2022-02-04

Red Palace ⎜June Hur


Beskrivning
:

Joseon (Korea), 1758. There are few options available to illegitimate daughters in the capital city, but through hard work and study, eighteen-year-old Hyeon has earned a position as a palace nurse. All she wants is to keep her head down, do a good job, and perhaps finally win her estranged father's approval.

But Hyeon is suddenly thrust into the dark and dangerous world of court politics when someone murders four women in a single night, and the prime suspect is Hyeon's closest friend and mentor. Determined to prove her beloved teacher's innocence, Hyeon launches her own secret investigation.

In her hunt for the truth, she encounters Eojin, a young police inspector also searching for the killer. When evidence begins to point to the Crown Prince himself as the murderer, Hyeon and Eojin must work together to search the darkest corners of the palace to uncover the deadly secrets behind the bloodshed.


Den här boken har jag sett fram emot att läsa efter att ha sett beskrivningen ovan. Att omslaget är väldigt fint gör ingenting. Jag var ute efter något annorlunda, dvs inte fantasy, och hittade denna bok. Den utspelar sig i Korea i mitten av 1700-talet och tillhör kategorin historiskt mysterium/thriller. Kronprinsen i boken har verkligen funnits på riktigt. Att den klassas som YA (unga vuxna) hade jag helt missat. YA är lite "hit or miss" för mig, men det här lät för bra för att låta passera.

Hyeon är dotter till en rik man och hans numera avlagda konkubin. Hon står därför långt nere i den sociala hierarkin vilket genomsyrar hela hennes liv och de beslut hon tar. Hyeon själv har nyligen blivit en av palatsets sjuksköterskor och blir indragen i mordutredningen av fyra kvinnor med anknytning till både palatset och sjuksköterskeskolan som Hyeon själv var elev i. 

Vanligtvis brukar romanser i böcker för unga vuxna vara väldigt slisksöta och därav en av anledningarna till att jag inte läser YA så ofta längre. I The Red Palace är romansen mellan Hyeon och Eojin nästintill perfekt. Det är inte insta-love, tack och lov. Känslorna som växer långsamt och det hela känns faktiskt trovärdig. Jag hade till och med kunnat acceptera att de slutat som enbart vänner med eftersom de varit vänner större delen av boken.

Sammanfattningsvis är det här en väldigt bra bok som överraskade stort med starka karaktärer och karaktärsutveckling. Det är inte bara mordutredningen som är spännande. Jag gillade även de ansträngda förälderelationerna som personerna hade. När jag läst klart boken hade jag öven kommit över den inledande känslan att karaktärerna var för unga. 

Den enda kritik jag har är förekomsten av koreanska ord på saker och ting. Jag förstår varför de är där och att de gör miljöbeskrivningen väldigt bra. För mig personligen stoppade de upp läsningen då jag var tvungen att försöka komma ihåg från gång till gång vad de betydde eller hänvisade till. Trots det blev den här boken en oväntad fullträff.


Genre: Historiskt mysterium/thriller / Sidor: 333 (Kindle) / Utgiven: 2022-01-25 / Förlag: Feiwel & Friends