2022-03-23

Legends & Lattes ⎜Travis Baldree

 


Beskrivning:

Worn out after decades of packing steel and raising hell, Viv the orc barbarian cashes out of the warrior’s life with one final score. A forgotten legend, a fabled artifact, and an unreasonable amount of hope lead her to the streets of Thune, where she plans to open the first coffee shop the city has ever seen.

However, her dreams of a fresh start pulling shots instead of swinging swords are hardly a sure bet. Old frenemies and Thune’s shady underbelly may just upset her plans. To finally build something that will last, Viv will need some new partners and a different kind of resolve.


Detta är en av de där böckerna som helt plötsligt poppar upp överallt på nätet. Den här gången hann jag faktiskt läsa den strax innan intresset exploderade helt bland alla booktubers. 

Handlingen är lika förunderlig som omslaget. Om man skulle vakna upp en dag i en helt främmande värld och trots allt vill etablera sig i den som caféägare är den här boken ett måste att läsa. Det handlar om Viv som tröttnat på sitt våldsamma liv och vill göra verklighet av sin dröm som är att öppna ett café. Det är verkligen ingen direkt action att tala om här utan tempot är vardagligt långsamt och väldigt mysigt på något sätt. Man får följa Viv i hela processen från att hitta en lokal, anställa personal, skapa menyer mm, tills hennes dröm går i uppfyllelse. Detta sker dock inte utan hinder på vägen, men det skulle ju inte bli någon vidare berättelse om allt gick som på räls. Det är faktiskt lätt att känna igen sig trots att persongalleriet består av diverse raser och väsen. 

Jag rekommenderar verkligen den här boken, men man bör vara beredd på att tempot är av det långsamma slaget. Ser även fram emot att få läsa mer av denna författare.


Genre: Fantasy / Sidor: 318 (Kindle) / Utgiven: 22 februari 2022 / Förlag: Cryptid Press

2022-03-21

Särling ⎜ E-L Neander

 


Beskrivning:

Det lackar mot halloween och höstmörkret sveper in över den lilla bohuslänska staden Västernäs, där Eira Lindberg driver sin bokhandel. Eira tillhör stadens övernaturliga invånare, som sedan en tid lever öppet bland människorna. Eira är hamnskiftare – särling, i folkmun – men växte upp med människor och vill helst bara sköta sin mysiga butik och dricka en god kopp kaffe i lugn och ro.

Men friden störs när någon plötsligt hänger en kasse med ett avhugget huvud på bokhandelns dörr en mörk kväll. Huvudet visar sig tillhöra en nyligen transformerad älva, och mordet eldar på de redan starka motsättningarna mellan människor och övernaturliga varelser. Det särlingsfientliga partiet Humandemokraterna anar morgonluft och såväl älvor som varulvar rustar för att skydda sig. Men varför hängde mördaren huvudet just på Eiras dörr? 

Det makabra mordet blir början på en dödlig katt-och-råtta-lek där mördaren tvingar Eira att konfrontera sig själv och sin okända familjebakgrund. För hur kommer det sig egentligen att hon är det enda varlodjuret i Västernäs ...? 


Hur bra är inte den här!! 

Jag är inte bortskämd med att lyckas välja ut en ny, svensk fantasy som är en fullpoängare. Det är en debuterande författare dessutom. Jag måste kolla in fler av böckerna som Håkans Hylla recenserar, för det här är en så jäkla bra bok. Det handlar om älvor, varulvar, varlodjur, vättar och andra väsen. Klassiska väsen i en modern tappning som verkligen känns fräscht och roligt att läsa. Det är en urban fantasy som jag vill ha den. Jag hoppas att nästa bok kommer ut väldigt snart för jag vill läsa mera om Eira.


Serie: Gränsland #1 / Genre: Urban fantasy / Sidor: 367 (Kobo) / Utgiven: 10 november 2021 / Förlag: Saga Egmont

2022-03-20

Röd drottning ⎜Victoria Aveyard


Beskrivning
:

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De silverblodiga - de silvriga - är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.
Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod. 
Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll .


Jag har länge spanat in den här boken eftersom det kändes i magen att den skulle vara bra. Min magkänsla hade inte fel den här gången trots att den är riktad mot unga vuxna. Det är lättläst och spännande med karaktärer som man tycker om. Jag fastnade på en gång och läste ut den på ett par dagar. Kommer att fortsätta läsa resten av serien.


Serie: Röd drottning #1 / Genre: Fantasy / Sidor: 378 (i tryck) / Utgiven: 10 september 2015 / Förlag: Modernista

2022-03-18

Död bland de döda ⎜H-K Rönblom


Beskrivning: 

Läraren och historikern Paul Kennet är tjänstledig och har rest till en mindre ort för att forska i rådhusarkivet. Han hyr ett rum på ett pensionat. Ett rum där tjänstemannen Odel nyligen hittats död, troligen i sviterna efter en operation.
Men det finns oklarheter kring dödsfallet. Kennet börjar rekonstruera händelserna. Han gör efterforskningar i den brokiga skaran pensionatsgäster, existenser som på olika sätt kommit på kant med samhället.
Om det ligger ett brott bakom dödsfallet - var finns motivet? Vem skulle vilja se den beskedlige Odel död?

                                                                                                                                                                         

Detta är den första boken om Paul Kennet som är bokens "detektiv". Den gavs ut första gången 1954 och återutges nu av Modernista. Personligen har jag aldrig hört talas om varken författaren eller bokserien innan jag fick se den under bokrean på nätet. Det blev ingen fysisk kopia, men däremot en av de första böckerna på 

Beskrivningen ovan är vad boken handlar om, varken mer eller mindre. Precis som gamla deckare brukar var så är karaktärerna inte speciellt djupa och det är lite här-och-nu känsla över dom. Den stora behållningen är miljön man blir serverad. I övrigt känns boken lite torr och långsam. Jag blev lite trött på att huvudpersonen hela tiden hittade gamla studiekamrater i den lilla staden han aldrig varit i tidigare. Det kändes inte riktigt trovärdigt. Kanske fungerade det 1954 när den högre utbildningen inte var lika lättillgänglig som den är numera. Trots det är håller den mig kvar för jag ville verkligen veta om Odel blev mördad eller inte, och i så fall av vem.

Det här är nog ingen serie jag kommer att kasta mig över, men den har sin charm ändå. Helt perfekta böcker att läsa när man har läslust men inte orkar skruva upp hjärnan till hundra procent.


Serie: Paul Kennet #1 / Genre: Deckare, mysdeckare / Sidor: 213 (i tryck) / Utgiven: 1954 och 21 juli 2016 / Förlag: Modernista

2022-03-12

Gallant ⎜ V.E. Schwab


Beskrivning
:

Sixteen-year-old Olivia Prior is missing three things: a mother, a father, and a voice. Her mother vanished all at once, and her father by degrees, and her voice was a thing she never had to start with

She grew up at Merilance School for Girls. Now, nearing the end of her time there, Olivia receives a letter from an uncle she's never met, her father's older brother, summoning her to his estate, a place called Gallant. But when she arrives, she discovers that the letter she received was several years old. Her uncle is dead. The estate is empty, save for the servants. Olivia is permitted to remain, but must follow two rules: don't go out after dusk, and always stay on the right side of a wall that runs along the estate’s western edge

Beyond it is another realm, ancient and magical, which calls to Olivia through her blood…


Schwab´s böcker är lite hit eller miss för mig. Trots det blev jag väldigt nyfiken på Gallant. Den här gången blev det näst intill fullträff.

Gallant handlar om Olivia som kommer till sin morbrors stora hus (Gallant) efter att ha lämnat en skola för föräldralösa flickor. Allt är naturligtvis inte som det ska. Hennes kusin vill inte ha henne där och det blir allt mer uppenbart att något övernaturligt pågår med anknytning till både huset och Olivia själv.

Själva handlingen är enkel men bra berättad, men det tog ett tag att komma in i boken. Tempot är av det långsammare slaget, men jag tycker det passar den här historien. Eftersom boken är av det kortare slaget lyckades jag läsa större delen av den under en sittning. Jag känner att det blev lite för mycket för hjärnan att ta in. Det här är den typ av bok som jag hade velat läsa på svenska. Jag hoppas att den blir översatt för jag läser gärna om den. 


Genre: Fantasy, övernaturligt, spänning / Sidor: 302 / Utgiven: 8 mars 2022 / Förlag: Titan Books

2022-03-11

Mitt liv som scengångare ⎜Björn Skifs

Beskrivning:

Björn Skifs är en av Sveriges absolut största underhållare. Han har gjort en fantastisk karriär i och utanför Sverige som sångare och blivit folkkär här hemma som programledare, skådespelare och showartist. Han har en av vårt lands mest beundrade sångröster.
Nu berättar han hela historien om sin makalösa karriär. Från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna i Slam Creepers på 1960-talet, bildandet av rockbandet Blåblus och det internationella genombrottet med USA-ettan "Hooked on a feeling" 1974. Från SVT:s julkalender ”Julius Julskötare” 1978 till de dubbla vinsterna i Melodifestivalen. Från succéshowerna på Hamburger Börs och musikalen SPÖK! på Maximteatern i början av 1980-talet till filmsuccéerna med Strul och Drömkåken. Från "Nöjesmassakern" till "Kryzz". Från BadRock till 2000-talets utsålda arenaturnéer.
Björn Skifs berättar också öppenhjärtigt och gripande om sitt privatliv. Om den vanliga människan bakom affischnamnet, långt från strålkastarljuset.

                                                                                                                                                                            Vem gillar inte Björn Skifs? Själv är jag mest förtjust i det han har gjort på TV och film. Han är både mysig och rolig, och därför ville jag veta mer om vad han gjort i livet. Boken bjuder på kapitellånga historier genom hans privat- och artistliv. Att kapitlen just är så korta sänker betyget lite. Det är intressant och roligt att läsa, men jag hade velat ha mer djup och detaljer. Boken är alldeles för kort med sina 270 sidor.


Genre: Biografi / Sidor: 270 (Adlibris Letto) / Utgiven: 16 november 2020 / Förlag: 

2022-03-10

The Mystery of Three Quarters ⎜ Sophie Hannah


Beskrivning:

Returning home after lunch one day, Hercule Poirot finds an angry woman waiting outside his front door. She demands to know why Poirot has sent her a letter accusing her of the murder of Barnabas Pandy, a man she has neither heard of nor ever met.

Poirot has also never heard of a Barnabas Pandy, and has accused nobody of murder. Shaken, he goes inside, only to find that he has a visitor waiting for him — a man who also claims also to have received a letter from Poirot that morning, accusing him of the murder of Barnabas Pandy

Poirot wonders how many more letters of this sort have been sent in his name. Who sent them, and why? More importantly, who is Barnabas Pandy, is he dead, and, if so, was he murdered? And can Poirot find out the answers without putting more lives in danger?


Jag är ett stort fan av Agatha Christie och har läst det mesta hon skrivit. Min absoluta favoritkaraktär är Poirot. Det här är tredje (nyskrivna) boken om Hercule Poirot jag har läst. Jag blir fortfarande lika förvånad hur väl författaren har lyckats ”hålla honom vid liv” i jämförelse med Agatha Christies originalkaraktär. Det är naturligtvis omöjligt att skriva exakt som Christie, och det märkte jag under läsningen. Det är rätt men samtidigt något som saknas men vad det är är svårt att sätta fingret på. Jag tyckte om handlingen, men kunde inte riktigt släppa känslan av att läst det här förut någonstans.


Serie: The New Hercule Poirot Mystery #3 / Genre: Deckare / Sidor: 400 (Kindle Edition) / Utgiven: 23 augusti 2018 / Förlag: HarperCollins

2022-03-09

Oceanernas hemlighet ⎜Tanya Stewner


Beskrivning:

En pirrande känsla vällde upp inom henne som en brusande tsunami. Hon önskade att havsvärlden skulle väckas till liv igen hon ville det mer än något annat! Var det verkligen sant att hon skulle spela en avgörande roll i händelseförloppet?

Alea drömmer om att kunna hjälpa alla havsbarn som lever utspridda på land. Hon vill återförena dem och ta dem tillbaka till havet. Men havsvattnet är så förorenat att hon och Lennox är de enda som tål det. Hur ska hon få liv i den utrotade undervattensvärlden igen?

Det ryktas att det finns överlevande havsmänniskor som skapat sig ett nytt hem i de varma källorna på Island. Kanske kan Alea hitta sin pappa där. Kommer han i så fall att kunna hjälpa henne att förverkliga sin dröm? Alpha Cru sätter kurs mot Island för att söka efter havsmänniskor.


Det här är tredje boken i serien Alea Aquarius. Jag har fallit pladask för den här serien. Det är väldigt roligt att följa Alea och hennes vänner i jakten på sanningen om havsvärlden och dess försvunna befolkning. 

Den här gången är de på Island för att leta efter Aleas pappa. Naturligtvis händer det massa oväntade saker längs vägen. Det är extra roligt att få lära känna alla väsen som författaren bjuder läsaren på. 

Som vuxen är det lite osannolikt att en grupp barn ensamma seglar obehindrat kors och tvärs över världshaven. Visserligen är kaptenen arton år och väldigt ansvarsfull, men ändå känns det för enkelt emellanåt. Lyckligtvis kan jag bortse från det här under läsningen och serien är rolig och lättsam läsning mellan allt annat jag läser. Det är totalt sex böcker utgivna i Tyskland och alla kommer att bli översatta till svenska. Jag ser fram emot att få läsa vidare i serien.


Serie: Alea Aquarius #3 / Genre: Barn, unga vuxna / Sidor: 410 / Utgiven: 2022-01-11 / Förlag: Tukan Förlag