2022-04-10

Läslogg: 4-10 april 2022

 Den här veckan har gått ovanligt fort. Känslan är att inte ha läst så speciellt mycket, men sanningen är att jag har suttit och pillat på telefonen och spelat Merge Mansion istället för att läsa. Min Kobo har legat orörd så inget från min TBR har blivit läst heller. Först sent i onsdags kom läslusten tillbaka och i dagsläget är i alla fall en bok utläst. Det är Eldranath av Fredrik Dimming.

Den sista tiden har jag läst mycket på svenska och märker hur mycket närmare berättelsen jag kommer när alla nyanser i språket går hela vägen fram. En engelsk text, även om man förstår den, läser i alla fall jag inte riktigt på djupet. Det blir dock bättre och bättre för varje bok.

Eldranath är en fristående bok som utspelar sig i värden Azurea. Det finns två sidor i Azurea, Ayu- och Dar´Keshorden. Båda kämpar om herraväldet i landet och att bli den första att återfinna talismanen Eldranath som återvänt till Azurea efter ett årtusende bland stjärnorna. Jakten på Eldranath får kriget mellan ljuset och mörkret att blossa upp igen.

Jag tycker om boken. Tempot är rappt och läsningen flyter på. Eldranath har några beröringspunkter med Sagan om ringen. Speciellt har båda böckerna en mer eller mindre utvald bärare av ett magiskt föremål som påverkar bäraren negativ. Bäraren är jagad av mörka krafter och slits mellan att förbli god eller tjäna mörkret. Likheterna gör egentligen ingenting för boken är sin egen ändå. 

Jag håller även på att läsa Bläckhjärta av Cornelia Funke. Kanske hinner jag läsa ut den ikväll. Den engelska utgåvan står även den i bokhyllan, men jag köpte den svenska översättningen när jag såg att alla tre delarna fanns tillgängliga. 

Min ovana trogen att påbörja flera böcker samtidigt så läser jag även The Folding Knife av KJ Parker. Den här boken fick jag höra talas om på booktube. Jag har inte hunnit så långt i den för Bläckhjärta är min huvudbok den här helgen.