkas, men allt är i vanlig ordning alltför tillrättalagt. Jag har nu provat läsa Veronica Henry och jag låter mig nöja vid det.

2024-01-05

The Great Big Demon of Flint Hall // Peter Oxley

Serie: Spencer & Bart #2 / E-bok: 273 sidor / Utgiven: Burning Chair Ltd (2024) 

★★★☆☆

When Tess Marchant gets a plea for help from an old childhood friend, The Great Big Demon Hunting Agency finds itself heading out to the countryside, to solve a mystery involving a Manor House and its wealthy family cursed by a malevolent demon.

Spencer and Bart find themselves in a world totally unfamiliar to them: of landed gentry, fearful poachers, and strange creatures which stalk the land at night. Not to mention unwelcome visitors in the form of the mysterious magician Thaddeus, and the ever-present Inspector Jones, just waiting for them to slip up.

Meanwhile, Tess finds herself struggling with a terrifying face from the past - but can this be the clue which unlocks the mystery of Flint Hall?

Det viktorianska Londons mest inkompetenta brottslingar är i farten igen. Den här gången långt utanför sin bekvämlighetszon. Det händer saker och blir aldrig tråkigt att läsa. Det här är en bra fortsättning på serien, men trots det fångar den mig inte riktigt. Boken kommer via Netgalley och jag MÅSTE recensera den. Det lägger liksom lock på läsglädjen har jag upptäckt. Därför kommer jag vänta tills nästa del verkligen kommer ut istället.

2024-01-02

One, Two, Buckle My Shoe // Agatha Christie

Ljudbok: 5h 20min / Uppläsare: Hugh Fraser / Utgiven: Harper Audio (2012)
★★★★☆
 
Tandläkaren hittades med ett sotigt hål under höger tinning. En pistol låg på golvet nära hans utsträckta högra hand. Senare hittas en av hans patienter död av en överdos bedövningsmedel. Ett solklart fall av mord och självmord. Men varför skulle en tandläkare begå ett brott mitt under en hektisk dag full av inbokade patienter? Ett skospänne är nyckeln till mysteriet. Kan Poirot reda ut det hela

Denna har med åren blivit en av mina favoriter bland alla av Christie´s böcker. Hugh Fraser, som spelar kapten Hastings i serien, är perfekt som uppläsare. Han gör Poirots röst väldigt bra och det känns om att komma hem när man lyssnar.