2024-07-28

Brytningstid // Charlotte Sirc

Serie: Familjen von Weidenhof #1 / Pocket: 237 sidor / Utgiven: Harper Love (2024-06-03) 

★★☆☆☆

Årets balsäsong står för dörren men den artonåriga Henrietta von Weidenhof är inte intresserad av att gifta sig. Helst av allt vill hon studera vidare i Uppsala. För att stilla Henriettas bildningshunger anställs kammarjungfrun Lina, en jämnårig bokhandlardotter från Småland. Flickorna läser romaner tillsammans och kommer varandra nära, samtidigt som Henrietta märker att Lina bär på något som smärtar henne djupt.

Medan vänskapen spirar träder den välbärgade friherren Albert Riddersparre fram som en ytterst lämplig blivande man och Henrietta börjar överväga äktenskap. Men ett oväntat möte med den charmerande litteratören Gustaf Byrén ställer allt på ända och med honom möter hon Stockholms kulturella elit.

Med Lina som förkläde beger sig Henrietta ut i ett myllrande, växande Stockholm och en ny värld öppnas för henne. Samtidigt gäckar Linas förflutna och Henrietta inser att Lina bär på en hemlighet som kan bli ett hot mot hennes egen lycka och välgång ...

En helt okej bok som inte gjorde så mycket väsen av sig. Ganska intetsägande kärlekstriangel men tycker att det är skönt att slippa läsa sexscener. Perfekt bok att läsa när man är less på allt annat som står i bokhyllorna. 

Nästa bok har systern i fokus och är förlagd lite längre fram i tiden. Är inte tillräckligt nyfiken för att läsa den.

2024-07-24

Spökskrivaren // Robert Harris

Pocket: 263 sidor / Utgiven: Månpocket (2009)

★★☆☆☆

Spökskrivaren är cynisk, på jakt efter snabba pengar, med skarp blick och vass penna. Han är van vid att arbeta åt avdankade rockstjärnor och diverse halvkändisar, så han tvekar inte när han blir erbjuden att skriva den före detta brittiske premiärministern Adam Langs memoarer. I synnerhet inte som detta innebär en vistelse i ett lyxigt hus på ön Martha´s Vineyard i USA.

Men snart inser han att han har begått ett fruktansvärt misstag. Hans företrädare som spökskrivare dog under mystiska omständigheter, och Adam Lang - som helhjärtat har slutit upp bakom USA i "kriget mot terrorn" - visar sig vara en människa vars förflutna innehåller mörka hemligheter som det kan vara livsfarligt att känna till.

Snaran dras åt kring spökskrivaren. 

Jag hittade boken på kupan för 15 kr och kunde inte låta bli. Robert Harris är vanligtvis en av mina favoritförfattare, men den här boken är långt ifrån en favorit. Det är en deckare i relativt modern miljö. Kom ju ut för femton år sedan. Jag tycker inte om skrivsättet eller huvudpersonen vars namn man aldrig får veta. Den är skriven i förstaperson perspektiv. Storyn är okej men jag dras aldrig med in i intrigerna. Jag föredrar författarens historiska romaner.

PS! Omslagsbilden visar ej min bok.

2024-07-23

Pusselmakarnas sällskap // Samuel Burr

E-bok: 376 sidor / Utgiven: Modernista (2024-06-22)

★★★★☆ 

Clayton Stumper må vara strax över tjugo, men han klär sig som en farfar och oroar sig som en moster. Vid sin födsel lämnades han på trappan till den imponerande villa i utkanten av Bedfordshire där Pusselmakarnas Sällskap huserar, och han har uppfostrats av en grupp excentriska gåt- och korsordsmakare. Nu är han en av den bleknande institutionens sista överlevare.
När Pippa Allsbrook går bort - hon har varit korsordskonstruktör och den främsta moderliga närvaron i Claytons liv - lämnar hon ett sista pussel efter sig. Det rymmer ett löfte om att mysteriet kring Claytons föräldrar nu ska kunna lösas och att han ska förberedas för ett liv utanför sällskapets murar. Clayton börjar nysta i oklarheterna kring sin födsel, och han konfronteras med hemligheter som kommer att förändra både honom och sällskapet för alltid.

Stumper = svårknäckt nöt

En gullig historia om ett hittebarn som letar efter sitt förflutna. Jag tycker om skrivstilen och kommer på mig själv att längta efter att få fortsätta läsa. Clayton försvann lite eftersom jag tycker att Pippas perspektiv var mycket starkare. Kanske skulle hon ha varit huvudkaraktären istället. En bok jag vill ha mitt bibliotek, så jag kommer att köpa den när den kommer ut i pocket.

2024-07-20

En duktig flickas handbok i mord // Holly Jackson

E-bok: 396 sidor / Utgiven: Modernista (2024-05-28) 

★★★★☆

Det har gått fem år sedan skolflickan Andie Bell mördades av Sal Singh. Fallet är avslutat, polisen vet att det var han. Alla i småstaden Little Kilton vet att det var han. Alla utom den 17-åriga true crime-entusiasten Pip Fitz-Amobi. Hon kände Sal när hon var liten och han var alltid så snäll mot henne. Hur skulle han kunna vara en mördare?
När Pip väljer ämne för sitt slutarbete i skolan är det bara en täckmantel för att kunna forska i fallet. Först är det mest för att ifrågasätta den ursprungliga utredningen, men hon upptäcker snart ett spår av mörka hemligheter som faktiskt skulle kunna bevisa Sals oskuld. Skiljelinjen mellan förflutet och nutid börjar lösas upp, och för varje upptäckt Pip gör utsätter hon sig själv för större fara.
För det råder ingen tvekan om att det finns någon i Little Kilton som inte vill att sanningen ska komma fram.

Jag har haft boken på min Kindle hur länge som helst. Fast på engelska. Nu fick jag se att den är översatt helt nyligen och med en lång provperiod (45 dagar) på Bokus Play, läste jag den på min gamla iPad.

Jag trodde faktiskt inte att den skulle falla mig i smaken eftersom den riktar sig mot unga vuxna. Min historia med YA är inte direkt positiv. Men gillar boken gör jag. Tempot är bra och det förekommer inga sötsliskiga kärleksintriger. Boken har humor och en förvånansvärd bra dialog. Det enda som gjorde mig obekväm var mordet på en hund. Fy sjutton!! Det var rätt onödigt. 

Finns intresset kvar för nästa bok och om den blir översatt, kommer jag nog att läsa den med.

2024-07-19

Kvinna saknad // Mary Kubica

E-bok: 419 sidor / Utgiven: Lavender Lit (2024-02-29) 

★★★☆☆

Shelby Tebow är den första som försvinner. Inte långt senare försvinner Meredith Dickey och hennes sexåriga dotter Delilah, bara några kvarter från där Shelby sist sågs. Hänger försvinnandena samman? Efter en omfattande polisutredning, som väcker fler frågor än ger svar, förblir fallen olösta.

Nu, elva år senare, kommer Delilah plötsligt tillbaka. Alla vill desperat veta vad hon har råkat ut för, inte minst hennes pappa och bror, men när sanningen väl uppdagas vänds allt uppochner ...

Varje kapitel är antingen tillbakablickar eller nutid samt ur olika karaktärers perspektiv. Bäst tyckte jag om Leos i nutid eftersom de sammanfattar vad som händer runtomkring honom. Hela boken faller på plats när man inser orsaken till försvinnandena. Jag gillar verkligen hur boken slutade. Definitivt inget jag förväntade mig. Ska man läsa en deckare i sommar så är det denna. Riktigt bra bok.


2024-07-18

I de lugnaste vatten // Viveca Sten

Serie: Morden i Sandhamn #1 / E-bok: 313 sidor / Utgiven: Forum (2010-12-15) 

★★★☆☆ 

Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En man tar en tidig promenad med sin hund. Plötsligt gör han en makaber upptäckt: på stranden har en manskropp, inlindad i ett fisknät och med en repögla om midjan, flutit i land.
Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen kallas till platsen. Med ett förflutet inom sjöpolisen och sommarskärgårdsbo sedan barnsben har han den perfekta lokalkännedomen.
Mannen identifieras som en Krister Berggren, anställd på Systembolaget, ungkarl och försvunnen sedan påsken. Ingenting tyder på att ett brott har begåtts och fallet är på väg att avskrivas som en olycka. Då hittas en kvinna brutalt mördad på ett av Sandhamns pensionat. Thomas känner genast igen henne: Kicki Berggren, Kristers kusin, som han talat med tidigare under veckan.
Nu är det ingen tvekan längre. En mördare går lös i sommaridyllen och pressen på polisen ökar för varje dag. Det är semestertider och personalstyrkan reducerad, och när Thomas mer erfarna kollega reser bort blir det han som får ansvar för fallet. Plågad av förlusten av sin nyfödda dotter och ett havererat äktenskap kastar han sig in i utredningen. De måste snabbt finna den skyldige innan ytterligare liv går till spillo ...
Det blir ett svårt arbete. Ledtrådarna är få. Vad hade kusinerna för anknytning till Sandhamn? Vilken är den felande länken? Till sin hjälp får Thomas barndomskamraten Nora Linde, som är fritidsboende på ön. Nora brottas även med egna problem. Hon försöker kombinera rollen som småbarnsmamma med ett krävande yrkesliv som bankjurist. Men det är inte det lättaste, särskilt inte som hennes man hellre är ute och seglar än tar del i familjelivet. När Nora får ett erbjudande om en befordran ställs allt på sin spets

Ännu en okej svensk deckare. Visserligen är det första boken i en serie, men jag stör mig lite på att fokuset verkar ligga mer på karaktärerna än utredningen i sig. Jag vet att det i grund och botten handlar om människor men trots det skaver det lite. Jag har kanske läst för många deckare på sista tiden. Skärgårdsmiljön känns främmande för mig eftersom båtar och vistas ute på vatten inte är min grej. Kanske tar det bort lite av läsglädjen. Jag tycker om skrivstilen och vill gärna läsa författarens andra serie för att kolla om den faller mig mer i smaken.


2024-07-17

Bara ett litet mord // Carin Hjuström

Serie: Säbyholms gröna fingar #1 / E-bok: 422 sidor / Utgiven: Forum (2020-03-04) 

★★★☆☆ 

Siri har alltid haft dåligt samvete för den föräldralöse Anton. Hon har prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef. När älskaren bryter relationen flyr Siri Stockholm. Hon landar hos Anton som just vunnit en plantskola i Säbyholm på poker.

Samtidigt hittas en jakttillsyningsman död på en åker, i en sky av örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i mordfallet. Snart inser han att den nyinflyttade skådespelerskan har näsa för ledtrådar och dessutom är ett trevligt sällskap.

Detta var bättre än förväntat. Att karaktärerna, enligt andra, skulle vara ytliga är en smaksak. Visst, det var ju inte för att få en karaktärsstudie jag ville läsa boken, men jag kan hålla med om att det ibland kändes det lite för ytligt. Det enda jag hakar upp mig på är att upplösningen kom lite hastigt på och kände inte att jag fick en tillfredställande förklaring till morden. Trots det en okej bok som gjort mig nyfiken på att läsa fler böcker i serien. Jag vill se hur författaren hanterar karaktärerna framöver - speciellt Anton.

2024-07-16

Sagan om Ylverna: Gorms återkomst // Sandra Andersson

E-bok: 257 sidor / Utgiven: Bookea (2024-05-23) 

★☆☆☆☆

Vera växte upp med en historia om en mamma som gick bort vid hennes födelse. En uppgift i skolan, där eleverna ska skriva om någon de ser upp till, får henne att fundera över sin mamma. Senare, hemma, upptäcker hon en annons för en släktforskningssida. Detta blir startskottet för hennes egen sökning efter information om sin mamma. Varför är hennes pappa så tyst om det förflutna? Vad döljer han?

Ett oväntat vredesutbrott avslöjar oroväckande krafter inom Vera, vilket tvingar hennes pappa att avslöja en hisnande sanning: historierna om ylverna, ett mystiskt folk från en annan värld, är sanna, och Veras mamma är en av dem, fortfarande vid liv.

Tillsammans beger sig Vera och hennes pappa till ylvernas rike. Denna magiska plats, som först framstår som ett paradis, gömmer dock en mörk skugga – Veras morbror Gorm. Efter sexton års exil är han tillbaka, fast besluten att hålla människor borta från ylverna till varje pris. Vera finner sig snart i centrum av en strid som hotar både hennes eget och ylvernas öde. Kan hon lära sig att kontrollera sina krafter i tid för att rädda dem hon älskar?

Usch, det här var ingenting för mig. Jag kollade inte upp målgruppen för boken men borde ha fattat att den riktade sig till mycket yngre läsare. Omslaget är väldigt snyggt. Första kapitlen var okej men jag började allt mer irritera mig på språket som jag uppfattade som barnsligt och storyn kändes fånig. Nej, jag är för gammal för just den här boken. En ung läsare kommer att älska den - det är jag övertygad om.

2024-07-15

Den tysta patienten // Alex Michaelides

E-bok: 331 sidor / Utgiven: Modernista (2019-05-27) 

★★★☆☆

Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en eftertraktad modefotograf. Tillsammans bor de i ett lyxhus med stora fönster och utsikt över en park i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll kommer Alicias make hem från en modefotografering - och Alicia avlossar fem skott i hans ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Alicias vägran att prata eller komma med någon som helst form av förklaring förvandlar en våldsam familjetragedi till någonting mycket större: Ett mysterium som fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia - den tysta patienten - ökänd.
Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, har väntat länge när han till sist får chansen att ta sig an fallet. Hans besatthet av Alicia - av att få henne att prata och få fram sanningen om det brutala mordet på hennes make, leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom...

Välskrivet, gick lätt att läsa för det kändes inte tillkrånglat på något sätt. Dock har boken förstärkt min åsikt om att alla som jobbar inom psykiatrin i grunden är väldigt farliga människor. De gömmer sig bakom en ridå av att hjälpa människor. Slutet var oväntat och gjorde boken för mig.

2024-07-14

Tranorna flyger söderut // Lisa Ridzén

E-bok: 361 sidor / Utgiven: Forum (2024-01-17)

★★★★☆

Hemma hos Bo bryts den stilla tillvaron sällan av något annat än besöken från hemtjänsten. Men han har ju sin älskade jämthund Sixten, så helt ensam är han inte. I tomrummet efter frun som flyttat in på demensboende i Östersund börjar funderingar och tvivel riva i Bo. Tiden blir alltmer knapp för att hinna lösa det som ibland känns omöjligt – relationen till sonen.

Trevande försöker far och son att nå fram till varandra. Men samtidigt är sonen övertygad om att Sixten måste flytta. Hotet om att förlora sin hund rör upp ett virrvarr av känslor som får Bo att minnas tillbaka på sitt liv, sitt faderskap och sitt sätt att visa kärlek.

Lågmäld berättelse om en gammal man som är i livets slutskede som gör mig glad, sorgsen och heligt förbannad. Glad för att hemtjänsten verkar fungera någorlunda för Bo. Sorgsen för att Bos dementa fru förmodligen överlever honom utan att minnas deras liv tillsammans eller vem han ens var. Heligt förbannad på sonen som tar ifrån honom det enda som ger honom anledning att leva - hunden Sixten. Boken är trots allt lätt att läsa och jag tycker som författarens sätt att skriva.

Jag tycker mycket om boken och är glad att jag vågade läsa "utanför ramarna". Att ha gratis provperiod på Bokus Play gör att jag vågar testa olika sorters böcker. Jag hade aldrig köpt den.

2024-07-13

First Contact // Kim Harrison

Serie: Eclipsed Evolution #1 / E-bok: ca 168 sidor (beroende på inställningar) / Utgiven: Ace (2024-07-02) 

★★☆☆☆

Dr. Renee Caisson knows there are worse things than an attractive man in uniform drafting her into a secret government project—especially when Major Jackson makes it clear that he isn’t bothered by her questionable past. But when her labs come back with decidedly odd results, the Major is forced to come clean over who the government is actually studying. Renee is shocked to learn her subjects are demonic-looking beings who call themselves “Neighbors”—refugees from a dying world, who arrived during the nation-wide solar eclipse.

The Neighbors’ technology is unlike anything Renee’s ever encountered. At first, she dismisses an injury that inexplicably heals as “just one of those things”. And surely August, the most gregarious Neighbor, begins to speak English overnight because of the team linguist’s skills?

Not until August begins evolving in real time to withstand Earth’s brighter, dryer atmosphere does she admit that the Neighbors’ “tech” feels less like science and more like magic—the same magic that brought them here in the first place, and the same they’re trying to rekindle with a mysterious labyrinth in order to return home and save their world.

At least, that’s what August claims they came for…


Njaää, okej bok för att vara så kort, men jag tror att jag nöjer med första boken. Jag tycker inte om karaktärerna. Samspelet mellan dem känns inte äkta. Jag tvivlar på att man är så tjenis med varandra med tanke på rangordningen och situationen. Det enda intressanta är egentligen utomjordningarna. 

2024-07-07

Starling House // Alix E. Harrow


Ljudbok: 12 h 26 min / Uppläsare: Natalie Naudus / Utgiven: Tor (2023-10-31) 

★★☆☆☆

I dream sometimes about a house I’ve never seen….

Opal is a lot of things—orphan, high school dropout, full-time cynic and part-time cashier—but above all, she's determined to find a better life for her younger brother Jasper. One that gets them out of Eden, Kentucky, a town remarkable for only two things: bad luck and E. Starling, the reclusive nineteenth century author of The Underland, who disappeared over a hundred years ago. All she left behind were dark rumors—and her home. Everyone agrees that it’s best to ignore the uncanny mansion and its misanthropic heir, Arthur. Almost everyone, anyway.

I should be scared, but in the dream I don’t hesitate.

Opal has been obsessed with The Underland since she was a child. When she gets the chance to step inside Starling House—and make some extra cash for her brother's escape fund—she can't resist.But sinister forces are digging deeper into the buried secrets of Starling House, and Arthur’s own nightmares have become far too real. As Eden itself seems to be drowning in its own ghosts, Opal realizes that she might finally have found a reason to stick around.

In my dream, I’m home.

And now she’ll have to fight.

Welcome to Starling House: enter, if you dare.


Det börjar bra och är rätt spännande. Uppläsaren gör ett bra jobb, men det räcker inte riktigt ända fram för att det skulle bli RIKTIGT bra. Hela tiden blir man påmind om hur eländigt hennes liv är och hennes oförmåga att ta sig bort från misären. Det blev tillslut väldigt tjatigt att få det upptryckt i ansiktet hela tiden.

Boken är i mitt tycke inte mer än okej - två stjärnor. Slutet kommer jag inte längre ihåg. 

2024-07-03

Livet enligt Dagny // Dagny Carlsson

E-bok: 129 sidor Utgiven: Bokförlaget Forum (2016-11-05)

★★★★☆

Möt Dagny Carlsson, över hundra, pigg och frisk och världens äldsta bloggare! När Dagny var 99 år gammal anmälde hon sig till en datakurs. Då tog livet en ny vändning.

Här berättar hon personligt om sina erfarenheter. Om hemligheten bakom att hålla sig vital och slippa krämpor på ålderns höst. Om tillvarons med- och motgångar. Och hur det är att plötsligt och oväntat bli kändis.

Dagny reflekterar över livet av idag och jämför med hur det var förr. Generöst delar hon med sig av sina tankar om kärlek, vänskap, hälsa, mat, utseende, nyfikenhet - och om konsten att ha kul på gamla dar.

"Välkomna att ta del av mina tankar om livet, nu kör vi." 

Kloka ord levererade av äldre kvinna med ett helt vanligt liv i bagaget. Väldigt trevligt presenterat. Det är lättläst och fint med fotografier tagna genom Dagnys liv. Jag tycker om att läsa om hur en människa har formats genom livet.