2023-05-04

Chocky - John Wyndham

Författare:
John Wyndham
Antal sidor: 160
Format: pocket
Förlag: Penguin Classics
Utgiven: 19682010
Utläst: 2 maj 2023
Mitt omdöme: ★★★★

Beskrivning:
Matthew´s parents are worried. At eleven, he´s much too old to have an imaginary friend, yet they find him talking to and arguing with a presence that even he admits is not physically there. This presence - Chocky - causes Matthew to ask difficult questions and say startling he speaks of complex mathematics and mocks human progress. Then, when Matthew does something incredible, it seems there is more than the imaginary about Chocky. Which is when others become interested and ask questions of their own. Who is Chocky? And what could it want with an eleven-year-old boy?

Mina tankar:
Jag kommer fortfarande ihåg tv-serien från 80-talet. Jag minns hur fascinerande det var att Matthew plötsligt var bra på både teckning och matematik. Däremot kommer jag inte ihåg hur gammal jag var när jag såg den på tv. På den tiden visste jag inte att serien var en bok från början. Det upptäckte jag först för något år sen och nu har jag den i bokhyllan.

Jag tyckte mycket om att läsa Chocky. Fokuset på att Matthew är i kontakt med något utomjordiskt blir aldrig ett spektakel. Det handlar mycket om hur föräldrarna agerar när deras son börjar prata med någon de inte ser. Visst blir de oroliga och upprörda, men samtidigt är i alla fall pappan David väldigt öppen för att sonens låtsasvän kan vara på riktigt. Det är inte Chocky som utsätter Matthew för fara utan det är intresset som skapas i samhället och i media som är det farliga. Chocky har valt Matthew av en orsak och deras diskussioner om världen och vetenskap är intressanta. Jag tycker om hur boken slutar och har fått mersmak och vill läsa mer av John Wyndham.

2023-05-03

Flickan från Booklyn - Guillaume Musso

Författare: Guillaume Musso
Antal sidor: 412
Format: inbunden
Förlag: Bokförlaget NoNa
Utgiven: 8 mars 2023
Utläst: 2 maj 2023
Mitt omdöme: ★★★★

Beskrivning:
Skulle du älska mig även om du visste att jag gjort något fruktansvärt?
Författaren Raphaël är lycklig. Om några veckor kommer han att gifta sig med sitt livs kärlek, Anna, men varför envisas hon med att hålla sitt förflutna hemligt? Under en romantisk resa till Franska rivieran får Raphaël till slut nog och under ett stormigt gräl får han Anna att bryta sin tystnad. Hon visar honom en bild som får hela deras tillvaro att rasa samman. Chockad av det som hon avslöjat och med blodet pulserande i tinningarna, lämnar Raphaël henne utan att säga ett ord. När han sedan återvänder är det för sent. Anna är spårlöst försvunnen. Tillsammans med sin vän Marc, en före detta polis, börjar Raphaël de dramatiska sökandet efter kvinnan han älskar. Deras jakt för dem till New York, till Harlem och Brooklyn, där det tillslut upptäcker sanningen.....

Mina tankar:
Vid flera tillfällen har jag nästan köpt en bok av Musso, bara nästan. För ett par dagar sen var jag och handlade mat och fick se att de hade denna bok för 129 kr. Bra pris för en nyutgiven bok, tänkte jag och la ner den i kundkorgen.

Flickan från Brooklyn är spännande från början till slut och det är nog det som är bokens stora behållning. Det finns dock saker som jag hänger upp mig på. Ibland går det för lätt för karaktärerna och det känns inte helt trovärdigt alla gånger. Släpar man verkligen med sig en treåring från Frankrike till New York när man håller på med en utredning som visat sig vara farlig att ge sig in i? Vågar man verkligen lämna över sagda barn till en vilt främmande barnvakt trots att det går via hotellet? Jag väntade hela tiden på att ungen skulle bli kidnappad. Jag förstår inte heller riktigt hur förhållandet mellan förövarna i vardera land fungerar. 

Hur som helst är det spännande och fartfyllt och därför kan jag ha överseende med bokens tillkortakommanden. Jag har hört rykten om att författarens böcker är uppbyggda på nästan samma sätt och det förtar mitt intresse lite grann från att läsa mer av honom. Jag kommer att ge det hela lite tid så får vi se. Alla deckare har ju egentligen samma byggstenar om man tänker efter, men det får inte kännas som om man läser samma bok flera gånger. Nu är boken läst och jag är glad att den fick följa med hem från affären.

2023-05-02

Döden på Château des Livres - Katarina Bivald

Författare: Katarina Bivald
Serie: Berit Gardner #2
Antal sidor: 416
Format: inbunden
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 4 april 2023
Utläst: 1 maj 2023
Mitt omdöme: ★★★★

Beskrivning:
Berit är i Frankrike för att undervisa på en skrivarkurs, men allt ställs på ända när kursens stjärna, en bästsäljande författare, mördas mitt framför ögonen på henne. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen får händerna fulla med tjugo blivande författare som misstänkta. Inte nog med att alla är vana vid att hitta på saker, de ser också hela polisutredningen som en fantastisk möjlighet att göra research. I ren desperation ber hon Berit Gardner om hjälp. Allt förvärras när ett andra mord begås, men de får förstärkning av poliskommissarie Ahmed som råkar vara på semester i trakten. Och den här gången är det personligt för Berit.

Mina tankar:
Detta är andra boken i serien och jag tycker mycket om det jag har läst. Jag kan inte säga så mycket mer än att handlingen flyter på mycket bra. Till och med bättre än i första boken. Personligen har jag fått bättre grepp om vem Berit är. Under läsningen funderade jag på vem som var mördaren men hade helt fel. Jag längtar redan efter nästa bok.