2022-08-31

Sammanfattning: Augusti 2022


 Som jag misstänkte blev inte alla böcker i min läsplanering lästa, men några nya kom till.

  • Spin The Dawn av Elizabeth Lim
  • The Accidental Medium av Tracy Whitwell
  • All About Evie av Cathy Lamb
  • Tre män i en båt av Jerome K. Jerome
  • Miniatyrmakaren av Jessie Burton
  • Huset på udden av Agatha Christie
Trots problem med hälsan blev det en hel del läst. En jämn fördelning mellan böcker på svenska och engelska. Jag orkade inte ta itu med varken Pestens tid eller My Lady Jane den här månaden. Den som spar den har, som man säger.

Den här månaden har jag spelat rätt mycket. Har köpt några spel till min Nintendo Switch på rea. Nu är jag ingen storspelare och det tar väldigt länge för mig att komma nån vart i spelen. Jag har också plöjt igenom nästan alla säsonger av Father Brown på Britbox och andra säsongen av Only Murders In The Building på Disney+. Jag försöker göra fler saker att läsa för att inte bli utbränd. På måndag är det dags för jobb igen och det kommer säkert att dämpa läsningen. Jag hoppas också att hälsan förbättras under september, för nu orkar jag inte med mer bakslag.

2022-08-27

Tre män i en båt⎜Jerome K. Jerome

Titel: Tre män i en båt
Författare: Jerome K. Jerome (1859-1927)
Antal sidor: 191 (tryckt upplaga)
Utgiven första gången: 1889 
Förlag: Modernista 2017

Beskrivning:
Vad som skulle bli en vanlig reseguide blev en av världens roligaste romaner. Jerome K. Jeromes Tre män i en båt utspelar sig under två veckor längs med floden Themsen, från Kingston upon Thames i London till Oxford och tillbaka. Berättelserna om de viktiga historiska platserna förlöses i en hejdlös komik, när J. och hans vänner, George och Harris, och J:s påhittade hund, Montmorency, ger sig ut på båtsemester.

Mina tankar:
Jag har tyvärr ägnat mer tid till att se videor om böcker på Youtube än åt att läsa själv den här veckan. Dock väcktes mitt intresse för att försöka mig på någon av de sk klassikerna. I en kommentar fick jag veta att Tre män i en båt skulle vara humoristisk. Så jag hittade den på svenska hos Kobo och laddade ner den.

Boken handlar precis som titeln säger om tre män i en båt, plus en hund. De tre männen tävlar med eller mindre med varandra om vem som kan slippa undan hårt arbete. Man får följa med på deras två veckor långa färd längs med Themsen.

Visst, den var väl ganska rolig, men efter halva boken hade jag tröttnat på hur korkat de betedde sig. Det här är nog humor á la 1889 då boken gavs ut för första gången. Dock var den mellan dialogen väldigt vackert skriven och miljön längs med floden gick nästan att se framför sig. Däremot tyckte jag att de historiska inslagen var rätt tråkiga.

Jag hittade till och med några citat som fångade mitt intresse:

"Vad en läkare behöver är praktik", sa jag för mig själv. "Han ska få mig. Han kommer att få mera praktik på mig än på ettusensjuhundra vanliga enkla patienter med bara en eller ett par sjukdomar var."

"Dammen alldeles bortom slussen vid Sanford är en utmärkt plats att dränka sig i."

"Slussen och kvarnen vid Iffley strax innan man kommer till Oxford är ett omtyckt motiv av alla flodälskande riddare av pensel och palett. Verkligheten blir emellertid en besvikelse sedan man sett tavlorna." 

För att vara en 133 år gammal bok så är den helt okej. 

2022-08-02

MIna lästa böcker

Jag har nyss förverkligat min idé att ställa de böcker jag läst i en egen hylla, och ja, det ser inte mycket ut för världen. Nu har jag ju röjt ut en hel hylla i samband med flytten, men det är en bråkdel av allt jag läst sen min läslust kom tillbaka 2018-19. . 



Totalt har jag läst 96 st böcker på min Kindle sen jag köpte den 2018 (i bokserier visas bara första boken i bild men med en siffra i kanten). På min Kobo har jag läst totalt 13 st böcker sen inköpet i våras. Så nej, antalet böcker i min bokhylla plus antalet lästa e-böcker överensstämmer inte med antalet jag har läst totalt. Slutsatsen är att min utrensning vid flytten nog var ganska effektiv trots allt. Det slår mig hur pass mycket jag läser på min Kindle och Kobo. Det känns som jag behöver ta och läsa mer ur det som finns i mina bokhyllor ett tag framöver. 

Frågan är nu om jag i framtiden ska satsa på att köpa nyutgivna böcker som e-bok istället för fysiska bok? Fördelarna med e-böcker är många, men det jag tycker mest om är att man har tillgång till böckerna på ett par sekunder samt att de oftast är billigare än fysiska böcker. Jag älskar att ha böcker omkring mig. Trots det har jag nog kommit till en gräns där jag måste börja välja med eftertanke. Det fungerar inte med hur många bokhyllor som helst. Väggarna räcker inte till tyvärr. Inte pengarna heller för den delen.


2022-08-01

Läsplanering: Augusti 2022


Jag ger inte upp mina försök att planera min läsning lite grann. Dessa böcker kanske blir lästa under augusti:

  • My Lady Jane (Cynthia Hand & Brodi Ashton & Jodi Meadows) - började jag läsa som e-bok men blev så förtjust i den att det blev ett inköp av fysisk bok. Det är en humoristisk version av en historisk händelse.
  • All About Evie (Cathy Lamb) - också en nyupptäckt bok. Handlar om en kvinna som får uppenbarelser. Hon gör ett DNA-test och upptäcker familjehemligheter.
  • The Accidental Medium (Tracy Whitwell) - köpte jag nyligen efter att ha hört talas om den hos en booktuber jag följer. Ska handla om en fd skådis som upptäcker att hon är ett medium och löser brott.
  • Spin the Dawn (Elizabeth Lim) - har stått ett bra tag i hyllan nu. Omslaget är väldigt vackert och jag väntade med att köpa den till denna utgåva blev tillgänglig. Den är påbörjad och jag gillar vad jag läst hittills.
  • Pestens tid (Stephen King) - har jag hållit på med ett tag. Det är inte för att den är dålig utan för att jag blir så himla nedstämd under läsningen. Kanske är det lite för nära inpå vår verkliga epidemi att läsa om hur jordens befolkning nästintill decimeras. Så jag läser korta bitar i taget och kommer till sista sidan vad det lider.
  • The Legend of Black Jack (AR Witham) - har författaren själv gett ut. Jag har hört mycket bra om den och en fristående bok utan fortsättning säger jag inte nej till. Boken handlar om Jack som är väldigt intelligent och som tidigt blir föräldralös. När han fyller fjorton blir han kidnappad av monster till en annan sfär. Monstren vill att han ska rädda ett liv där med hjälp av sin intelligens.