2024-09-05

Mord i en engelsk trädgård // Katie Gayle

Serie: Julia Bird #1 / Ljudbok: 8h / Uppläsare: Anna Maria Käll / Utgiven: Pia & Co (2024-01-09)

★★★★☆

Julia Bird har lämnat London för att börja om i den pittoreska byn Berrywick. Hon är nybliven pensionär och dessutom nyskild, men fast besluten att skapa sig ett nytt liv. Den mysiga stugan hon köpt, med öppen spis och rustik charm, är allt hon drömt om. Men när hon låter riva den gamla trädgårdsboden för att göra plats för ett hönshus hittas en kropp efter en ung kvinna som verkar ha varit begraven i decennier. Berrywick må vara en både charmig och skvallrig by, men här finns också många som bär på hemligheter - något Julia blir varse när hon bestämmer sig för att själv ta reda på hur den unga kvinnan hamnat i hennes trädgård. Snart hittar hon och hennes labradorvalp Jake ännu en död kropp, och klockan tickar - någon i byn har redan mördat två. Är mördaren beredd att ta livet av en tredje för att bevara sin hemlighet?

////

Det här är en deckare som jag faktiskt tycker om. Kanske har pensionärer blivit min grej? Boken är välskriven och uppläsaren gör ett bra jobb. Hennes röst passar verkligen karaktären Julia Bird. Det är ett par mord men tack och lov slipper man de klyschor som jag hatar. Det är inte heller alltför mysigt som den här typen av deckare kan bli. Ska hoppa på nästa del i serien direkt. 

2024-09-04

Biggles i öknen // Captain W. E. Johns


Ljudbok: 5h 23min / Uppläsare: Tomas Löfdahl / Utgiven: Saga Egmont 2018
★★★☆☆

Major Bigglesworth anländer till Sahara med sin grupp av specialtränade elitpiloter för att åta sig ett mycket farligt och ytterst hemligt uppdrag. Den livsviktiga transportvägen över öknen mellan Västafrika och Egypten måste skyddas med alla medel möjliga. Sju transportplan har redan försvunnit under sina rutter och det är nu upp till Biggles och hans trupp att ta reda på vem som ligger bakom sabotaget och stoppa dem. Men uppdraget visar sig bli långt farligare än någon av dem hade kunnat ana och när Biggles till sist får reda på vem det är som de står emot sprids en förlamande känsla av olust över det lilla kompaniet ...

////

Böckerna om Biggles har jag hört talas om. Detta var dock inte första boken som jag trodde utan den 25:e. Den gavs ut 1942. Jag tycker om den trots att det är ganska uppenbart att den riktades till pojkar när det begav sig. Detaljerna om flygstriderna känns äkta och det var lätt att lyssna på. Jag gillar verkligen de tillagda ljudeffekterna. Jag hoppas det kommer fler delar men med tanke på att denna är från 2018... Får nog läsa dom på engelska i så fall.

2024-09-03

Tre män i en båt // Jerome K. Jerome

 

Ljudbok: 4h 16min / Uppläsare: Tomas Löfdahl / Utgiven: Saga Egmont (2008)

★★★★☆

England, sent 1800-tal. Tre män (och en hund) konstaterar att de är ”överarbetade” och behöver semester. Efter en tids kontemplerande och synnerligen friska diskussioner om vad som kan vara den bästa medicinen mot det vardagliga livets vedermödor bestämmer sig trion för att meddelst båt fara uppför floden Themsen. De gör precis detta. Och, nej, det borde de naturligtvis aldrig ha gjort.

Detta är en omläsning för mig - i ljudboksformat visserligen. Jag tycker att den är bättre att lyssna på än läsa. Humorn kommer fram mycket bättre. Uppläsarens röst passar dessutom väldigt bra.